Σκληρό πόκερ για περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις

  Μικρό καλάθι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων κρατά η Κυβέρνηση όσον αφορά την κατάληξη της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ουσιαστική διάσταση απόψεων που φαίνεται να εξακολουθεί να υφίσταται επί ζωτικής σημασίας πτυχών του προβλήματος, όπως είναι το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Μια πρώτη σφαιρική ανίχνευση των θέσεων-προθέσεων της τουρκικής πλευράς επί των συγκεκριμένων παραμέτρων του Κυπριακού, που συνιστούν το κλειδί για την τροπή που θα προσλάβουν οι διαπραγματεύσεις, θα γίνει κατά τη μεθαυριανή τελευταία συνάντηση-στο πλαίσιο του παρόντος γύρου εντατικών συνομιλιών- ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη μεθαυριανή συνάντηση, δεν πρόκειται να δοθούν χάρτες, ούτε η συζήτηση να επισέλθει σε ονοματολογία ή ν’ ασχοληθεί με ποσοστώσεις. Άλλωστε, το στίγμα της μεθαυριανής συνάντησης έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιαδής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα είναι ένα brain storming, μια ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για να δούμε η κάθε μια των δύο πλευρών πού στοχεύει και πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναντίληψη και για τα μείζονος σημασίας θέματα».
 
Δυναμίτης οι τουρκικές εγγυήσεις
Μια προσπάθεια, πάντως, που φαντάζει ως ιδιαίτερα δύσκολη, λαμβανομένων υπόψη και των δημόσιων τοποθετήσεων που γίνονται από τουρκικής πλευράς, με πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για το θέμα των εγγυήσεων. Τη θέση δηλαδή που εξέφρασε, πως «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ουκ άνευ». Για την ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα συνολικής διευθέτησης που να προϋποθέτει παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τουρκικές εγγυήσεις.
«Ένα σύγχρονο κράτος, με τις δομές όπως έχουν συμφωνηθεί δεν νομίζω να χρειάζεται εγγυητές ή εγγυήτριες δυνάμεις», διαμήνυσε χθες χαρακτηριστικά, απαντώντας στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Έγγραφο Κοτζιά για την ασφάλεια
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, υπήρξε συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, σχετικό έγγραφο του οποίου βρίσκεται υπό επεξεργασία. Στόχος, όπως υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι να υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποφασίσει πότε και πώς θα χρησιμοποιήσει.   
 
Διαφορές ουσίας στο περιουσιακό
Αναφορικά με το περιουσιακό, πρόκειται για ζήτημα που η Κυβέρνηση ιεραρχεί ως ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια, επί του οποίου παρά την όποια πρόοδο έχει παρατηρηθεί, παραμένουν ουσιώδεις διαφορές και όχι μόνο διαφορές φιλοσοφίας. Μολονότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης, παραμένουν διαφωνίες σε μια σειρά θεμάτων, όπως ποιοι δικαιούνται, ποιοι αποκλείονται, πώς υπολογίζεται η ανάπτυξη, αλλά και κατά πόσο είναι σημαντική ή όχι. Επισημαίνεται πως για την Κυβέρνηση, περιουσιακό και εδαφικές αναπροσαρμογές είναι αλληλένδετα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπογραμμίζει πως εάν παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα αρχών, σημαντικών θεμάτων στο περιουσιακό, και πάλι θα είναι συνδεδεμένα με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και πως για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού θα πρέπει να συνδεθεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
 
 

Δειτε Επισης

Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron
Έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Ακούει και τον Τατάρ και μετά αποφασίζει τα επόμενα βήματα ο Γενικός Γραμματέας