SOS Europol: 5 χιλιάδες μέλη του ISIS στην Ευρώπη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στην Ευρώπη η Europol για τη δράση τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Σε 55σέλιδη έκθεση του, ο οργανισμός αναφέρεται σε πιθανή δράση χιλιάδων μελών του Ισλαμικού κράτους στη Ευρώπη, κάνοντας παράλληλα λόγο και για πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία. 

Η Europol εκτιμά ότι περί τους 5.000 τζιχαντιστές της ISIS έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία. 

Εξ αυτών, περίπου το ένα τρίτο (δηλαδή περί τα 1.800 άτομα) έχουν γυρίσει στις χώρες τους και αποτελούν εν δυνάμει δράστες μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος. 

Ενδιαφέρον  παρουσιάζει  η δήλωση του εκπρόσωπου της Europol στην εφημερίδα Osnabrucker Zeitung σύμφωνα με τον οποίο «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ένωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια».  Τονίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις γυναίκες - μαχητές η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά επιτυχημένη» και συγκαταλέγονται στους υποψηφίους τρομοκράτες. 

Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον είναι επίσης το σημείο της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο, οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος αλλά αυτό ανέλαβε την ευθύνη τους.
ΠΗΓΗ: in.gr
 
 

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου από τον ΟΗΕ-«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που δεν μπορούμε να φτάσουμε»
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone
Τουλάχιστον 4 νεκροί από τον τυφώνα «Έλεν» σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα
«Είσαι αληθινός φίλος της Τουρκίας»-Τα τηλεφωνήματα και τα SMS που έκαψαν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης
Έξι μήνες διορία δίνει η Κομισιόν σε Τουρκία και Γερμανία να τα βρουν για το ντονέρ κεμπάπ
Στη Φλόριντα ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Έλεν
Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ μέχρι τη νίκη
Νέοι βομβαρδισμοί Ισραήλ στον Λίβανο-Στους 92 οι νεκροί και 153 τραυματίες
Έτοιμη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο
Διεθνές ένταλμα κατά Νορβηγού για την υπόθεση των βομβητών