Το «νέο» Εθνικό Συμβούλιο: Αντιδράσεις και διαφωνίες από τα κόμματα
17:46 - 30 Ιουλίου 2016
Ικανοποίηση αλλά και διαφωνίες σχετικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την από τούδε και στο εξής λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζουν τα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή Συνεδρία των Αρχηγών και Εκπροσώπων των κομμάτων, ανακοινώθηκε η τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το «συμβουλευτικό», όπως τονίστηκε, Σώμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει πίσω στο αίτημα του για γραπτή δέσμευση εμπιστευτικότητας εκ μέρους των κομμάτων και να υιοθετεί κάποιες από τις εισηγήσεις τους. Τα κόμματα θα μπορούν να μελετούν τα έγγραφα στη γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου. Αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή μόνο των Προέδρων των κομμάτων καθώς επίσης και η σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού για συζήτηση συγκεκριμένων εξειδικευμένων θεμάτων.
Κόμματα εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη νέα μορφή του Εθνικού Συμβουλίου. Οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στον περιορισμό των συμμετεχόντων και την μη επίδοση στα κόμματα σχετικων με τις συνομιλίες, εγγράφων. Παρ' όλα αυτά, οι πολιτικοί αρχηγοί εστίασαν στη σημαντικότητα της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας. Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ τόνισε πως εκεί και όπου κρίνει σκόπιμο, θα συνεχίσει ενημερώνει το λαό. Ο Πρόεδρος του κόμματος άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η αναστολή συμμετοχής της ΕΔΕΚ στο Εθνικό.
ΔΗΣΥ: Στον ΠτΔ ο πρώτος λόγος για το Εθνικό
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη σύνθεση και τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό είναι το πιο ορθόδοξο που θα μπορούσε να αποφασιστεί στην σημερινή πολύωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου. Όσον αφορά τη γενικότερη ενημέρωση, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι “ήταν εκτενής και αφορούσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, τα σημεία για τα οποία υπάρχει κάποια συναντίλψη και συγκλίσεις αλλά και επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφορές”.
ΑΚΕΛ: Η εμπιστευτικότητα προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα
Να συνειδητοποιήσουμε πάντες ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Είπε ότι όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ διατύπωσε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις του σε κάποια ζητήματα. Σε ερώτηση αν θα δοθούν στα κόμματα τα έγγραφα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν θα δοθούν αν και όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να τα είχαν στα χέρια τους. Πρόσθεσε όμως ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα και να έρθει με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό το φως των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων έχει αποσύρει κάποιες από τις απαιτήσεις, όπως την υπογραφή πρωτοκόλλου για εμπιστευτικότητα ή την αποβολή μελών του ΕΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη συναντίληψη». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι η δέσμευση για εμπιστευτικότητα των εγγράφων και των συζητήσεων στο ΕΣ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με την υπογραφή ενός γραπτού πρωτοκόλλου, αλλά «είναι θέμα που προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του τόπου και έναντι της κρισιμότητας της στιγμής που διέρχεται η Κύπρος». Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, υπεύθυνα και σοβαρά, όπως πάντα, ενώ εξέφρασε διαφωνία αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν το κάθε πολιτικό κόμμα, τασσόμενος υπέρ της συμμετοχής δύο ατόμων. Το ΕΣ είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις, είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ΕΣ. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις απόψεις και τις επιφυλάξεις μας για κάποιες από τις πτυχές των αποφάσεων του Προέδρου. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το ΕΣ στη συνέχεια».
Διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Προέδρου στο Εθνικό το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ διατηρεί τις θέσεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν με επιστολή που στάληκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου και διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού. Τόνισε πως κάποιες από τις θέσεις του κόμματος έχουν εισακουστεί, όπως η προϋπόθεση αποδοχής συγκεκριμένων συμφωνιών προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στο ΕΣ, η ή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος σε θέματα όπως αυτά της ΑΟΖ και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αναφερόμενος στις διαφωνίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι το κόμμα διατηρεί τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα. Τα θέματα που αφορούν τη διάρκεια των συζητήσεων μπορούν να λυθούν με εσωτερικούς κανονισμούς, πρόσθεσε. Εξέφρασε επίσης την ενόχληση και τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με την «απόλυτη και ισοπεδωτική συσκότιση που επιβάλλεται στο τι συζητείται και διαδραματίζεται στο ΕΣ». Είπε ότι το κάθε κόμμα έχει «την ωριμότητα και τον πατριωτισμό» να κρίνει τι δεν πρέπει να διαρρεύσει και για ποιο θέμα πρέπει να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του κόμματος και τα συλλογικά όργανα για να παρθούν αποφάσεις.
