Τρία κόλπα για να καταλάβετε ένα καλό καρπούζι πριν το κόψετε
12:51 - 05 Ιουλίου 2016
Αν όχι το πιο αγαπημένο είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Ο λόγος για το αγαπημένο μικρών και μεγάλων καρπούζι το οποίο στην Κύπρο συνοδεύει σχεδόν κάθε καλοκαιρινό επιδόρπιο.
Όσο αγαπημένο όμως και να είναι δεν παύει να είναι και το πλέον αινιγματικό. Θυμηθείτε την κλασσική αγωνία όλων μόλις κόψουν στα δύο ένα καρπούζι. Θα είναι καλό και ζουμερό ή θα είναι άγουρο ή μουχλιασμένο.
Όσο αγαπημένο όμως και να είναι δεν παύει να είναι και το πλέον αινιγματικό. Θυμηθείτε την κλασσική αγωνία όλων μόλις κόψουν στα δύο ένα καρπούζι. Θα είναι καλό και ζουμερό ή θα είναι άγουρο ή μουχλιασμένο.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που οι παλιοί «παττιχάρηδες» που γύριζαν τα χωριά πριν πουλήσουν τα καρπούζια έκοβαν το χαρακτηριστικό τρίγωνο για να αποδείξουν ότι η πραμάτεια είναι καλή.
Πώς όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια εάν καρπούζι είναι καλό αγοράζοντας το;
Πώς όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια εάν καρπούζι είναι καλό αγοράζοντας το;
1. Η κίτρινη "κοιλιά"
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που δείχνουν ότι ένα καρπούζι είναι έτοιμο για να το κόψετε είναι το μικρό σημάδι που υπάρχει συνήθως στην λεγόμενη κοιλιά του καρπουζιού.
Είναι το σημείο που το καρπούζι αξίζει το χώμα ενώ βρίσκεται στο φυτό και κατά συνέπεια ξεχωρίζει από το υπόλοιπο χαρακτηριστικό χρώμα του φρούτου.
Το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να μην είναι εντελώς άσπρο καθως κάτι τέτοιο καταδεικνύει πως δεν είναι αρκετά ώριμο και ζουμερό. Όσο το χρώμα πλησιάζει προς το κίτρινο τόσο πιο ώριμο είναι. Προσοχή: Εάν είναι πάρα πολύ κίτρινο υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ζαχαρώσει πιο πολύ από το κανονικό.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που δείχνουν ότι ένα καρπούζι είναι έτοιμο για να το κόψετε είναι το μικρό σημάδι που υπάρχει συνήθως στην λεγόμενη κοιλιά του καρπουζιού.
Είναι το σημείο που το καρπούζι αξίζει το χώμα ενώ βρίσκεται στο φυτό και κατά συνέπεια ξεχωρίζει από το υπόλοιπο χαρακτηριστικό χρώμα του φρούτου.
Το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να μην είναι εντελώς άσπρο καθως κάτι τέτοιο καταδεικνύει πως δεν είναι αρκετά ώριμο και ζουμερό. Όσο το χρώμα πλησιάζει προς το κίτρινο τόσο πιο ώριμο είναι. Προσοχή: Εάν είναι πάρα πολύ κίτρινο υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ζαχαρώσει πιο πολύ από το κανονικό.
2. Βάρος και μέγεθος
Με το μάτι και σηκώνοντας ένα καρπούζι μπορείτε να υπολογίσετε εάν είναι βαρύ ή όχι. Εάν σας φαίνεται ελαφρύ σε σχέση με το μέγεθος του τότε σημαίνει επίσης πως έχει αρχίσει να χάνει την τραγανότατα του και τα υγρά έχουν ζαχαρώσει.
Όσο πιο βαρύ σε αναλογία με το μέγεθος του, τόσο πιο φρέσκο και καλό θα είναι.
3. Το κλασσικό κτύπημα
Είναι ίσος ο πιο κλασσικός τρόπος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πριν αγοράσουν ένα καρπούζι. Ο ήχος που βγαίνει από ένα απαλό κτύπημα στο εξωτερικό του. Πώς όμως πρέπει να ακούγεται το κτύπημα στο καρπούζι; Για να είναι ώριμο και ζουμερό ο ήχος πρέπει να είναι βαθύς και με σχετική ηχώ. Εάν είναι σύντομος και κοφτός τότε κατά πάσα πιθανότητα του περιεχόμενο του όταν το κόψετε θα σας απογοητεύσει.