Άρχισαν τα έργα συντήρησης στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα

Την επομένη της λειτουργίας ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, στην ομώνυμη εκκλησία του μαρωνίτικου χωριού Αγία Μαρίνα, άρχισαν τα έργα συντήρησης ύψους €136.500.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, οι εργασίες άρχισαν στις 18 Ιουλίου και το κόστος τους επιχορηγείται πλήρως από την ΕΕ κάτω από την φάση 4 του έργου «Υποστήριξη μνημείων μεγάλης σημασίας για την Κύπρου».

Η διάρκεια του έργου υπολογίζεται στους πέντε μήνες ανέφερε σημειώνοντας ότι για την συμπερίληψη της Αγίας Μαρίνας στον κατάλογο των ναών για υποστήριξη εργάστηκε σκληρά και ο Τ/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, Αλί Τουντζάι.

Σε παλαιότερη κοινή ανακοίνωση των δύο συμπροέδρων αναφέρονταν ότι στις εργασίες συντήρησης περιλαμβάνονται ο γενικός καθαρισμός του χώρου, ο καθαρισμός και η επισκευή της υφιστάμενης οροφής συμπεριλαμβανομένης της προσεχτικής αφαίρεσης κεραμιδιών και τσιμεντένιων προσθηκών, συντήρηση και διαρθρωτική παρέμβαση στους τείχους, συντήρηση του καμπαναριού, καθαρισμό και σοβάτισμα των πέτρινων επιφανειών, κατασκευή νέων δικτύων ομβρίων υδάτων και προσθήκη νέων ξύλινων πορτών και παραθύρων.

Οσον αφορά το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ο κ. Χατζηδημητρίου διευκρίνισε πως στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η καθιερωμένη τελετή παράδοσης καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της αναστήλωσης της μονής. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»