Ως προς τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΗΚΟ στο Σώμα, είπε ότι το κόμμα θεωρεί σημαντικό τον θεσμό του ΕΣ και ζητά εδώ και καιρό τη σύγκλησή του, όμως «πρέπει να λειτουργεί με έναν σωστό τρόπο που να μπορεί να αποδίδει» και να μπορούν τα κόμματα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. «Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα» ενόψει του καθορισμού της στάση του κόμματος, κατέληξε.Αναφερόμενος ακολούθως στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε ορισμένα θέματα υπήρξαν θετικές συγκλίσεις, ενώ σε άλλα το ΔΗΚΟ έχει κάποιες επιφυλάξεις. Είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι θα πρέπει να δίνονται τα έγγραφα, πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα θα επιδιώξει να επιθεωρήσει τα έγγραφα και θα καταθέσει εισηγήσεις.
ΕΔΕΚ: Θα ενημερώνουμε τον λαό όπου κρίνεται σκόπιμο
Δεν ικανοποιεί την ΕΔΕΚ η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι «εκεί και όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον λαό, θα το πράττουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις». Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι ως κόμμα δεν πρόκειται «να υποταχθούμε σε μια λογική συναίνεσης σε θέματα με τα οποία διαφωνούμε» ή όπου διαπιστώνεται ότι γίνεται σκόπιμη ή μη παραπληροφόρηση του λαού. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η προτεινόμενη μορφή λειτουργίας του ΕΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και δεν μπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα με αποφασιστικότητα. Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΕΣ θα συνεχίσει να είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με κάποιες «περιθωριακές», όπως είπε, διαφοροποιήσεις. «Απορρίπτεται ουσιαστικά η θέση για την αναβάθμιση του ΕΣ και τη μετατροπή του σε ένα Σώμα το οποίο να μπορεί να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική» από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είπε ο κ. Σιζόπουλος. Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει από το ΕΣ η ΕΔΕΚ ή αν θα αναστείλει την παρουσία της, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό δεν είναι θέμα που μπορώ αυτή τη στιγμή να το προβλέψω. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ είναι αυτά που θα πάρουν τις αποφάσεις». Σε άλλη ερώτηση για το τι θα εισηγηθεί ο ίδιος στα όργανα του κόμματος, είπε ότι η ΕΔΕΚ «δεν έχει αρχηγό, έχει Πρόεδρο, που είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία» ενώ οι αποφάσεις θα παρθούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.
Ικανοποίηση Συμμαχίας Πολιτών για Εθνικό
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίδεται δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα των συνομιλιών, τα οποία θα μελετήσουν με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησης του κόμματός του για την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εξετάσουν, και με βάση έγγραφα, σε βάθος θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού και συζητούνται στις συνομιλίες. “Πέραν τούτου διατηρούμε την διαφωνία μας όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου”. Η Συμμαχία, είπε, πιστεύει ότι πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα, όμως “ο Πρόεδρος αποφασίζει”.
Η Αλληλεγγύη θα δώσει εισηγήσεις για το Κυπριακό
Η εμπιστευτικότητα επαφίεται στον πατριωτισμό και την πολιτική ηθική του κάθε πολιτικού αρχηγού, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλήκαρος επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναθεώρησε τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Παλήκαρος ανέφερε ότι απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να παραμείνει το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα “και μόνο, οπότε συνεχίζουμε με αυτή την απόφαση του Προέδρου”.
Θετικά στοιχεία βλέπει ο Περδίκης από την σημερινή σύσκεψη
Θετικό για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου έκρινε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών, Γιώργος Περδίκης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επέμενε σε μια σειρά από δύσκολες για να γίνουν αποδεκτές, προτάσεις, όπως η υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε προηγούμενες αποφάσεις για το Κυπριακό. Εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησής του για την δημιουργία υποεπιτροπών λέγοντας ότι παραμένει η επιμονή του ΠτΔ να “λειτουργούμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων παρά σε επίπεδο διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου”. Με καλή θέληση μπορεί και να κυλήσει θετικά στο τέλος, συμπλήρωσε.
