Νέο μέτωπο για το Εθνικό Συμβούλιο άνοιξε η πρόταση Αναστασιάδη

 Νέο μέτωπο ανάμεσα στην Κυβέρνηση από την μια και μερίδα κομμάτων της αντιπολίτευσης από την άλλη φαίνεται να ανοίγει με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προϋποθέσεις που θέτει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.  
Η επιστολή-πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, με τίτλο «Πρόταση Λειτουργίας Εθνικού Συμβουλίου», βρίσκεται από το μεσημέρι ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ουσιαστικά κινείται στο πλαίσιο των πληροφοριών που τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας. Προβλέπει δηλαδή: Τη συμμετοχή μόνο ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα, τη διεξαγωγή συζήτησης σε κάθε συνεδρία του Σώματος επί συγκεκριμένης θεματικής ενότητας του Κυπριακού με καθορισμό της ατζέντας από τον ίδιο, καθώς και την εκ των προτέρων αποδοχή από πλευράς κομμάτων(σ.σ. διά της υπογραφής τους), πως δεν θα προχωρούν σε διαρροές των όσων συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο, διατηρώντας το δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια μόνο τις δικές τους θέσεις, αλλά όχι τοποθετήσεις ή θέσεις άλλων μελών, πρακτικά συνεδριάσεων, καθώς και αποφάσεις ή έγγραφα τα οποία διαβαθμίζονται ως άκρως απόρρητα. 
Στόχος της πρότασης Αναστασιάδη είναι να διασφαλιστεί η από τούδε και στο εξής εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου παραβιάσει τους όρους συμμετοχής, τότε θα αναστέλλεται η συμμετοχή του στο Σώμα, ενώ αν διαπιστωθούν διαρροές, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να επιλέξει την κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.  Στο Εθνικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την επιστολή-πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη προς τα κόμματα, θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν ο τέως και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βουλής, εάν δεν είναι ηγέτης κόμματος.  Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά ανά δίμηνο, εκτός και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει διαφορετικά.

Στις πρώτες τους ανεπίσημες αντιδράσεις με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αρνητικά, κρίνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να λειτουργήσει εκβιαστικά. Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως τα κόμματα θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων για τις προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.  Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών για παράδειγμα, παραπέμπουν στην πρότασή τους για δημιουργία με Νόμο, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στελεχωμένου με έμπειρους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανονισμούς και όχι ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Συναφώς, θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό  το Εθνικό Συμβούλιο θα καταστεί πραγματικά όργανο συλλογικού προβληματισμού και συνδιαμόρφωσης πολιτικών και στρατηγικών. «Ως Συμμαχία Πολιτών θα αξιολογήσουμε το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών και θα καταθέσουμε με την σειρά μας τις θέσεις μας για την ορθή και παραγωγική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι σαφές όμως, πως για να σταθεί ο θεσμός στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει να αποκλείει μονομερείς ενέργειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το εθνικό μας ζήτημα  είναι ευθύνη όλων μας και έτσι οφείλει ο πολιτικός κόσμος να το διαχειριστεί προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαίων του Ελληνισμού στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.   
Την ίδια ώρα, τη δική της αντιπρόταση για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου προτίθεται να αποστείλει τις αμέσως επόμενες μέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, η ΕΔΕΚ.
Βασική φιλοσοφία της αντιπρότασης της ΕΔΕΚ είναι πως το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός διαβουλεύσεων, προβληματισμού, επιστημονικής έρευνας, μελέτης και ανάλυσης, πολιτικού προγραμματισμού, επεξεργασίας και λήψης αποφάσεων επί προτάσεων πολιτικής, καθώς επίσης και υιοθέτησης θέσεων για εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος σε ζητήματα μεγάλης εθνικής σπουδαιότητας που αφορούν το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα. 
 
Όχι σε τελεσίγραφα 
«Τέτοια ζητήματα δεν λύονται με τελεσίγραφα», διαμήνυσε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας ότι στο παρελθόν όταν συζητούσαν ζητήματα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου γινόταν ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας. «Τώρα φαίνεται, τουλάχιστον από όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει αποφάσεις και τις στέλλει με τη μορφή τελεσιγράφου στα πολιτικά κόμματα. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ λανθασμένο και να μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένας αυταρχικός τρόπος προσέγγισης ενός σημαντικότατου ζητήματος για τα εθνικά ζητήματα της Κύπρου», τόνισε.  «Θέλουμε να συζητήσουμε εμείς μαζί με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα αυτά τα θέματα. Δεν νομίζω ότι τέτοια ζητήματα σημαντικά λύονται με τελεσίγραφα», κατέληξε.
 
«Ζημιογόνος θόρυβος»
«Με τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται το θέμα της επαναλειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δημιουργεί ζημιογόνο θόρυβο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο με την υφιστάμενη δομή και στη συνεδρία να συζητηθούν οι προτάσεις και απόψεις του, όπως και άλλων μελών του Σώματος, για τη διαδικασία σύγκλησης, τη μορφή που θα πάρει από τώρα και στο εξής και για όποιο άλλο θέμα προκύψει. «Ο Πρόεδρος έβαλε την άμαξα μπροστά από τα άλογα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια διαδικασία ατερμόνων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων που κάθε άλλο παρά βοηθά στο σκοπούμενο, που είναι η εύρυθμη λειτουργία, ενός συλλογικού οργάνου διαβούλευσης και αν είναι δυνατό και συναπόφασης», συνέχισε ο κ. Περδίκης.
 
Σχόλια στον Πρόεδρο
«Λάβαμε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ένδειξη «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ». Λόγω της διαβάθμισης αυτής δεν προτιθέμεθα να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή ή να προβούμε σε σχόλια επί του περιεχομένου. Τις απόψεις μας θα τις αποστείλουμε το αργότερο μέχρι αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιάννης Σελινόπουλος, και προσθέτει: «Θεωρούμε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου υψίστης σημασίας για τη διαφύλαξη και υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού, την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, επαφίεται στον πατριωτισμό των συμμετεχόντων», καταλήγει στη δήλωση της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
 
Το ΕΛΑΜ
«Η συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο με όρους δια μέσω επιστολών, όπως τους έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς του αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, δεν τιμά κανένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο(ΕΛΑΜ). «Οι οποιεσδήποτε συμφωνίες στον τρόπο λειτουργίας του θα έπρεπε να γίνουν μετά την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώπιον όλων των πολιτικών αρχηγών και όχι να αποτελούν σήμερα σημείο δημόσιας αντιπαράθεσης, πλήττοντας το κύρος ενός τόσο σημαντικού θεσμού. Η ύπαρξη αυτού του θεσμού είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να έχει σκοπό να ακούγονται οι απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων στο Κυπριακό και όχι να μετατρέπει τους συμμετέχοντες σε απλούς θεατές. Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα μετατραπούμε σε μεταφερόμενους κλακαδόρους της κυβέρνησης, αλλά θα ορθώσουμε ανάστημα ενάντια σε οποιαδήποτε σχέδια και αποφάσεις στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας. Σεβόμενοι ότι το έγγραφο έχει την ένδειξη «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ», δεν θα προβούμε σε αναφορές όσο αφορά το περιεχόμενο του».
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος