Απόδημοι: Τρομερές συνέπειες αν αποτύχει η διαδικασία λύσης του κυπριακού

Η επανάληψη μια αποτυχίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού που θα έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες, τονίζεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά την 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων ΝΕΠΟΜΑΚ που ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία.

Στο ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι απόδημοι εκφράζουν εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του ΠτΔ.

Επιμένουν στην εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι μια συμφωνημένη λύση, με στόχο την επανένωση της Κύπρου βασισμένη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, μια πραγματική ομοσπονδία, με βάση τις αρχές που ισχύουν παγκοσμίως για τα ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα συνομοσπονδιακά συστήματα ή ενώσεις κρατών, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου (Μακαρίου-Ντενκτάς & Κυπριανού-Ντενκτάς), τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 Παπαδόπουλου-Ταλάτ, καθώς και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Μια λύση, σημειώνουν, χωρίς επιδιαιτησίες και ξένες παρεμβάσεις για μια Κύπρο με μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, που θα συνάδει με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του Κυπριακού Λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι απόδημοι Κύπριοι, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της τουρκικής εισβολής.

Ακόμα η λύση να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την κατοχύρωση της ενότητας του εδάφους, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών για όλους τους Κυπρίους, την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων, και ιδιαίτερα της αυθαίρετης ερμηνείας για μονομερή τουρκική επέμβαση.

Καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση προς την τουρκική πλευρά να ενεργήσει με εποικοδομητικό τρόπο και σύμφωνα με τη συμφωνημένη βάση λύσης στις διακοινοτικές συνομιλίες, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική, λειτουργική και βιώσιμη λύση, τονίζοντας ότι η διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη είναι απαράδεκτα, αλλά και ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση αλλά εδραίωση της κατοχής και της διχοτόμησης.
Παράλληλα ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη, και τους αντιπροσώπους τους να διαδραματίζουν με προσήλωση το ρόλο του καλόπιστου μεσολαβητή και πάντα στα πλαίσια των όρων εντολής τους, ως καθορίζονται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα και μήνυμα υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Σαββίδη.
  

Δειτε Επισης

Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron
Έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Ακούει και τον Τατάρ και μετά αποφασίζει τα επόμενα βήματα ο Γενικός Γραμματέας
Μετά τους Αμερικανούς, στην Κύπρο και εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες-Κρίσιμα εικοσιτετράωρα στην περιοχή
Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ
Την ετοιμότητα της Κύπρου για ενδεχόμενες εκκενώσεις από Λίβανο εξέφρασε ο ΠτΔ