Με σκοπό να καταθέσει τις δικές του εισηγήσεις στο Εθνικό το ΕΛΑΜ
Με σκοπό να καταθέσει τις δικές τους εισηγήσεις και εκτιμήσεις σε ένα συμβουλευτικό όργανο συμμετέχει το ΕΛΑΜ με τον Πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου να δηλώνει μετά την πρώτη του συμμετοχή σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι “όλοι θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στις εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως για χάρη της οποιασδήποτε λύσης δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα ιστορικά μας δικαιώματα”. Ο κ. Χρίστου είπε ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα ακούστηκαν διάφορες απόψεις αλλά – επεσήμανε – πρόκειται για ένα συμβουλευτικό σώμα και οι όποιες αποφάσεις επαφίενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και σίγουρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο,κι αυτό – συμπλήρωσε – συζητήθηκε. “Για μας δεν αποτελεί προτεραιότητα το πώς θα λειτουργήσει αλλά το τί θα παράξει ουσιαστικά και τί έργο θα μπορέσει στο τέλος της ημέρας να προσφέρει, εάν θα μπορέσει να προσφέρει και αν καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις, το οποίο εγώ βλέπω πολύ δύσκολο να γίνει”.
ΔΗΣΥ: Στον ΠτΔ ο πρώτος λόγος για το Εθνικό
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη σύνθεση και τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό είναι το πιο ορθόδοξο που θα μπορούσε να αποφασιστεί στην σημερινή πολύωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου. Όσον αφορά τη γενικότερη ενημέρωση, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι “ήταν εκτενής και αφορούσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, τα σημεία για τα οποία υπάρχει κάποια συναντίλψη και συγκλίσεις αλλά και επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφορές”.
ΑΚΕΛ: Η εμπιστευτικότητα προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα
Να συνειδητοποιήσουμε πάντες ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Είπε ότι όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ διατύπωσε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις του σε κάποια ζητήματα. Σε ερώτηση αν θα δοθούν στα κόμματα τα έγγραφα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν θα δοθούν αν και όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να τα είχαν στα χέρια τους. Πρόσθεσε όμως ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα και να έρθει με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό το φως των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων έχει αποσύρει κάποιες από τις απαιτήσεις, όπως την υπογραφή πρωτοκόλλου για εμπιστευτικότητα ή την αποβολή μελών του ΕΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη συναντίληψη». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι η δέσμευση για εμπιστευτικότητα των εγγράφων και των συζητήσεων στο ΕΣ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με την υπογραφή ενός γραπτού πρωτοκόλλου, αλλά «είναι θέμα που προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του τόπου και έναντι της κρισιμότητας της στιγμής που διέρχεται η Κύπρος». Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, υπεύθυνα και σοβαρά, όπως πάντα, ενώ εξέφρασε διαφωνία αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν το κάθε πολιτικό κόμμα, τασσόμενος υπέρ της συμμετοχής δύο ατόμων. Το ΕΣ είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις, είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ΕΣ. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις απόψεις και τις επιφυλάξεις μας για κάποιες από τις πτυχές των αποφάσεων του Προέδρου. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το ΕΣ στη συνέχεια».
Διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Προέδρου στο Εθνικό το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ διατηρεί τις θέσεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν με επιστολή που στάληκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου και διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού. Τόνισε πως κάποιες από τις θέσεις του κόμματος έχουν εισακουστεί, όπως η προϋπόθεση αποδοχής συγκεκριμένων συμφωνιών προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στο ΕΣ, η ή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος σε θέματα όπως αυτά της ΑΟΖ και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αναφερόμενος στις διαφωνίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι το κόμμα διατηρεί τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα. Τα θέματα που αφορούν τη διάρκεια των συζητήσεων μπορούν να λυθούν με εσωτερικούς κανονισμούς, πρόσθεσε. Εξέφρασε επίσης την ενόχληση και τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με την «απόλυτη και ισοπεδωτική συσκότιση που επιβάλλεται στο τι συζητείται και διαδραματίζεται στο ΕΣ». Είπε ότι το κάθε κόμμα έχει «την ωριμότητα και τον πατριωτισμό» να κρίνει τι δεν πρέπει να διαρρεύσει και για ποιο θέμα πρέπει να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του κόμματος και τα συλλογικά όργανα για να παρθούν αποφάσεις.
Ως προς τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΗΚΟ στο Σώμα, είπε ότι το κόμμα θεωρεί σημαντικό τον θεσμό του ΕΣ και ζητά εδώ και καιρό τη σύγκλησή του, όμως «πρέπει να λειτουργεί με έναν σωστό τρόπο που να μπορεί να αποδίδει» και να μπορούν τα κόμματα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. «Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα» ενόψει του καθορισμού της στάση του κόμματος, κατέληξε.Αναφερόμενος ακολούθως στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε ορισμένα θέματα υπήρξαν θετικές συγκλίσεις, ενώ σε άλλα το ΔΗΚΟ έχει κάποιες επιφυλάξεις. Είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι θα πρέπει να δίνονται τα έγγραφα, πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα θα επιδιώξει να επιθεωρήσει τα έγγραφα και θα καταθέσει εισηγήσεις.
