Βάση για ενότητα η απόρριψη των εγγυήσεων
18:21 - 29 Ιουλίου 2016
Με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εντατικών συνομιλιών που ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό.
Κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εντατικών αυτών συνομιλιών, καταγράφηκε μεν πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του προβλήματος, ωστόσο, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προ μερικών ημερών, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να οδηγήσουν σε λύση. Καθίσταται έτσι ξεκάθαρο πως με ανοικτά τα κεφαλαιώδους ζητήματα των εγγυήσεων-ασφάλειας και του εδαφικού-περιουσιακού, η όποιας μορφής έκφραση υπεραισιοδοξίας γύρω από την προοπτική λύσης στο άμεσο μέλλον, θα ήταν τουλάχιστον παρακινδυνευμένη και άστοχη. Όπως την ίδια ώρα, εξίσου άστοχη προσέγγιση θα ήταν ο εκ προοιμίου μηδενισμός και η προεξόφληση αποτυχίας της εν εξελίξει προσπάθειας.
Τα πράγματα είναι απλά. Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκρυψε την ύπαρξη διαφωνιών, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα και τη βούληση των δύο πλευρών οι διαφορές αυτές να ξεπεραστούν. Αυτό που συνεπώς θεωρούμε ότι χρειάζεται στην παρούσα φάση είναι υπομονή, μιας και οι διαπραγματεύσεις τώρα είναι που εισέρχονται στα βαθιά και απ’ εδώ και πέρα είναι που θα διαφανεί κατά πόσο μπορούμε να οδηγηθούμε ή όχι σε εξεύρεση κοινά αποδεχτής διευθέτησης.
Το τι θα γίνει στο τέλος της ημέρας, αν μπορούν να ξεπεραστούν ή όχι οι διαφωνίες, είναι κάτι που θα καταδείξει ο χρόνος και θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θ’ ακολουθήσουν. Αυτό που στην παρούσα φάση θα πρέπει να τονιστεί και το οποίο ανεπιφύλακτα χαιρετίζουμε, είναι τη ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση η οποία να προβλέπει εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.
Μια θέση αρχής στην οποία θα πρέπει να μείνει πιστά προσηλωμένος μέχρι τέλους, να μην υπαναχωρήσει ανεξαρτήτως των όποιων πιέσεων ενδεχομένως δεχθεί. Εξάλλου, πέραν της ουσιαστικής παραμέτρου της σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, αποτελεί πιστεύουμε η προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη μη αποδοχή εγγυήσεων, μια καλή βάση οικοδόμησης της περιβόητης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Αν φυσικά πραγματικά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας επιθυμεί κάτι τέτοιο...