Κρατικό μισθολόγιο στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις διακοπές
15:50 - 04 Ιουλίου 2016
![b53d5bf5-6720-4399-972d-8c62aff0fe17.jpg](/images/F1OmaTBEXnDWBqFZ8rRQwdtRiHU=/584195/width-750/b53d5bf5-6720-4399-972d-8c62aff0fe17.jpg)
Διευκρίνισε πως το θέμα της αντισυνταγματικότητας αφορά μόνο ένα νομοσχέδιο και ένα σχέδιο κανονισμών, και πρόσθεσε ότι κατά το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα.
Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με την ερμηνεία που έχει δοθεί, εντούτοις ετοιμάστηκε εναλλακτικό σχέδιο κανονισμών, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να προχωρήσει το νομοθέτημα με τη μεγαλύτερη νομική σαφήνεια.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να θέσει χρονοδιαγράμματα στην εξέταση του σχεδίου αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι από την "περιβόητη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ουσιαστικά έχουν μείνει 2 με 3 πράγματα", καθώς τα άλλα κρίθηκαν αντισυνταγματικά από τον Γενικό Εισαγγελέα. Παρέθεσε ως εναπομείναντα το νομοθέτημα του κρατικού μισθολογίου και το νομοσχέδιο των αποσπάσεων.
Ανέφερε πως ενώ υπάρχει ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο να εντάσσεται στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, ωστόσο αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να ρυθμίζεται με νόμο με τον τρόπο που θέλει η Κυβέρνηση.
Πρόσθεσε πως το μισθολόγιο διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και παρατήρησε ότι Κυβέρνηση και συντεχνίες συμφώνησαν για το 2017 και το 2018.
Δήλωσε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το να φύγει από το πεδίο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και να περάσουμε στη νομοθετική ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις αποσπάσεις, ανέφερε ότι η συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου "δείχνει τη σκοπιμότητα για ξεπούλημα των κερδοφόρων οργανισμών και μετακίνηση των υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, για να μην πληρώνει ο ιδιώτης τους υπαλλήλους, αλλά ο φορολογούμενος πολίτης, και ταυτόχρονα να αναφέρονται σε συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.
“Η Κυβέρνηση μέσα από τις αντιφάσεις ομολογεί και καταδεικνύει την αντιλαϊκή της πολιτική”, συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.
Ο κ. Μουσιούττας, αφού ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα δύο από τα επτά νομοθετήματα, πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε ότι τα υπόλοιπα πέντε θα μείνουν να συζητηθούν μετά τις θερινές διακοπές.
Είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ θα διαμορφώσει τη θέση του επί των δύο νομοθετημάτων που προωθούνται προς την Ολομέλεια της Βουλής και θα τοποθετηθεί στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για αλαλούμ και παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο είπε πως “θεωρούμε ότι η βάση του νομοσχεδίου είναι λανθασμένη” και ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα καταθέσει τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου.
Παρατήρησε επίσης πως όλοι σχεδόν οι συνδικαλιστικοί φορείς διαφωνούν με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις αποσπάσεις, είπε πως οι Οικολόγοι συμφωνούν σε γενικές γραμμές, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι θα υποβάλει τροπολογίες.