Θέλει πενταμερή για τις εγγυήσεις ο Μουσταφά Ακιντζί
19:10 - 29 Ιουλίου 2016
Ωφέλιμη χαρακτήρισε ο Μουσταφά Ακιντζί τη σημερινή συζήτηση των θεμάτων εδαφικό και εγγυήσεις, που έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας για τον Ιούλιο συνάντησης των δύο ηγετών, λέγοντας ότι χωρίς να υπεισέλθουν σε ονόματα, χάρτες και ποσοστώσεις, έκαναν μια γενική αξιολόγηση, έχοντας την ευκαιρία να εξηγήσει η μία πλευρά στην άλλη τις ανησυχίες τη για το θέμα της ασφάλειας.
Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι τέτοια πολύπλοκα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πι και φι και σε μια συνάντηση, αλλά όσο υπάρχει η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού και όσο, και στις δύο πλευρές, υπάρχει αυτή η πρόθεση, “θα συνεχίσουμε να ήμαστε αποφασιστικοί ως άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να εξευρεθούν δρόμοι διεξόδου”.
Ανέφερε ότι καθόρισαν τα επόμενα επτά ραντεβού τους, στις 23, 29 και 31 Αυγούστου και 2, 6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου. Μετά, είπε, και οι δύο πλευρές θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Βεβαίως, αυτές οι επτά συναντήσεις είναι σημαντικές. Και πάλι θα καθοριστούν μέρες για να υπεισέλθουμε σε όλα τα θέματα κι αυτή η εντατική εργασία θα συνεχιστεί στο τέλος Αυγούστου και το πρώτο μισό του Σεπτέμβρη. Εάν πρέπει να κάνω μια αξιολόγηση, πιστεύω ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε αυτή τη διαδικασία των εντατικών συναντήσεων δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε”.
"είναι εφικτό να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες"
Ο κ. Ακιντζί εκτίμησε ότι πάνω στην εργασία που έγινε μέχρι σήμερα θα χτιστούν και οι επόμενες εργασίες και είπε ότι οι συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αυξηθεί. “Είμαι υποχρεωμένος και πάλι να πω ότι περιλαμβανομένων και των κεφαλαίων που συζητήσαμε σήμερα, όπως και σε κάποια άλλα κεφάλαια, συνεχίζουν σίγουρα να υπάρχουν σημεία διαφωνίας, οι διαφορές συνεχίζονται, υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο είναι εφικτό να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Θα συνεχίσουμε εντατικά αυτή μας την προσπάθεια και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο”. Ο στόχος, επανέλαβε, παραμένει ίδιος, να γίνει το 2016 χρονιά λύσης.
Δεν μπορεί, συνέχισε, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για την σημερινή συνάντηση, “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιά στη διαδικασία, η οποία σίγουρα δεν έχει κολλήσει. Υπάρχουν λόγοι στο σημείο που έχουμε φτάσει, στο επίπεδο που βρισκόμαστε, για να κοιτάμε με αισιοδοξία μπροστά. Υπάρχουν και δυσκολίες. Εάν καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε εύχομαι ότι τους επόμενους μήνες θα μπορώ να σας μιλώντας με περισσότερες λεπτομέρειες”.
Ερωτηθείς για το πώς αποφάσισαν να συζητήσουν το εδαφικό και την ασφάλεια και εάν υπήρξε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Τ/κ ηγέτης εξήγησε ότι οι πλευρές εξήγησαν τις θέσεις τους, αναφέρθηκαν στις ανησυχίες τους και συζήτησαν έχοντας καλύτερη αντίληψη για το θέμα, πώς μπορούν να προχωρήσουν ενώ επανέλαβε ιδιαίτερα για το εδαφικό ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα, ποσοστώσεις και χάρτης. Ο ίδιος, ανέφερε, είχε πει και προηγουμένως ότι το να τα συζητήσουν αυτά και να τα δουν την επομένη ημέρα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, δεν έχει νόημα μετά να πάνε στην επόμενη συνάντηση και “αυτό είχε δημιουργήσει στο παρελθόν πολλές δυσκολίες. Γι` αυτό το λόγο συνεχίσουμε δεσμευόμενοι με την συναντίληψη αυτή”.
Τα δύο αυτά κεφάλαια, είπε, (εδαφικό και ασφάλεια) δεν είχαν συζητηθεί ποτέ στο παρελθόν και χαρακτήρισε πρόοδο το ότι τώρα μπόρεσαν να συζητηθούν, λέγοντας ότι αυτό και μόνο θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά. Επειδή, συνέχισε, ως άνθρωποι που θα ζήσουμε μαζί θα έπρεπε να μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, πρέπει να τα συζητήσουμε και τώρα βρίσκονται σε αυτό το σημείο (τα συζητούν). Επανέλαβε ότι το θέμα των εγγυήσεων άπτεται μιας πενταμερούς διάσκεψης που θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας, λόγω του ότι μιλάμε για μια διεθνή συμφωνία – όπως είπε – που έχουν υπογράψει τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Σίγουρα, ανέφερε, και εμείς ως Κύπριοι έχουμε άποψη, αλλά στο τέλος είναι αυτές οι τρεις πλευρές που θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. “Εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε γρήγορα σε εκείνο το σημείο. Ευχόμαστε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το πετύχουμε”.
Ερωτηθείς εάν στις επόμενες επτά συναντήσεις που καθόρισαν θα συζητήσουν και πάλι τα θέματα του εδαφικού και των εγγυήσεων, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στις επτά αυτές συναντήσεις θα αξιολογήσουν και πάλι όλα τα θέματα και μέσα στον Αύγουστο θα συνεχίσουν την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τα σημεία διαφωνιών στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια. “Το πετύχαμε αυτό κατά μια μικρή μερίδα τον Ιούλιο, δεν είμαστε δηλαδή στο σημείο που ήμασταν όταν άρχισαν οι εντατικές συνομιλίες στις αρχές Ιουλίου”. Περνάμε, πρόσθεσε, στο επόμενο επίπεδο με περισσότερες συγκλίσεις στα χέρια μας.
Ερωτηθείς εάν καταγράφονται τα σημεία διαφωνίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα σημεία συγκλίσεων είναι περισσότερα και σε κάθε κεφάλαια οι πλευρές γνωρίζουν ποια σημεία είναι αυτά που διαφωνούν. Οι διαπραγματευτές, πρόσθεσε, εργάζονται πιο εντατικά πάνω σε αυτά και αφήνουν στους ηγέτες την πολιτική απόφαση. Τεχνικά, είπε, είναι πιο εύκολο πάντα να ξεπερνάς μια ομάδα θεμάτων και επανέλαβε ότι στα θέματα της νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ και στην εκτελεστική εξουσία έχει διανυθεί απόσταση. Στην περασμένη συνάντηση, ανέφερε, υπήρξαν και πάλι κάποιες συγκλίσεις σχετικά με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και άλλα και εξουσιοδότησαν τους διαπραγματευτές να τα καταγράψουν.
Οι διαπραγματευτές, είπε, μπορεί να κάνουν περισσότερες από επτά συναντήσεις που έχουν καθοριστεί για τους ηγέτες και σημείωσε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε μπροστά μας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, εκφράζοντας την ευχή να μπορέσουμε να περάσουν στο τελευταίο στάδιο όσον αφορά τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια.
Εκ περιτροπής προεδρία
Σε ερώτηση εάν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι στο κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας δεν έχουν επιτύχει ακόμη πλήρη συμφωνία, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που δίδει η τ/κ πλευρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. “Αυτή τη σημασία, η άλλη πλευρά την έχει καταλάβει. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα πάψει να αποτελεί κώλυμα. Ωστόσο δεν μπορώ να πω τώρα ότι έχουμε συμφωνήσει σε όλα γιατί δεν ήμαστε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο εγώ έχω επισημάνει δεκάδες φορές ότι αυτό το θέμα είναι για εμάς ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής μας ισότητας, όπως είναι προϋπόθεση να υπάρχει ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων”.
Ερωτηθείς εάν αυτές οι επτά συναντήσεις θα είναι και ένα νέο στάδιο, μια διαδικασία πάρε – δώσε, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε κάποιο όνομα σε αυτό, “μπορείτε να πείτε ότι είναι το δεύτερο στάδιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών”. Εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις να κλείσουν όλα τα κεφάλαια ολοκληρωμένα, γιατί μπορεί σε ένα θέμα, π.χ. στην εκτελεστική εξουσία να υπάρχει συμφωνία κατά 90%, αλλά κάποια θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, να αφεθούν για μετά προσθέτοντας ότι δεν είναι έγκυρες οι επιμέρους συμφωνίες εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε κάθε θέμα συνολικά. Επανέλαβε ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οι επιμέρους συμφωνίες έχουν αυξηθεί. “Αυτό μπορώ να το πω με ευκολία. Γι` αυτό δεν βλέπω με απαισιόδοξο φακό τη διαδικασία, αλλά υπάρχει φως, είναι μια σημαντική ευκαιρία”.
Επανέλαβε ότι είναι μια τελευταία προσπάθεια της δικής του γενιάς για μια ομοσπονδιακή λύση. Εάν καταλήξει και αυτή σε φιάσκο, όπως η προσπάθεια επί Ανάν, είπε, να δούμε πόσα χρόνια μετά θα γεννηθεί μια τέτοια ευκαιρία. Πρέπει, συνέχισε, να βοηθήσουν όσοι θα βοηθήσουν όταν έρθει η ώρα, και στις δύο πλευρές, είτε είναι η κοινωνία των πολιτών, είτε τα πολικά κόμματα και στο τέλος βεβαίως την απόφαση θα την πάρει ο λαός με τη δική του βούληση, εάν εμείς καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που θα το θέσουμε ενώπιόν του με όλες τις λεπτομέρειες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