Ρεκόρ υπερπληρότητας στην Εντατική Νεογνών του Μακάριου

  Υπερπλήρης εξακολουθεί να είναι η Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, έχοντας αυτή τη στιγμή, τον μεγαλύτερο αριθμό νεογνών.

Ενώ η χωρητικότητα της ΜΕΕΝ είναι 48 βρέφη, στη Μονάδα βρίσκονται σήμερα 63 βρέφη, αριθμός ρεκόρ, όπως επιβεβαίωσε στο Ρεπόρτερ online η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακαρίου Χριστίνα Καραολή,

"Ζητούμε την κατανόηση όλων, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΜΕΝΝ  είναι υπερπλήρης, προσπαθούμε όμως να κάνουμε και εμείς ότι μπορούμε. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις και ευελπιστώ στη σωστή συνεννόηση με όλους" τονίζει η κυρία Καραολή. Σε ερώτηση εάν στην εντατική υπήρξε και μεγαλύτερος αριθμός βρεφών, η απάντηση ήταν αρνητική. "Όχι, είναι από τους μεγαλύτερους αριθμούς, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, κυρίως για τα επείγοντα που δεν μπορείς πάντα να τα προβλέψεις".

Ο αυξημένος αριθμός νεογνών, εγείρει εκ νέου το ζήτημα όχι μόνο της ασφαλούς νοσηλείας αλλά και της επαρκούς παρακολούθησης των βρεφών από το ήδη μειωμένο (και λόγω αδειών) προσωπικό.

Η υπερπληρότητα της μονάδας, αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. "Ναι ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι αυξημένος λόγω της υπερπληρότητας της μονάδας αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τη μονάδα γι'αυτό τον λόγο. Έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε", καταλήγει η κυρία Καραολή.

Το εν λόγο ζήτημα, έχει απασχολήσει αρκετές φορές την πολιτεία, με το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, να έχει αναθέσει στον  Εντατικολόγο-Νεογνολόγο  Δρ. Αντρέα Χατζηδημητρίου(ιδρυτής της ΜΕΝΝ του Μακαρίου) τη διενέργεια μελέτης γύρω από τη προοπτική δημιουργίας Εντατικής Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με στόχο την αποσυμφόρηση της ΜΕΝΝ του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας.


ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: «Και πάλι υπερπλήρης η Μονάδα Εντατικής 
Θεραπείας Νεογνών και το Υπουργείο κωφεύει…»

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών καταγγέλλει και πάλι το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Ιατρικές και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες για την απάθεια που επιδεικνύουν στο θέμα της υπερπληρότητας της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Για πολλοστή φορά το σύστημα υγείας έχει αποτύχει καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί και να επιλύσει, έστω να περιορίσει, το πρόβλημα που δημιουργείται με την υπερπληρότητα της Μονάδας. Και πάλι 60 και πλέον νεογνά, στοιβάζονται στα περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα της Μονάδας, χωρίς κανένας να νοιάζεται είτε για τα ίδια, ή για τους γονείς ή και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κανένας δεν έχει αντιληφθεί πως η προωρότητα δεν είναι επιλογή και πως τα νεογνά είναι το μέλλον, δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη και οφείλουμε, το λιγότερο, να τα στηρίξουμε με ποιοτική φροντίδα. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι καλύτερο για αυτά. Οι Υπηρεσίες Υγείας είναι απούσες. Κύριε Υπουργέ, αυτή είναι η αναβάθμιση που διακηρύττετε πως επιθυμείτε στα δημόσια νοσηλευτήρια;»,

H ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ καλεί τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Οικονομικών να προχωρήσουν άμεσα στην αποδέσμευση κονδυλίων για στελέχωση της Μονάδας, καθώς τα προβλήματα επιδεινώνονται καθημερινά και το προσωπικό βρίσκεται σε καθημερινή συνεχή σωματική και ψυχική εξουθένωση, με άμεσες σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.  
«Το θέμα αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με μπαλωματικές λύσεις αλλά χρειάζεται μόνιμη και αποτελεσματική λύση. Η ενίσχυση της Μονάδας με προσωπικό από άλλα τμήματα δεν επιλύνει το πρόβλημα.  Ζητούμε όπως άμεσα στηριχθεί το προσωπικό της ΜΕΝΝ προς όφελος των ασθενών αλλά και του προσωπικού, που όλοι αναγνωρίζουν πως δίνουν έναν πραγματικό αγώνα για να κρατήσουν τη Μονάδα σε υψηλά επίπεδα», καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
 

Διαβάστε επίσης:

Χρονοβόρες διαδικασίες φρενάρουν τη στήριξη της Εντατικής Νεογνών

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος