Ο Λακκοτρύπης καλύτερος υπουργός, εκτοξεύθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης

 Προβληματική εικόνα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, αξίωση της πλειοψηφίας των πολιτών για άμεσο ανασχηματισμό, καθώς και αναρρίχηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο δεύτερο σκαλοπάτι της κλίμακας αξιολόγησης των υπουργών της Κυβέρνησης, είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα τα οποία προκύπτουν από την αποκαλυπτική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Η δημοσκόπηση, πέραν των πιο πάνω, αποκρυπτογραφεί τις απόψεις των συμπολιτών μας επί του συνόλου του φάσματος των πολιτικών εξελίξεων, με πρώτο και κύριο προς απάντηση ζητούμενο, τον βαθμό εμπιστοσύνης προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό(διαβάστε αύριο στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE), την αξιολόγηση του έργου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κόμματων, αλλά και μια πρώτη ανίχνευση προθέσεων  του εκλογικού σώματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018(διαβάστε το Σάββατο στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE).  
 
Αποδοκιμάζεται η εσωτερική διακυβέρνηση


Αρνητικό πρόσημο προσλαμβάνουν οι επιδόσεις της Κυβέρνησης στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αφού μόλις το 34% των πολιτών δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο. Αυτό συμβαίνει την ώρα που σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες(σε ποσοστό 66%), εκφράζουν δυσαρέσκεια για την εσωτερική διακυβέρνηση, δηλώνοντας λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. Η αρνητική αξιολόγηση-και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό- σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Κυβέρνησης στην εσωτερική διακυβέρνηση, θα μπορούσε να λεχθεί πως προκαλεί εντύπωση, καθότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και το επιτελεσθέν μεταρρυθμιστικό έργο από πλευράς Κυβέρνησης, θα ανέμενε κανείς πως είναι γεγονότα που θα επιβραβεύονταν και θα προσέδιδαν πρόσθετους πόντους στο καλάθι αξιολόγησης του κυβερνητικού σχήματος από τους πολίτες. Κάτι που όχι μόνο δεν φαίνεται να συμβαίνει, αλλά αντιθέτως οι πολίτες αποδοκιμάζουν με έντονο τρόπο τις κυβερνητικές πολιτικές στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για έκφραση δυσφορίας που ενδεχομένως πηγάζει, είτε από το γεγονός ότι οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που η κυπριακή κοινωνία θα ήθελε είτε από το ότι οι κοινωνικοοικονομικές πολιτικές της Κυβέρνησης ίσως δεν συμβαδίζουν με αυτές που η πλειοψηφία των πολιτών θα προσδοκούσε να εφαρμοστούν. Το βέβαιο είναι πως το μήνυμα που στέλλουν οι συμπολίτες μας στην Κυβέρνηση όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση είναι ηχηρό. Και σαφώς συνιστά καμπανάκι κινδύνου για τις παραπέρα αποφάσεις και επιλογές του κυβερνητικού σχήματος.
 
Φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης σήμερα  


Η δυσαρέσκεια των πολιτών σε σχέση με τις επιδόσεις της Κυβέρνησης στην εσωτερική διακυβέρνηση θα μπορούσε να λεχθεί ότι αποτυπώνεται εν μέρει και στην άποψη που εκφράζει η πλειοψηφία του κόσμου, ως προς το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο πιστεύει πως πρέπει να γίνει το 52% των συμπολιτών μας, σε αντίθεση με ένα 46%, το οποίο θεωρεί πως δεν συντρέχουν λόγοι για άμεσο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η θέση περί αναγκαιότητας άμεσου ανασχηματισμού εκφράζεται από την πλειοψηφία των πολιτών σε μια εποχή κατά την οποία οι πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προσανατολίζεται να προχωρήσει επί του παρόντος σε ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και μια τέτοια εξέλιξη να παραπέμπεται χρονικά, αν και εφόσον ο Πρόεδρος κρίνει τελικά πως θα πρέπει να προβεί σε φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης, εντός του προσεχούς φθινοπώρου.
 
Ο Λακκοτρύπης και η αναρρίχηση του Χάρη


Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, είναι υπουργός της Κυβέρνησης ο οποίος τυγχάνει της θετικότερης αξιολόγησης από τους πολίτες. Ο κ. Λακκοτρύπης, που αξίζει να σημειωθεί ότι διαχρονικά  βρίσκεται ψηλά στην κλίματα αξιολόγησης από τους πολίτες, στη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE προσλαμβάνει με άριστα το δέκα, 5.86. Είναι σαφές πως η κινητικότητα που παρατηρείται στα θέματα ενέργειας-βλέπε διαδικασίες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ με πιο πρόσφατο γεγονός τον 3ο γύρο αδειοδότησης-, πιστώνονται στον αρμόδιο υπουργό. Ενώ την ίδια ώρα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης φαίνεται να υποβοηθείται και από το κατά πολλούς καλό επικοινωνιακό του προφίλ και προσεγμένη εικόνα που εκπέμπει. Αυτό  που προκαλεί έκπληξη πάντως, δεν είναι άλλο από την αναρρίχηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο δεύτερο σκαλοπάτι της κλίμακας αξιολόγησης των υπουργών. Φυσιολογικά, ως αποτέλεσμα των σκληρών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, στις κατά καιρούς μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Γεωργιάδης βρισκόταν στα κάτω διαζώματα. Αυτή τη φορά, και με τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας να διαφοροποιούνται σαφώς προς το καλύτερο, ο υπουργός Οικονομικών δείχνει να αποκαθιστά την εικόνα του στην κυπριακή κοινωνία και στο τέλος της ημέρας να του αναγνωρίζεται η προσπάθεια αποσόβησης των χειροτέρων για την κυπριακή οικονομία. Έστω και αν για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι από τους πλέον αντιπαθείς υπουργούς στις συνειδήσεις των πολιτών.          
 
Ταυτότητα Έρευνας        
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανάθεση: ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE
Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-22 Ιουλίου
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

 

 

Διαβάστε το Β’  μέρος της Δημοσκόπησης: Κινείται οριακά ο βαθμός εμπιστοσύνης στον Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Διαβάστε το Γ' μέρος της Δημοσκόπησης: Τρέχει μόνος του στην κούρσα των Προεδρικών ο Νίκος Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου