Delek: Η «ταυτότητα» του ισραηλινού κολοσσού ενέργειας

Με ιστορία στα μέσα του περασμένου αιώνα και δη το 1951, ο όμιλος της Delek έχει καταστεί ένας κολοσσός ενέργειας, με κύριες δραστηριότητες τον εντοπισμό, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ο όμιλος αποτελεί σύμπραξη ισραηλινών εταιρειών, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στον πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Yitzhak Tshuva.

Ο όμιλος Delek ασχολείται με τον κλάδο της ενέργειας, με μεγάλες επενδύσεις, καθώς και με έργα αφαλάτωσης και μονάδες παραγωγής ενέργειας. Θυγατρικές του ομίλου ασχολούνται, ακόμη, με ασφάλειες και χρηματοοικονομικά, ενώ η μετοχή του συγκροτήματος είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η συμμετοχή της Delek στην κυπριακή ΑΟΖ χρονολογείται από το 2011, όταν σε συνεργασία με την επίσης ισραηλινή εταιρεία Avner, εξαγόρασαν μερίδιο συμμετοχής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», από την αμερικανική Noble.

Σημειώνεται ότι ο κολοσσός ενέργειας και άλλων δραστηριοτήτων της Delek πραγματοποιεί κύκλο εργασιών της τάξης των 40 και πλέον δισ. ευρώ δολαρίων ετησίως, ενώ τα κέρδη του ξεπερνούν το 1 δισ.