Τρία κόλπα για να καταλάβετε ένα καλό καρπούζι  πριν το κόψετε

Αν όχι το πιο αγαπημένο είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Ο λόγος για το αγαπημένο μικρών και μεγάλων καρπούζι το οποίο στην Κύπρο συνοδεύει σχεδόν κάθε καλοκαιρινό επιδόρπιο.
Όσο αγαπημένο όμως και να είναι δεν παύει να είναι και το πλέον αινιγματικό. Θυμηθείτε την κλασσική αγωνία όλων μόλις κόψουν στα  δύο ένα καρπούζι. Θα είναι καλό και ζουμερό ή θα είναι άγουρο ή μουχλιασμένο.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που οι παλιοί «παττιχάρηδες» που γύριζαν τα χωριά πριν πουλήσουν τα καρπούζια  έκοβαν το χαρακτηριστικό τρίγωνο για να αποδείξουν  ότι η πραμάτεια είναι καλή.
Πώς όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια εάν  καρπούζι είναι καλό αγοράζοντας το;
 
1. Η κίτρινη "κοιλιά"
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που δείχνουν ότι ένα καρπούζι είναι έτοιμο για να το κόψετε είναι το μικρό σημάδι που υπάρχει συνήθως στην λεγόμενη κοιλιά του καρπουζιού.
Είναι το σημείο που το καρπούζι αξίζει το χώμα ενώ βρίσκεται στο φυτό και κατά συνέπεια ξεχωρίζει από το υπόλοιπο χαρακτηριστικό χρώμα του φρούτου.
Το συγκεκριμένο σημείο πρέπει  να μην είναι εντελώς άσπρο καθως κάτι τέτοιο καταδεικνύει πως δεν είναι αρκετά ώριμο και ζουμερό. Όσο το χρώμα πλησιάζει προς το κίτρινο τόσο πιο ώριμο είναι.  Προσοχή: Εάν είναι πάρα πολύ κίτρινο υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ζαχαρώσει πιο πολύ από το κανονικό.  

2.  Βάρος και μέγεθος
Με το μάτι και σηκώνοντας ένα καρπούζι μπορείτε να υπολογίσετε εάν είναι βαρύ ή όχι. Εάν σας φαίνεται ελαφρύ  σε σχέση με το μέγεθος του τότε σημαίνει επίσης πως έχει αρχίσει να χάνει την τραγανότατα του και τα υγρά έχουν ζαχαρώσει.
Όσο πιο βαρύ σε αναλογία με το μέγεθος του, τόσο πιο φρέσκο και καλό θα είναι.

3. Το κλασσικό κτύπημα
Είναι ίσος ο πιο κλασσικός τρόπος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πριν αγοράσουν ένα καρπούζι.   Ο ήχος που βγαίνει από ένα απαλό κτύπημα στο εξωτερικό του.  Πώς όμως πρέπει να ακούγεται  το κτύπημα στο καρπούζι; Για να είναι ώριμο και ζουμερό ο ήχος πρέπει να είναι βαθύς και με σχετική ηχώ. Εάν είναι σύντομος και κοφτός τότε κατά πάσα πιθανότητα του περιεχόμενο του όταν το κόψετε θα σας απογοητεύσει.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975