Στήριξη στη συνεργατική οικονομία, ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για στήριξη της συνεργατικής οικονομίας η οποία, σημειώνει, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου.

Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα με αφορμή τη Διεθνή ημέρα Συνεργατισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, στην παρουσία του Χάρη Πολυκάρπου, επικεφαλής για θέματα συνεργατισμού στο ΑΚΕΛ, είπε ότι ο Συνεργατισμός καταπολεμά τη φτώχεια και την πείνα καθώς δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να δημιουργήσουν τις δικές τους οικονομικές ευκαιρίες μετατρέποντας τον ατομικό κίνδυνο σε συλλογικό.

Δυστυχώς, είπε, αυτές οι αξίες στην Κύπρο φθίνουν. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα επιδιώκεται η απαξίωση του Συνεργατικού Κινήματος.
Ο Συνεργατισμός, σημείωσε, υπήρξε βασικός μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στη φτώχεια και την τοκογλυφία. Κάθε προσπάθεια αλλοίωσης αυτής της φιλοσοφίας είναι προσπάθεια που στρέφεται ενάντια στις Συνεργατικές αρχές.

Λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά υπήρξε υπέρμαχος και υποστηρικτής της συνεργατικής ιδέας και των συνεργατικών αξιών, ο κ. Κυπριανού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εμπορικές εταιρείες του Συνεργατισμού, που περιλαμβάνουν τη ΣΕΔΙΓΕΠ, ΚΟΝΜΑΡΙΝ και ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ, που απειλούνται με συρρίκνωση και αποξένωση προς τον ιδιωτικό τομέα.

“Θέση μας είναι ότι ο συνεργατικός εμπορικός τομέας πρέπει να παραμείνει σε συνεργατικά χέρια”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το μετέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε επίσης τις σκέψεις και τις προτάσεις του για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
“Πιστεύουμε ότι το ποσοστό που κατέχουν τα μέλη του Συνεργατισμού, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι υφιστάμενες δυνατότητες των ίδιων των εμπορικών εταιρειών θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές εταιρείες θα παραμείνουν δρώσες και βιώσιμες και στο μέλλον. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να διασφαλίσει το συνεργατικό χαρακτήρα των εμπορικών εταιρειών και να ενισχύσει ταυτόχρονα το ρόλο των μελών του Συνεργατισμού που είναι περιορισμένος σε σχέση με το παρελθόν”, είπε.

Σχετική επιστολή απέστειλαν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15 Ιουνίου χωρίς να λάβουν μέχρι σήμερα απάντηση, είπε. “Δυστυχώς καμία ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης δεν έγινε μέχρι σήμερα. Αντιθέτως υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για οριστικό ξεπούλημα των κερδοφόρων εμπορικών εταιρειών σε ιδιωτικά συμφέροντα”.

Για ακόμα μια φορά, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη την ήδη εκδηλωθείσα βούληση από πλευράς των συνεργατικών εμπορικών εταιρειών  για οριστική διευθέτηση του θέματος.  Η συνεργατική οικονομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου. Για αυτό η οργανωμένη πολιτεία και η Κυβέρνηση έχουν καθήκον να τη στηρίξουν. Από μέρους μας είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση”.

Τέλος κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν στο θέμα.  

Δειτε Επισης

Στην παρουσία της Σακελλαροπούλου η παρέλαση της 1ης Οκτωβριου στη Λευκωσία
Αρχίζει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις
Ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει για τον εντοπισμό του ισοβίτη... Ήδη κήρυξε την επικινδυνότητα της ανεπάρκειας
Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό