Στα βαθιά με εγγυήσεις, ασφάλεια και εδαφικές αναπροσαρμογές

Το πρώτο μεγάλο άλμα που θα δώσει πρόσθετη και ουσιαστική ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού επιχειρούν να κάνουν σήμερα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακίντζι, αγγίζοντας τις καυτές πατάτες των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των εδαφικών αναπροσαρμογών(σ.σ. ενός άμεσα συνδεδεμένου θέματος με την εξίσου καυτή πατάτα του περιουσιακού).
 
Οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν την τελευταία τους συνάντηση στο πλαίσιο του εντατικού γύρου συνομιλιών που ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και κορυφώνεται με την έκτη στη σειρά, κατά τον μήνα Ιούλιο, σημερινή τους συνάντηση. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί προβαίνουν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί των προαναφερθέντων ζωτικής σημασίας πτυχών του προβλήματος, χωρίς όμως οι δύο πλευρές να ανταλλάζουν χάρτες ή να επισέρχονται σε συζήτηση ονοματολογίας ή ποσοστώσεων.  «Δεν αναμένουμε να υπάρξει συμφωνία ή κατάληξη, θα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης. Αλλά ευελπιστούμε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, κάτι το οποίο θα είναι καθοριστικό για την όλη πορεία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση πως οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν τις επόμενες συναντήσεις. «Οι οποίες», υπέδειξε, «λογικά θα ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα συνεχίζονται μέχρι την ημερομηνία μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». «Και θα αποφασίσουν», συμπλήρωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «τις ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών και ενδεχομένως την ημερήσια διάταξη που θα απασχολήσει τις συναντήσεις αυτές».
 
Αυτά δεν είναι αρκετά…
Αξίζει να σημειωθεί πως την αξία της σημερινής συνάντησης για τα μετέπειτα βήματα στο Κυπριακό αποτύπωσε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τους συμμετέχοντες στα Συνέδρια των αποδήμων στη Λευκωσία, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Η συνάντηση της Παρασκευής με τον Τ/κ ηγέτη είναι πάρα πολύ σημαντική για τον εν’ εξελίξει εντατικό διάλογο που θ’ ακολουθήσει, γιατί την Παρασκευή δεν θα είναι το τελικό στάδιο, αλλά η αρχή μιας ανταλλαγής απόψεων για να δούμε πώς η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα όπως των εδαφικών αναπροσαρμογών, των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παράλληλα, επισημαίνοντας πως η ελεύθερη διακίνηση, εργασία και το δικαίωμα της περιουσίας έχουν συμφωνηθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις επίλυσης του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτά από μόνα τους χωρίς την επίλυση του θέματος που άπτεται των περιουσιών ή των εδαφικών αναπροσαρμογών, και ιδιαιτέρως των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να οδηγήσουν σε λύση.
 
Σαφέστατα μηνύματα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, σκιαγράφησε τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί,  τονίζοντας πως παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και τουρκικές εγγυήσεις, δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τη δική μας πλευρά. «Από την ώρα που έχουμε συμφωνήσει ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στις περιφερειακές κυβερνήσεις κατά τρόπο που να αλλοιώνει τη βούληση των κατοίκων της κάθε μιας των πολιτειών, από την ώρα που είμαστε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εποπτεύει και παρακολουθεί τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την ώρα που υπάρχουν άλλοι τρόποι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να μας λένε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να διατηρηθούν οι εγγυήσεις, να διατηρηθούν κατοχικά στρατεύματα ή ένας αριθμός κατοχικών στρατευμάτων, για να διασφαλίζονται οι ανησυχίες των Τ/κ», διαμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron
Έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Ακούει και τον Τατάρ και μετά αποφασίζει τα επόμενα βήματα ο Γενικός Γραμματέας
Μετά τους Αμερικανούς, στην Κύπρο και εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες-Κρίσιμα εικοσιτετράωρα στην περιοχή
Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