Μπήκε σε… μνημόνιο και εποχή λιτότητας η ΕΔΕΚ

  Σάρκα και οστά παίρνει στην ΕΔΕΚ η προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του κόμματος, έχοντας στο πλαίσιο αυτό ως τίμημα και απολύσεις έμμισθου προσωπικού. Κάτι που συνέβη ήδη στη Λεμεσό, όπου το Κίνημα προχώρησε στην απόλυση δύο γραμματέων στα επαρχιακά γραφεία του κόμματος, προκαλώντας σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες αντιδράσεις. Απόλυση υπήρξε και στα γραφεία Λευκωσίας, ενώ αποφασίστηκε επίσης η στέγαση των γραφείων της ΕΔΕΚ Λάρνακας και Αμμοχώστου στον ίδιο χώρο.   
Η οικονομική δυσπραγία της ΕΔΕΚ αποτέλεσε έναν από τους λόγους που η ηγεσία του Κινήματος θεώρησε ως υπαίτιους για την εκλογική αποτυχία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. «Πρέπει να ομολογήσουμε», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE o πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, «πως υπήρχε μια μεγάλη οικονομική δυσπραγία στο κόμμα, που δεν του επέτρεπε να προχωρήσει σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική εκστρατεία. Η ΕΔΕΚ, την 1η Μαρτίου 2015, όταν αναλάμβανε η καινούργια ηγεσία, είχε χρέη τα οποία ανέρχονταν στο ένα εκατομμύριο ευρώ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, τόσο στην οικονομική βιωσιμότητα του κόμματος όσο και στην προεκλογική του ανάπτυξη». Στα χρέη αυτά, ήρθαν στο μεταξύ να προστεθούν απώλειες από την κρατική χορηγία που ξεπερνούν τις 650 χιλιάδες ευρώ, ως αποτέλεσμα των κομματικών ποσοστών.
Για την οργανωτική και οικονομική ανασυγκρότηση της ΕΔΕΚ, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εξουσιοδότησε το Οργανωτικό και Οικονομικό Γραφείο του Κινήματος να ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση η οποία ν’ ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και να διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα της ΕΔΕΚ. Η πρόταση-μελέτη παρουσιάστηκε προ ημερών στο Πολιτικό Γραφείο  και προβλέπει:
*Την εφαρμογή κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, με πλήρη διαφάνεια, για να συνάδει η λειτουργία του Κινήματος σε οικονομικό επίπεδο και με τη νέα νομοθεσία για τα οικονομικά των κομμάτων.
*Τον καθορισμό, πέρα από το λογιστικό γραφείο που ετοιμάζει τις ετήσιες εκθέσεις του Κινήματος και δεύτερου ελεγκτικού γραφείου που θα λειτουργεί ως εσωτερικός ελεγκτής.
*Τη διαμόρφωση νέας οργανωτικής δομής και την αναδιοργάνωση του Κινήματος, που συνεπάγεται απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΔΕΚ να αυξήσει τα έσοδά της, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί παλαιότερη απόφαση βάσει της οποίας οι βουλευτές, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες του Κινήματος, θα καταθέτουν ως εισφορά στο ταμείο του Κινήματος το 10% των μισθών τους.

Δειτε Επισης

Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Πήρε αναβολή η δίκη των Αρχιμανδριτών-Προστέθηκαν νέες κατηγορίες
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron
Έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Ακούει και τον Τατάρ και μετά αποφασίζει τα επόμενα βήματα ο Γενικός Γραμματέας
Οι αστοχίες που πιέζουν την Αστυνομία, τα διαδοχικά μέτωπα και τα... προσκλητήρια του Αρχηγού
«Είναι ειλημμένη η απόφαση για απόλυση»-Η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Λοϊζίδης στο Πειθαρχικό
Μετά τους Αμερικανούς, στην Κύπρο και εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες-Κρίσιμα εικοσιτετράωρα στην περιοχή
Ενώπιον Κακουργιοδικείου, αλλά με το μυαλό στο Συνοδικό οι Αρχιμανδρίτες-Πιθανή αναβολή της διαδικασίας