Στα κόμματα η πρόταση Αναστασιάδη για το Εθνικό Συμβούλιο

 
Στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων βρίσκεται από το μεσημέρι η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας , διά της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης θέτει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων είναι έτοιμος να προχωρήσει σε σύγκλυση του Εθνικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όσων πολιτικών δυνάμεων αποδεχθούν τις προϋποθέσεις αυτές. Στόχος της πρότασης Αναστασιάδη είναι να διασφαλιστεί η από τούδε και στο εξής εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων του Σώματος. 
 Πάντως, στις πρώτες τους ανεπίσημες αντιδράσεις με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης μάλλον εμφανίζονται αρνητικά έναντι αρκετών παραμέτρων της, κρίνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να λειτουργήσει εκβιαστικά. Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως τα κόμματα θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων για τις προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.  Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών για παράδειγμα, παραπέμπουν στην πρότασή τους για δημιουργία με Νόμο, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στελεχωμένου με έμπειρους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανονισμούς και όχι ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Συναφώς, θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό  το Εθνικό Συμβούλιο θα καταστεί πραγματικά όργανο συλλογικού προβληματισμού και συνδιαμόρφωσης πολιτικών και στρατηγικών. «Ως Συμμαχία Πολιτών θα αξιολογήσουμε το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών και θα καταθέσουμε με την σειρά μας τις θέσεις μας για την ορθή και παραγωγική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι σαφές όμως, πως για να σταθεί ο θεσμός στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει να αποκλείει μονομερείς ενέργειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το εθνικό μας ζήτημα  είναι ευθύνη όλων μας και έτσι οφείλει ο πολιτικός κόσμος να το διαχειριστεί προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαίων του Ελληνισμού στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.   
Την ίδια ώρα, τη δική της αντιπρόταση για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου προτίθεται να αποστείλει τις αμέσως επόμενες μέρες στον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, ενδεχομένως και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, η ΕΔΕΚ.
Βασική φιλοσοφία της αντιπρότασης της ΕΔΕΚ είναι πως το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός διαβουλεύσεων, προβληματισμού, επιστημονικής έρευνας, μελέτης και ανάλυσης, πολιτικού προγραμματισμού, επεξεργασίας και λήψης αποφάσεων επί προτάσεων πολιτικής, καθώς επίσης και υιοθέτησης θέσεων για εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος σε ζητήματα μεγάλης εθνικής σπουδαιότητας που αφορούν το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα. 
 
Όχι σε τελεσίγραφα 
«Τέτοια ζητήματα δεν λύονται με τελεσίγραφα», διαμήνυσε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας ότι στο παρελθόν όταν συζητούσαν ζητήματα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου γινόταν ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας. «Τώρα φαίνεται, τουλάχιστον από όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει αποφάσεις και τις στέλλει με τη μορφή τελεσιγράφου στα πολιτικά κόμματα. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ λανθασμένο και να μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένας αυταρχικός τρόπος προσέγγισης ενός σημαντικότατου ζητήματος για τα εθνικά ζητήματα της Κύπρου», τόνισε.  «Θέλουμε να συζητήσουμε εμείς μαζί με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα αυτά τα θέματα. Δεν νομίζω ότι τέτοια ζητήματα σημαντικά λύονται με τελεσίγραφα», κατέληξε.
 
«Ζημιογόνος θόρυβος»
«Με τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται το θέμα της επαναλειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δημιουργεί ζημιογόνο θόρυβο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο με την υφιστάμενη δομή και στη συνεδρία να συζητηθούν οι προτάσεις και απόψεις του, όπως και άλλων μελών του Σώματος, για τη διαδικασία σύγκλησης, τη μορφή που θα πάρει από τώρα και στο εξής και για όποιο άλλο θέμα προκύψει. «Ο Πρόεδρος έβαλε την άμαξα μπροστά από τα άλογα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια διαδικασία ατερμόνων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων που κάθε άλλο παρά βοηθά στο σκοπούμενο, που είναι η εύρυθμη λειτουργία, ενός συλλογικού οργάνου διαβούλευσης και αν είναι δυνατό και συναπόφασης», συνέχισε ο κ. Περδίκης.
 
Σχόλια στον Πρόεδρο
«Λάβαμε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ένδειξη «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ». Λόγω της διαβάθμισης αυτής δεν προτιθέμεθα να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή ή να προβούμε σε σχόλια επί του περιεχομένου. Τις απόψεις μας θα τις αποστείλουμε το αργότερο μέχρι αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιάννης Σελινόπουλος, και προσθέτει: «Θεωρούμε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου υψίστης σημασίας για τη διαφύλαξη και υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού, την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, επαφίεται στον πατριωτισμό των συμμετεχόντων», καταλήγει στη δήλωση της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
 

 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Διαβήματα Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης
Λιποθύμησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου
Πλήρη αλληλεγγύη από ΥΠΕΞ στον Ισπανό ομόλογό του για καταστροφικές πλημμύρες
Η διπλή διασύνδεση του Κυπριακού, τα μηνύματα στην Τουρκία και οι αλλαγές του ανέμου
Ικανοποιημένος ο Χριστοδουλίδης-«Αποδίδει η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων»
Έλλειμμα 17 δις ΤΛ και προϋπολογισμός 148 δις για το ψευδοκράτος το 2025
Σε ιδιωτικό νοσοκομείο στα κατεχόμενα ο Ουστελ
Συνεχώς δυναμώνουν οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Εξαιρετική χαρακτηρίζει τη συνάντηση το περιβάλλον του Μπάιντεν
Καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση-Στα τέλη του 2029 το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
Το φυσούν και δεν κρυώνει στην Τουρκία-Μιλούν για κίνδυνο απομόνωσης μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο