Απόδημοι: Τρομερές συνέπειες αν αποτύχει η διαδικασία λύσης του κυπριακού

Η επανάληψη μια αποτυχίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού που θα έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες, τονίζεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά την 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων ΝΕΠΟΜΑΚ που ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία.

Στο ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι απόδημοι εκφράζουν εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του ΠτΔ.

Επιμένουν στην εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι μια συμφωνημένη λύση, με στόχο την επανένωση της Κύπρου βασισμένη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, μια πραγματική ομοσπονδία, με βάση τις αρχές που ισχύουν παγκοσμίως για τα ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα συνομοσπονδιακά συστήματα ή ενώσεις κρατών, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου (Μακαρίου-Ντενκτάς & Κυπριανού-Ντενκτάς), τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 Παπαδόπουλου-Ταλάτ, καθώς και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Μια λύση, σημειώνουν, χωρίς επιδιαιτησίες και ξένες παρεμβάσεις για μια Κύπρο με μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, που θα συνάδει με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του Κυπριακού Λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι απόδημοι Κύπριοι, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της τουρκικής εισβολής.

Ακόμα η λύση να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την κατοχύρωση της ενότητας του εδάφους, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών για όλους τους Κυπρίους, την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων, και ιδιαίτερα της αυθαίρετης ερμηνείας για μονομερή τουρκική επέμβαση.

Καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση προς την τουρκική πλευρά να ενεργήσει με εποικοδομητικό τρόπο και σύμφωνα με τη συμφωνημένη βάση λύσης στις διακοινοτικές συνομιλίες, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική, λειτουργική και βιώσιμη λύση, τονίζοντας ότι η διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη είναι απαράδεκτα, αλλά και ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση αλλά εδραίωση της κατοχής και της διχοτόμησης.
Παράλληλα ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη, και τους αντιπροσώπους τους να διαδραματίζουν με προσήλωση το ρόλο του καλόπιστου μεσολαβητή και πάντα στα πλαίσια των όρων εντολής τους, ως καθορίζονται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα και μήνυμα υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Σαββίδη.
  

Δειτε Επισης

Α. Βαφεάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση
Απαισιόδοξη η Αννίτα για το Κυπριακό-«Δεν βλέπω, προς το παρόν, κάτι θετικό»
Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι
Προκλητικός Γκιουλέρ-«Δικαιολογημένη και αναγκαία η εισβολή στην Κύπρο»
Γ. Παναγιώτου: Τα μαθήματα εμπεδώθηκαν ώστε τα εγκλήματα να μην επαναληφθούν
Μ. Δαμιανός: Παρά τις δυσκολίες δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για λύση
Α. Γρηγορίου: Εργαζόμαστε για τερματισμό κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας
Μ. Χαρτσιώτης: Αποτελεί υποχρέωσή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας
K. Λετυμπιώτης: Αγώνας καθημερινός και αδιάλειπτος για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Πρόεδρος της Βουλής για απόπειρα κατά του Τραμπ: Δεν χωρούν τρομοκρατικές ενέργειες σε δημοκρατίες