ΕΔΕΚ: Θα ενημερώνουμε τον λαό όπου κρίνεται σκόπιμο
Δεν ικανοποιεί την ΕΔΕΚ η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι «εκεί και όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον λαό, θα το πράττουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις». Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι ως κόμμα δεν πρόκειται «να υποταχθούμε σε μια λογική συναίνεσης σε θέματα με τα οποία διαφωνούμε» ή όπου διαπιστώνεται ότι γίνεται σκόπιμη ή μη παραπληροφόρηση του λαού. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η προτεινόμενη μορφή λειτουργίας του ΕΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και δεν μπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα με αποφασιστικότητα. Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΕΣ θα συνεχίσει να είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με κάποιες «περιθωριακές», όπως είπε, διαφοροποιήσεις. «Απορρίπτεται ουσιαστικά η θέση για την αναβάθμιση του ΕΣ και τη μετατροπή του σε ένα Σώμα το οποίο να μπορεί να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική» από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είπε ο κ. Σιζόπουλος. Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει από το ΕΣ η ΕΔΕΚ ή αν θα αναστείλει την παρουσία της, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό δεν είναι θέμα που μπορώ αυτή τη στιγμή να το προβλέψω. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ είναι αυτά που θα πάρουν τις αποφάσεις». Σε άλλη ερώτηση για το τι θα εισηγηθεί ο ίδιος στα όργανα του κόμματος, είπε ότι η ΕΔΕΚ «δεν έχει αρχηγό, έχει Πρόεδρο, που είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία» ενώ οι αποφάσεις θα παρθούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.
Ικανοποίηση Συμμαχίας Πολιτών για Εθνικό
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίδεται δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα των συνομιλιών, τα οποία θα μελετήσουν με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησης του κόμματός του για την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εξετάσουν, και με βάση έγγραφα, σε βάθος θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού και συζητούνται στις συνομιλίες. “Πέραν τούτου διατηρούμε την διαφωνία μας όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου”. Η Συμμαχία, είπε, πιστεύει ότι πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα, όμως “ο Πρόεδρος αποφασίζει”.
Η Αλληλεγγύη θα δώσει εισηγήσεις για το Κυπριακό
Η εμπιστευτικότητα επαφίεται στον πατριωτισμό και την πολιτική ηθική του κάθε πολιτικού αρχηγού, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλήκαρος επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναθεώρησε τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Παλήκαρος ανέφερε ότι απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να παραμείνει το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα “και μόνο, οπότε συνεχίζουμε με αυτή την απόφαση του Προέδρου”.
Θετικά στοιχεία βλέπει ο Περδίκης από την σημερινή σύσκεψη
Θετικό για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου έκρινε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών, Γιώργος Περδίκης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επέμενε σε μια σειρά από δύσκολες για να γίνουν αποδεκτές, προτάσεις, όπως η υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε προηγούμενες αποφάσεις για το Κυπριακό. Εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησής του για την δημιουργία υποεπιτροπών λέγοντας ότι παραμένει η επιμονή του ΠτΔ να “λειτουργούμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων παρά σε επίπεδο διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου”. Με καλή θέληση μπορεί και να κυλήσει θετικά στο τέλος, συμπλήρωσε.
Με σκοπό να καταθέσει τις δικές του εισηγήσεις στο Εθνικό το ΕΛΑΜ
Με σκοπό να καταθέσει τις δικές τους εισηγήσεις και εκτιμήσεις σε ένα συμβουλευτικό όργανο συμμετέχει το ΕΛΑΜ με τον Πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου να δηλώνει μετά την πρώτη του συμμετοχή σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι “όλοι θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στις εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως για χάρη της οποιασδήποτε λύσης δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα ιστορικά μας δικαιώματα”. Ο κ. Χρίστου είπε ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα ακούστηκαν διάφορες απόψεις αλλά – επεσήμανε – πρόκειται για ένα συμβουλευτικό σώμα και οι όποιες αποφάσεις επαφίενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και σίγουρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο,κι αυτό – συμπλήρωσε – συζητήθηκε. “Για μας δεν αποτελεί προτεραιότητα το πώς θα λειτουργήσει αλλά το τί θα παράξει ουσιαστικά και τί έργο θα μπορέσει στο τέλος της ημέρας να προσφέρει, εάν θα μπορέσει να προσφέρει και αν καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις, το οποίο εγώ βλέπω πολύ δύσκολο να γίνει”.