Δημοψήφισμα για τους πρόσφυγες στήνει η Ουγγαρία στις 2 Οκτωβρίου

Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει στις 2 Οκτωβρίου το δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία. 
Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;".
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Γιάνος 'Αντερ.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην ΕΕ.
Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους 28, παραβιάζουν την κυριαρχία της.
Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία της υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη "τρομοκρατών" ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε "με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη μέλη" και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή.
Στην πράξη, το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά αργά, ομάδες λίγων δεκάδων προσφύγων μεταφέρονται τακτικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία σε διάφορες χώρες της ΕΕ που έχουν δεσμευτεί να τους δεχθούν.
Την ίδια ώρα η Ουγγαρία θέτει σε ισχύ τον νέο αυστηρότερο κανονισμό στο πλαίσιο του προσφυγικού και θα απευλαύνει άμεσα,χωρίς καμία διαδικασία, όποιον πρόσφυγα εντοπίζεται σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορά της.
Οι πρόσφυγες θα στέλνονται σε «κέντρα τράνζιτ», που τυπικά βρίσκονται εκτός της ουγγρικής επικράτειας.  Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, έχοντας ήδη εγκριθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο. 

Δειτε Επισης

Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Συναγερμός στη Βαλτική-Η Γερμανία «σήκωσε» Eurofighter για να αναχαιτίσουν ρωσικό πολεμικό
Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία-Συνεχίζονται τα προβλήματα
Η Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να εφαρμόσει αμέσως μία κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες