Να εξετάσουμε συλλογικά τις όποιες επιπτώσεις του Brexit, λέει ο Πρόεδρος της ΟΕΒ (VIDEO)
14:24 - 04 Ιουλίου 2016
Την ανάγκη μιας συλλογικής εξέτασης των επιπτώσεων, είτε θετικών είτε αρνητικών, της απόφασης των Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Χρίστος Μιχαηλίδης.
Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη για περισσότερα πρακτικά μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με μειωμένη ή καθόλου κερδοφορία.
Ο κ. Μιχαηλίδης θέτει θέμα αποτελεσματικότητας του τρόπου προώθησης της Κύπρου στο εξωτερικό μέσω των επιχειρηματικών αποστολών, ενώ ήγειρε το γενικότερο θέμα των αυστηρών όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών του ευρωσυστήματος, η οποία δεν επιτρέπει την ευέλικτη προσέλκυση επενδύσεων.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το Brexit η ΟΕΒ με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών έθεσε θέμα σύγκλησης σύσκεψης για συζήτηση του όλου θέματος, ενώ πολλοί αντιτείνουν ότι είναι πολύ πρόωρο να εξεταστούν οι όποιες επιπτώσεις, αφού οι συζητήσεις που θα καθορίσουν την εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
«Ασφαλώς και σίγουρα υπάρχουν παράμετροι τις οποίες δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη διαφόρων συντελεστών, όμως αυτή είναι και η ουσία του προγραμματισμού. Προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις τις όποιες επιδράσεις αφού έχεις προβλέψει αυτά τουλάχιστον που θα μπορούσες να προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα, τα οποία «εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά», όπως την ισοτιμία της στερλίνας, που συνδέεται και με τον τουρισμό.
«Η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας είμαστε από σήμερα σίγουροι ότι θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τον τουρισμό και άρα θα δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα», είπε, προσθέτοντας πως η υποχώρηση της στερλίνας θα σημαίνει ακριβότερες εξαγωγές, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα αύξηση των εισαγωγών, κάτι που επηρεάζει το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Αναφέρθηκε επίσης στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων.
Ωστόσο, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως υπάρχουν και θετικά, τα οποία αφορούν την ενδεχόμενη μετακίνηση εταιρειών από την Βρετανία σε άλλες χώρες της ΕΕ και στην Κύπρο.
«Δεν χρειάζεται δηλαδή να ξέρουμε με ακρίβεια ποια θα είναι η επίδραση, αλλά να ξέρουμε τους δυνητικούς συντελεστές και να σχεδιάσουμε ανάλογα. Αυτή είναι η όλη φιλοσοφία και γι` αυτό εμείς επιμένουμε, όπως επαναλαμβάνω για κάθε σημαντικό θέμα, ότι θα πρέπει συλλογικά να προσπαθούμε να δουλέψουμε μαζί για αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις», είπε.
Πρόγραμμα αποπληρωμής και για καθυστερημένες φορολογικές οφειλές
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και τις προκλήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνεχιστούν λάθη του παρελθόντος και εξήρε την θετική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην πραγματική οικονομία στις επιχειρήσεις υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».
«Ο λόγος είναι πολύ απλός, λιγότερος κύκλος εργασιών, λιγότερη ή ελάχιστη ή καθόλου κερδοφορία, ελάχιστες εισπράξεις, καθόλου χρηματοδότηση στην αγορά. Όταν τα συνθέσεις αυτά, κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να πει ότι δεν υπάρχουν καθόλου θετικές προϋποθέσεις για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Άρα αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αποκαταστήσουμε», είπε.
Ζητώντας τη λήψη πρακτικών μέτρων, ο κ. Μιχαηλίδης έφερε το παράδειγμα του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα αποπληρωμής καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέτοιες προτάσεις, συμπλήρωσε, από τη μια διασφαλίζουν ότι το κράτος θα πάρει το λαβείν του χωρίς να πνιγούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν άμεσα τις οφειλές τους.
«Αυτό θα πρέπει να το επεκτείνουμε και σε θέματα φορολογίας ακόμη και σε θέματα ΦΠΑ και ούτω καθεξής. Αυτό είναι πρακτικό μέτρο, αν μιλάμε για πρακτικά μέτρα αυτό εννοούμε, θέλουμε πρακτικά μέτρα και κίνητρα που θα βοηθούν τις επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα», τόνισε.
Οι σκληροί όροι της ΕΚΤ εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων
Για το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το θέμα αφορά ευρύτερα την Ευρώπη και όχι μόνο την Κύπρο και μετέφερε τη θέση της Business Europe, της οποίας η ΟΕΒ είναι μέλος, ότι ο έλεγχος των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδύσεων.
«Και το πρόβλημα για να το συνδέσω με το Brexit, έχουμε μια ΕΚΤ που ανεξαρτήτως όποιων θετικών στοιχείων σημαίνει αυτή η συγκεντρωτική αντιμετώπιση, αυτή δεν επιτρέπει την ευέλικτη προσέλκυση επενδύσεων», είπε.
Να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών αποστολών
Χαρακτηρίζοντας την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων και τις ξένες επενδύσεις ως τους βασικότερους συντελεστές της ανάπτυξης, ο κ. Μιχαηλίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν μπορεί να γίνεται ευκαιριακά».
«Αυτή τη στιγμή τί κάνουμε; Κάνουμε 20 ή 30 αποστολές σε διάφορες χώρες, σε δύο ή τρεις απ` αυτές πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάμε σε ad hoc βάση και ασχολούμαστε ξανά με αυτές τις αγορές μετά από παρέλευση τριών χρόνων. Δεν έχει αποτέλεσμα αυτό το πράγμα», είπε.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, πρέπει να γίνει επικέντρωση σε 10 ή 15 αγορές όπου να υπάρχει οργανωμένη παρουσία με συχνές αποστολές, να πραγματοποιούνται συναντήσεις συναντήσεων επιχειρηματιών (business-to-business) και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.
«Έτσι έρχονται αποτελέσματα. Δεν έρχονται με το να πάρουμε το αεροπλάνο και να γυρίζουμε την άλφα ή βήτα ή γάμα χώρα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν πρέπει να αλλάξει το μοντέλο των ετήσιων επιχειρηματικών αποστολών από το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Μιχαηλίδης δεν έχει σημασία αν είναι από το ΚΕΒΕ ή από κάπου αλλού.
«Η ουσία είναι ότι ο σχεδιασμός, ο τρόπος που γίνεται μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικός, αυτό θέλω να πω και μιλώ πρωτίστως για το Υπουργείο. Εάν κρίνει κάποιος πως λειτουργούσαμε για το θέμα προώθησης των εξαγωγών από το 1960 μέχρι σήμερα και δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε.
Δεν είμαστε ο ομφαλός της γης
Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και για μια οικονομία που να είναι φιλική προς τους ξένους επενδυτές και πρόσθεσε πως πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.
«Έχουμε πλεονεκτήματα, αλλά δεν είμαστε ομφαλός της γης και εφόσον δεν είμαστε ομφαλός της γης θα πρέπει εκείνα τα λίγα πλεονεκτήματα μας, να τα αναδείξουμε και να τα διευρύνουμε», είπε.
Εξάλλου ερωτηθείς για τη θέση των συντεχνιών για αποκατάσταση των μισθολογικών ωφελημάτων τώρα που η οικονομία εισήλθε σε ανάπτυξη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτό που προέχει είναι η μείωση της ανεργίας, κάτι που, όπως είπε, δεν θα επιτευχθεί από την αύξηση της μισθοδοσίας.
«Δεν μπορεί η λύση να είναι η συνέχιση της μη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας», είπε.
Χαρακτηρίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό ως τον πλούτο της χώρας, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε «δεν μπορούμε να μιλούμε για κεκτημένα δικαιώματα άνευ του σωστού αντικατοπτρισμού της παραγωγικότητας μιας επιχείρησης».
«Θα πρέπει πλέον οτιδήποτε εξελίσσεται να έχει σχέση με την παραγωγικότητα και τα αποτελέσματα, είτε αυτό είναι το ΑΕΠ είτε αυτό έχει να κάνει με τις πραγματικές επιδόσεις των επιχειρήσεων. Οπότε να κάνουμε όλοι υπομονή να φτιάξουμε το σπίτι μας, το να το μπαλώσουμε από τις τρύπες δεν είναι λύση, πρέπει να το φτιάξουμε σωστά και όταν το φτιάξουμε να το ξαναδούμε», κατέληξε.