Όχι στις εγγυήσεις, ναι στη σταδιακή αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

 Ξεκάθαρη πρέπει να θεωρείται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών ότι δεν αποδέχεται θέμα εγγυήσεων σε μελλοντική λύση του Κυπριακού. 
Το θέμα αυτό, μαζί με το εδαφικό, συζητήθηκε για πρώτη φορά σήμερα μεταξύ των ηγετών και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι για το υπόλοιπο μισό του Αυγούστου (μετά τις θερινές διακοπές του Δεκαπενταύγουστου) θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα γίνονται, όπως προγραμματίζεται, σχεδόν τρεις φορές την βδομάδα (οκτώ συνολικά συναντήσεις). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για την Γενική Συνέλευση των Η.Ε.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, η ε/κ πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αποδέχεται τη σταδιακή απομάκρυνση (δεν είναι δυνατό από την επομένη της λύσης να απομακρυνθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί και να αποφασιστεί, και για το οποίο φαίνεται πως η έχει γίνει σημαντική προεργασία, είναι αυτό των κριτηρίων στο εδαφικό που συνδέονται με την άλλη κύρια πτυχή του Κυπριακού, το περιουσιακό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η επιστροφή τουλάχιστον 100, 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση (οι καταγραμμένοι πρόσφυγες είναι 160,000) και η επιστροφή θρησκευτικών μνημείων και χώρων λατρείας που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ε/κ. Ιδιαίτερης σημασίας για την ε/κ πλευρά είναι και η διασφάλιση της ακτογραμμής (στην οποία εμπίπτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και η συνδεσιμότητα των διαφόρων χωριών και κοινοτήτων. Αν για παράδειγμα ένα χωριό έχει 5,000 κατοίκους και ένα άλλο 1,000 κατοίκους, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση του χωριού με τους περισσότερους κατοίκους, γιατί αυτόματα αυτό σημαίνει και επιστροφή περισσοτέρων προσφύγων.
Τα κριτήρια του εδαφικού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτυπωθούν σε κατοπινό στάδιο σε χάρτες, ενώ σημαντικό είναι να λεχθεί πως αν δεν κλείσει το κεφάλαιο του εδαφικού, δεν κλείνει ούτε το περιουσιακό.
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ο 23χρονος που εντοπίστηκε τραυματισμένος στην Αγία Νάπα
Ανάλυση Sky News: Η επόμενη ημέρα-Πώς η απόπειρα κατά του Τραμπ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των Εκλογών
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που o Τόμας Μάθιου Κρουκς ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ
Α. Βαφεάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση
Μεταφέρεται εσπευσμένα στη Γαλλία ο 17χρονος εθνοφρουρός-Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η φρουρά του Τραμπ είχε ειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν ο 20χρονος πυροβολήσει
Νέα δήλωση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του-«Δεν θα φοβηθούμε, ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο»
Απαισιόδοξη η Αννίτα για το Κυπριακό-«Δεν βλέπω, προς το παρόν, κάτι θετικό»
Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι
Προκλητικός Γκιουλέρ-«Δικαιολογημένη και αναγκαία η εισβολή στην Κύπρο»