Σφόδρα ενοχλημένος με τον Γενικό Ελεγκτή ο Καδής

Την οργή του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, προκάλεσε η διαρροή στον τύπο, πληροφοριών και επιστολών, μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Ελεγκτή, για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τις διδακτικές περιόδους των εκπαιδευτικών. Ο Κώστας Καδής «δείχνει» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατηγορώντας τον για «επιλεκτική διαρροή», με στόχο να επωφεληθεί ο ίδιος.
 
Σε δική του επιστολή, ο Κώστας Καδής απευθύνεται με έντονο ύφος στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τονίζει ότι οι επιστολές του Γενικού Ελεγκτή περιέχουν «επιλεκτικές  και ενίοτε ανακριβείς πληροφορίες», ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μιχαηλίδης προέβη σε δημοσιοποίηση μέρους εμπιστευτικής επιστολής που στάθηκε από τον υπουργό σε αυτόν, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί από αντιεδεοντολογικό μέχρι και παράνομο. ως εκδότης της επιστολής αυτής είχα την αρμοδιότητα της διαβάθμισης των πληροφοριών που περιέχει (η επιστολή) ως “εμπιστευτικών” και εσείς τις κοινοποιήσατε χωρίς την έγκρισή μου και με παράβαση των σχετικών νομοθεσιών».
 
«Θεωρώ», προσθέτει, «απαράδεκτο αλλά και υποτιμητικό να δημοσιοποιείτε στα ΜΜΕ το περιεχόμενο επιστολής, της οποίας είμαι ο παραλήπτης, πριν ακόμα την παραλάβω εγώ ο ίδιος» αναφέρει ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι με τη στάση του αυτή, ο Γ. Ελεγκτής επιχειρεί να εισαγάγει «στην υπηρεσιακή αλληλογραφία μια νέα διαδικασία με την οποία δημιουργεί στην κοινή γνώμη, αφενός, την καχυποψία και την αμφισβήτηση για τον ρόλο που επιτελούν οι δημόσιοι αξιωματούχοι και, αφετέρου, αφήνει να εννοηθεί ότι χωρίς τη δική του παρέμβαση, λίγο ως πολύ, δεν θα υπήρχε διαφάνεια και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».
Ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι το υπουργείο του έχει ζητήσει «από τον Γενικό Εισαγγελέα νομική αρωγή ως προς το πλαίσιο που πρέπει να διέπει τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από διδακτικά καθήκοντα» κατόπιν συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Σε ό,τι αφορά ζητήματα που εγείρονται σε άλλες δύο επιστολές του Γενικού Ελεγκτή, ο Κώστας Καδής  προσθέτει πως έχει δώσει «οδηγίες στους υπηρεσιακούς λειτουργούς του υπουργείου να ετοιμάσουν απάντηση με λεπτομερή στοιχεία που θα δίνουν την ακριβή εικόνα για τα ζητήματα που θίγονται» τονίζοντας ότι η απάντηση αυτή θα είναι «διαφορετική από αυτήν που εσείς (ο Γενικός Ελεγκτής) παρουσιάζετε».
Εξάλλου, στη δεύτερη επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή, η οποία έχει θέμα τη νομική αρωγή σε ζητήματα εκπαιδευτικής προτεραιότητας, ο υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή στον Τύπο. «Παρατηρώ ότι το Γραφείο σας διαρρέει στον Τύπο, με τρόπο επιλεκτικό, ανακριβή και αποσπασματικό, στοιχεία που παραπλανούν, όσον αφορά στον τρόπο που λειτουργώ ως υπουργός και αρμόδια Αρχή, παραλείποντας το ακριβές περιεχόμενο των δικών μου απαντητικών επιστολών αναφορικά με την υλοποίηση αναγκαίων έργων της εκτελεστικής εξουσίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός.  
 
Στην αντεπίθεση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά ότι είναι δικαίωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να δημοσιοποιεί οποιοδήποτε εύρημά της για το οποίο κρίνει ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Ελεγκτής προκάλεσε τον Υπουργό Παιδείας, αν επιμένει ότι υπήρξε παρανομία, να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για να γίνει έλεγχος για την ενέργεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.Υπεραμύνθηκε της δημοσιοποίησης ευρημάτων, τονίζοντας πως η πρακτική αυτή  είναι απόρροια των διεθνών προτύπων, τα οποία ακολουθεί η Υπηρεσία και τα οποία έχουν εκδοθεί από την Διεθνή Οργάνωση των Ανωτάτων Ελεγκτικών Οργάνων.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν, ο Κώστας Καδής να θεωρεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστευτικότητας όσον αφορά τον αριθμό των ωρών εργασίας 12 χιλιάδων εκπαιδευτικών. Είπε ότι μετά την τελευταία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σωστά έθεσε θέμα νομιμοποίησης του χρόνου εργασίας και διδακτικού χρόνου των καθηγητών η οποία δεν καλύπτεται από Νομοθεσία.

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση