Κατάχρηση του προγράμματος απεξάρτησης καταδικασθέντων

  
Το θέμα που αφορά την παραπομπή ατόμων που έχουν καταδικαστεί και είναι χρήστες ναρκωτικών σε πρόγραμμα θεραπείας και απεξάρτησης που λειτουργεί στην Αγία Σκέπη, τέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με αφορμή την περίπτωση ατόμου του οποίου η έκτιση της ποινής ανεστάλη προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου απέρριψε ότι πρόκειται για απόδραση. «Ο συγκεκριμένος κρίθηκε από την Αγία Σκέπη ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει το πρόγραμμα» είπε. Πρόσθεσε ότι «λόγω της αναστολής έκτισης ποινής δεν θεωρείτο ότι ήταν κρατούμενος στις κεντρικές φυλακές και δεν μπορεί να θεωρείται απόδραση».

Ανέφερε δε ότι υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις ατόμων που δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο πρόγραμμα συμμετείχαν μέχρι στιγμής 16 άτομα, δύο από αυτούς έχουν οικειοθελώς διακόψει το πρόγραμμα διότι δεν μπορούσαν να το συνεχίσουν, τέσσερις άλλοι έχουν κριθεί από τους θεραπευτές της Αγίας Σκέπης ότι δεν μπορούσαν οι ίδιοι να συνεχίσουν το πρόγραμμα και δέκα συνεχίζουν το πρόγραμμα.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι η αναστολή έκτισης της ποινής για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα παραχωρείται από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ανέφερε ακόμα ότι βάσει της νομοθεσίας εάν κάποιος συμπληρώσει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης ο νόμος ρυθμίζει την άμεση αποφυλάκισή του, εφόσον συμπληρώσει αυτό το πρόγραμμα. «Είναι το κίνητρο η αποφυλάκιση για να συμμετάσχει κάποιος οικειοθελώς σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Αν δεν το συμπληρώσει θα επιστρέψει στις φυλακές για να συνεχίσει την ποινή του. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος ήταν με αναστολή έκτισης της ποινής του» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς θα υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι θα καταχραστούν τη διαδικασία» είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε πως η διαχείριση του προγράμματος γίνεται από την Αγία Σκέπη, όμως πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να εξεταστεί εάν υπάρχει δυνατότητα ή τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.
 

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975