100 καταγγελίες στον ΚΟΤ για προβλήματα σε παραλίες

Τα προβλήματα των παραλιών, όπως η προσβασιμότητα, η καθαριότητα, οι υποδομές, οι υπηρεσίες, και οι τιμές βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον ΚΟΤ,  ο οποίος τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχει λάβει τουλάχιστον 100 τηλεφωνικές  καταγγελίες για προβλήματα σε διάφορες παραλίες.
 
Εκτός από τα προβλήματα, στη σύσκεψη τέθηκε από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη εισήγηση για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο 10% των παραλιών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν  εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειακών Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής, της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών και της κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της σύσκεψης, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου είπε ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να βελτιωθούν όσα προβλήματα παρουσιάζονται στις παραλίες της χώρας μας.

Όσον αφορά τα προβλήματα που εξετάστηκαν, η κ. Δημητριάδου αναφέρθηκε στις προσβάσεις στις παραλίες, στις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, στη καθαριότητα, στις υπηρεσίες όπως αποχωρητήρια, αποδυτήρια, χώροι στάθμευσης, στη τήρηση των τιμών σε κρεβατάκια και ομπρέλες και στη ναυαγοσωστική στελέχωση.

Σε ερώτηση αν ο ΚΟΤ δέχεται καταγγελίες για τα προβλήματα στις παραλίες, η κ. Δημητριάδου απάντησε θετικά λέγοντας πως υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο το οποίο έλαβε κατά την περσινή χρονιά 100 περίπου καταγγελίες, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των τηλεφωνικών καταγγελιών και φέτος.

Ερωτηθείσα αν η σύσκεψη αυτή πραγματοποιείται κάπως αργά καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της τουριστικής περιόδου, η κ. Δημητριάδου είπε πως θα μπορούσε να είχε γίνει, ωστόσο ο ΚΟΤ έχει ήδη εκδώσει τον οδηγό διακοπών που περιλαμβάνει οδηγίες με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών σε εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και παραλίες

Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης είπε πως ανέμενε να συζητηθούν και κάποια άλλα πιο σοβαρά θέματα όπως η στρατηγική και οι αναπτύξεις στις παραλίες της χώρας αλλά και η διαφορετική μεταχείριση από Επαρχία σε Επαρχία, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Όπως είπε για παράδειγμα σε κάποιες Επαρχίες λειτουργούν μπαράκια πάνω στην άμμο και πολύ κοντά στη θάλασσα ενώ σε κάποιες άλλες δεν λειτουργούν και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής για όλες τις παραλίες ώστε να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και οι οποίες να είναι συγκριτικά ανταγωνιστικές με τις γειτονικές μας χώρες.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να μην παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να δώσουν άδειες για σέρβις στις παραλίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως ένα καλύτερο ξύλινο κρεβατάκι ή μια αιώρα.

Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Πυρίλλης, που ο ίδιος επιδιώκει και επιθυμεί είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να βγουν σε προσφορές προς ιδιώτες για την εκμετάλλευση ενός μικρού ποσοστού των παραλιών, μέχρι 10%, στο οποίο θα προσφέρουν υπηρεσίες πολυτελείας.

Πρέπει αυτές τις υπηρεσίες να τις προσφέρουμε, είπε και τόνισε πως θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν τον τρόπο ώστε να ξεκινήσει από την νέα σεζόν η παροχή αυτών των αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Ερωτηθείς αν αυτό που προτείνει είναι η ιδιωτικοποίηση κάποιων κομματιών των παραλιών, ο κ. Πυρίλλης είπε πως δεν θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τις παραλίες αλλά σε μικρά κομμάτια παραλίας, μεγέθους 10% της συνολικής παραλίας να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες με διαφορετικές τιμές. Η εισήγηση του Δημάρχου Παραλιμνίου είναι να γίνουν προσφορές και τη διαχείριση αυτού του κομματιού αναλάβει ο καλύτερος προσφοροδότης, μέσα από μια διαδικασία πλειστηριασμού. Πρόσθεσε πως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στις γειτονικές μας χώρες και ιδίως στην Ελλάδα.

Ο κ. Πυρίλλης είπε πως έχουμε καταφέρει μέσα από τις απαρχαιωμένες νομοθεσίες μας να μην επιτρέπεται η ανέγερση εστιατορίων και καφετεριών πάνω στο κύμα, όπως ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα. Σημείωσε πως αν και δημιουργείται το ζήτημα ποιος θα είναι εκείνος που θα έχει το πλεονέκτημα να προχωρήσει σε ανάπτυξη επιχείρησης πάνω στην παραλία, είπε πως το θέμα λύνεται αν η παραχώρηση γίνεται μέσα από πλειστηριασμό.

Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το συντομότερο ώστε τον αυξημένο αριθμό τουριστών που έχουμε φέτος να τον κερδίσουμε ώστε να ξανάρθει και τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»