Μύδροι ΑΚΕΛ κατά Αθανάσιου Ορφανίδη

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ εναντίον του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις ανέφερε ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων  θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση Χριστόφια ότι δεν έλαβε μέτρα, παρά τις προειδοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον πρώην Διοικητή για ανεπαρκή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα το μνημόνιο. «Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και οι ευθύνες του κ. Ορφανίδη αυταπόδεικτες», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ.
 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ 
 
"Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, με περισσό θράσος και προκλητικότητα, παρουσιάστηκε χθες να παραδίδει μαθήματα και να αποδίδει ευθύνες προς διάφορες κατευθύνσεις, για την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού τομέα.
Για πολλούς είχε να πει εκτός για τις δικές του ευθύνες που είναι βαριές και ασήκωτες. Ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε την αποκλειστική ευθύνη της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της ευρωστίας των κυπριακών τραπεζών. Δεν το έπραξε και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου χρεοκόπησε σπρώχνοντας την Κύπρο στο Μνημόνιο. Η ανεπαρκής εποπτεία του κ. Ορφανίδη αποτελεί αντικείμενο αναφοράς σε σειρά εκθέσεων ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών. 
Ο κ. Ορφανίδης είπε πολλά και παραπλανητικά. Την ίδια ώρα απέφυγε επιμελώς να κάνει αναφορά στο θέμα της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα από το 2009, για τη μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων όταν ξένες τράπεζες ξεπουλούσαν, για τη μετατροπή της Μαρφίν Λαϊκής από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα –γεγονός που κόστισε στους Κύπριους φορολογούμενους μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Ορφανίδης δεν είπε λέξη για τις πωλήσεις αξιογράφων από τις τράπεζες σε καταθέτες με παραπλανητικές πληροφορίες, όπως επίσης για την άδεια που έδωσε για την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου που τελικά εξανέμισε από την κυπριακή οικονομία πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και οι ευθύνες του κ. Ορφανίδη αυταπόδεικτες"
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Α. Βαφεάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση
Απαισιόδοξη η Αννίτα για το Κυπριακό-«Δεν βλέπω, προς το παρόν, κάτι θετικό»
Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι
Προκλητικός Γκιουλέρ-«Δικαιολογημένη και αναγκαία η εισβολή στην Κύπρο»
Γ. Παναγιώτου: Τα μαθήματα εμπεδώθηκαν ώστε τα εγκλήματα να μην επαναληφθούν
Μ. Δαμιανός: Παρά τις δυσκολίες δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για λύση
Α. Γρηγορίου: Εργαζόμαστε για τερματισμό κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας
Μ. Χαρτσιώτης: Αποτελεί υποχρέωσή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας
K. Λετυμπιώτης: Αγώνας καθημερινός και αδιάλειπτος για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Πρόεδρος της Βουλής για απόπειρα κατά του Τραμπ: Δεν χωρούν τρομοκρατικές ενέργειες σε δημοκρατίες