Ξανά τον Σεπτέμβριο στο εδώλιο οι διακινητές μεταναστών από το Λίβανο

Αναβλήθηκε για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2016 η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου  Λάρνακας – Αμμοχώστου εναντίον τριών ατόμων ηλικίας 30, 48 και 35 χρόνων από τη Συρία και το Λίβανο, αναφορικά με υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση μεταναστών.

Συγκεκριμένα οι τρεις κατηγορούνται για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή λαθρεμπορίου μεταναστών, της παράνομης εισόδου προσώπων, υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, της υποβοήθησης διέλευσης προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της μεταφοράς επ αμοιβή προσώπων δια υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2015 στη περιοχή Κάβο Γάτα στο Παραλίμνι και οι Maher Ali Bayram 30 χρόνων, Naser Kasem Ismail 48 χρόνων και Abdul Sattar Mohammed 35 χρόνων, δεν παραδέχθηκαν τις κατηγορίες.

Σήμερα ο δικηγόρος των τριών κατηγορουμένων Κωνσταντίνος Θεοχαρίδης ζήτησε όπως αποσυρθεί από την εκπροσώπηση τους επειδή όπως ανέφερε διαφωνεί πλήρως με το χειρισμό της υπόθεσης.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει οτιδήποτε οι τρεις κατηγορούμενοι προχώρησαν σε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφορικά με την κράτηση τους και στη συνέχεια την απέσυραν.
Μετά την εξέλιξη αυτή νέος δικηγόρος του 35χρονου διορίστηκε ο Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτου ενώ για τον 30χρονο και τον 48χρονο νέος συνήγορος υπεράσπισης τους διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Ταμπούρλας.

Οι δύο δικηγόροι δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής όπως οι τρεις κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Ο Θανάσης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι θα παρουσιάσει μόνο 6 μάρτυρες κατηγορίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης οι τρεις είχαν φορτώσει 26 άτομα  σε πλοιάριο μήκους 8 μέτρων που απέπλευσε από το Λίβανο στις 30 Οκτωβρίου 2015 με προορισμό την Ελλάδα Ενώ βρίσκονταν στη μέση της διαδρομής, ο διακινητής που βρισκόταν αρχικά ανάμεσα τους στο πλοιάριο, διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας τα 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Όταν το πλοιάριο βρισκόταν ανοικτά της Κύπρου, η μηχανή έσβησε και ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε σε φίλο του στη Λάρνακα ότι κινδύνευαν να πνιγούν. Ο νεαρός ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης αναφέροντας το περιστατικό.

Ωστόσο το ΚΣΕΔ είχε ειδοποιηθεί από τις αρχές του Λιβάνου ότι μια βάρκα απέπλευσε παράνομα από λιμάνι της χώρας και είχε αρχίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εν μέσω δυνατών ανέμων και έντονης θαλασσοταραχής.
Σημειώνεται ότι όπως ανέφεραν στην Αστυνομία οι διασωθέντες, πλείστοι από τους οποίους κατάγονται από την πόλη Ταρτούς του Λιβάνου, οι ενήλικες πλήρωσαν στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά πλήρωσαν από χίλια δολάρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της