Τα μυστικά του κλιματισμού

Συχνά η επιλογή της ισχύος ενός κλιματιστικού γίνεται τυχαία ανάλογα πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ένας χώρος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι. Μεγάλο λάθος! 

Ένα κλιματιστικό ακατάλληλο για το εμβαδόν ενός χώρου, εκτός από το ψηλός κόστος επένδυσης, θα επιφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση και δυσφορία στο χρήστη.

Η ισχύς λοιπόν, ενός κλιματιστικού, εξαρτάται από:
-Το εμβαδόν του δωματίου 
- Τη χρήση του δωματίου (π.χ κουζίνα, καθιστικό). Η κουζίνα σίγουρα, λόγω της χρήσης περισσοτέρων οικιακών συσκευών είναι θερμότερος χώρος.
- Τον προσανατολισμό του δωματίου. Τα δωμάτια που βλέπουν προς ανατολή και δύση, απαιτούν περισσότερη ψύξη από αυτά που βλέπουν προς βορρά ή νότο.
-Η τοποθεσία της εξωτερικής μονάδας. Αν η εξωτερική μονάδα είναι σε μη στεγασμένο χώρο με πολλή ηλιοφάνεια, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να δουλέψει αποτελεσματικά.
- Τα άτομα σε ένα δωμάτιο. Ο αριθμός ατόμων και οι δραστηριότητες τους σε συγκεκριμένο δωμάτιο επηρεάζουν την θερμοκρασία σε αυτό.

Εκτός από την ισχύ του κλιματιστικού, πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά του,  πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορές και τα χαρακτηριστικά του μοντέλου του κλιματιστικού και κυρίως ο Εποχιακός Βαθμός Απόδοσης (SEER SCOP).

Ο εποχιακός βαθμός απόδοσης περιγράφει την απόδοση σε σχέση με την κατανάλωση ενός κλιματιστικού και υπολογίζεται με βάση τη λειτουργία του κλιματιστικού σε διαφορετικές συνθήκες μιας περιόδου κλιματισμού ή θέρμανσης. Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργεί σε ένα εύρος εξωτερικών θερμοκρασιών ή να λειτουργεί σε μεταβαλλόμενο φορτίο ή να γίνεται κατανάλωση βοηθητικών λειτουργιών, όπως με τη λειτουργία του ανεμιστήρα μόνο κλπ.άσει ευρωπαϊκής οδηγίας, αυτός θεωρείται ως ο πιο αντιπροσωπευτικός τρόπος για να συγκρίνει ο καταναλωτής μεταξύ υποψήφιων κλιματιστικών. Όσο πιο ψηλό είναι το νούμερο για το SEER (ψύξη) ή το SCOP (θέρμανση) τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κλιματιστικό. Οι ελάχιστοι αριθμοί που πρέπει να ψάξει κάποιος είναι γύρω στο 6.0 για SEER και γύρω στο 4.0 για SCOP.
Το κατάλληλο κλιματιστικό για τον χώρο σας μπορείτε να το βρείτε στο δίκτυο μεταπωλητών της Daikin στο 77774400.