Ελεύθεροι οι τρεις Τ/κ μαθητές που συνελήφθησαν για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις Τ/κ μαθητές του στρατιωτικού Λυκείου Κουλελί στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν συλληφθεί μαζί με όλους τους μαθητές, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι ανακοίνωσε με γραπτή του δήλωση ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί η προσπάθεια που κατέβαλε για το θέμα αυτό, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα - όπως είπε – είχε θετικό αποτέλεσμα. Ευχαρίστησε δε για την βοήθεια τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό ΓΕΣ, Χουλουσί Ακάρ. 

Σε δηλώσεις του χθες βράδυ κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα στα κατεχόμενα ο κ. Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών, έθεσε το θέμα των τριών μαθητών του στρατιωτικού λυκείου με υπηκοότητα ψευδοκράτους, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι οι έρευνες για όλους τους μαθητές συνεχίζονται αλλά ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το θέμα.

Με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, πρόσθεσε, επιβεβαίωσαν ότι είναι σημαντικό να είναι ισχυρές και υγιείς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις "που διαφυλάττουν την ειρήνη" στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι υπήρξε πρόοδος σε θέματα που αφορούν τη γεωργία ώστε να μην αποτελέσει η ξηρασία εμπόδιο για την παραγωγή και για να αρθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Συμφωνία, είπε, υπήρξε επίσης για το έργο διανομής αρδευτικού νερού στη Μόρφου, ενώ θα ολοκληρωθεί τάχιστα και το αντίστοιχο έργο για την Μεσαορία, για το οποίο αποφασίστηκε να δημιουργηθούν επιτροπές των δύο πλευρών (Τουρκίας – ψευδοκράτους) και να αρχίσουν άμεσα τις σχετικές εργασίες.

Ο “πρωθυπουργός” στις δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ανέφερε επίσης ότι άρχισαν να φαίνονται σιγά σιγά τα αποτελέσματα του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου που υπογράφηκε πριν δύο μήνες, τα οποία χαρακτήρισε ικανοποιητικά και συμφώνησαν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.

Οσον αφορά τις συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος στο ψευδοκράτος, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν είπε ότι αποφασίστηκε η λήψη ανακουφιστικών μέτρων ώστε να μην υπάρξουν δυσκολίες, μεταξύ των οποίων μέχρι να περάσει η δύσκολη περίοδος, τα αεροπορικά δρομολόγια από την Τουρκία στο ψευδοκράτος θα γίνονται από τις εσωτερικές πτήσεις.

Κατέληξαν επίσης σε συμφωνία στο θέμα της έναρξης εργασιών σχετικά με τους νέους αεροπορικούς προορισμούς για να ενθαρρυνθούν οι τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης, θέμα για το οποίο – ανακοίνωσε – θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο “υπουργός” τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου σε μεταγενέστερο στάδιο.
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»