GRECO: Η διαφθορά, τα δώρα και η απάντηση της Βουλής

Βήματα προς τα εμπρός, σε ότι αφορά τη διαφάνεια στο Κοινοβούλιο, εκτιμά ότι  έγιναν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, στον απόηχο της ανακοίνωσης εκ μέρους της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO)  της φετινής έκθεσης της για την Κύπρο. Ο κ. Ζαχαρίου, αν και υπεραμύνθηκε των δράσεων της Βουλής για καταπολέμηση της όποιας διαφθοράς, σημείωσε πως  οι εκθέσεις αυτές είναι βοηθητικές για την πορεία βελτίωσης του Κοινοβουλίου. «Χρειαζόμαστε ακόμα πολύ δουλειά όμως είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και την έκθεση θα τη συζητήσουμε στην Επιτροπή θεσμών», τόνισε.
 
«Πρόβλημα η διαφάνεια και τα δώρα»
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση GRECO εστιάζει στην ανάγκη αύξησης της διαφάνειας στο Κοινοβούλιο και διαμόρφωσης ξεκάθαρων κανόνων, που θα διέπουν τη δράση των ομάδων άσκησης πίεσης (λόμπυ). Εφιστά, επίσης την προσοχή στα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και παροχής δώρων προς βουλευτές. Όπως σημειώνεται, παρότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής είναι ανοιχτές και το Σώμα δημοσιεύει τις προτεινόμενες νομοθεσίες, δεν υπάρχει ρύθμιση για τη δράση των λόμπυ και δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που να προσδιορίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών, σε θέματα όπως είναι η παροχή δώρων και άλλων ωφελημάτων. Ως εκ τούτου η ομάδα  GRECO  συνιστά την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας.
 
«Έγιναν βήματα προς τα εμπρός»
Σε δηλώσεις του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εξέφρασε την άποψη πως σε σύγκριση με την περσινή έκθεση, η φετινή καταδεικνύει ότι έγιναν βήματα προς τα εμπρός, σε ότι αφορά τη διαφάνεια και τη σωστή λειτουργία του Κοινοβουλίου.  «Οι συνεδρίες είναι όλες ανοιχτές, κάτι που προάγει τη διαφάνεια», ανέφερε, ενώ εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας, στο μέλλον, ενός τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο θα μεταδίδει τις εργασίες της Βουλής, για περισσότερη διαφάνεια.
Σε ότι αφορά, πρόσθεσε, τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, είναι κάτι που έχει ήδη ρυθμιστεί νομοθετικά.  «Αυτό είναι κάτι που γίνεται, καθώς η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται τίμια, πρέπει και να είναι», σημείωσε.
 
Η βουλευτική ασυλία
Η GRECO εκφράζει στήριξη στην εν εξελίξει συζήτηση στην Κύπρο για μείωση της εμβέλειας της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να περιορίζεται σε θέματα προστασίας της ελευθερίας του λόγου, της εκφοράς άποψης και της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Σχολιάζοντας αυτό το σημείο της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών τόνισε ότι η Βουλευτική Ασυλία, όπως έχει ξακαθαρίσει και με το Ανώτατο Δικαστήριο,  αποτελεί καθαρά έκφραση πολιτικής θέσης και άσκησης των καθηκόντων του βουλευτή. «Η ασυλία υπάρχει σε όλα σχεδόν τα Κοινοβούλια προηγμένων κρατών ώστε να διασφαλίζεται η ελευθερία έκφρασης του λόγου και άσκησης  κοινοβουλευτικών καθηκόντων», τόνισε ο κ. Ζαχαρίου.
 
Η σύγκρουση συμφερόντων
Όπως προαναφέρθηκε, η ομάδα  GRECO επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που να προσδιορίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών, σε θέματα όπως είναι η παροχή δώρων και άλλων ωφελημάτων. Γι αυτό και εισηγείται την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας. Επ’ αυτού του σημείου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών τόνισε ότι η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων ενός βουλευτή και της παράλληλης άσκησης των βουλευτικών του καθηκόντων έχει ρυθμιστεί με νομοθεσία πριν λήξει η προηγούμενη βουλευτική περίοδος. Ωστόσο, ο εν λόγω νόμος συγκαταλέγεται σε εκείνους που αναπέμφθηκαν στο Ανώτατο για νομικούς λόγους. «Θεωρώ ότι με καλή θέληση εκ μέρους του Κοινοβουλίου και της Εκτελεστικής Εξουσίας, μπορούμε σύντομα να επαναφέρουμε την ισχύ, ώστε και αυτή η παρατήρηση στο τέλος να  καταστεί άνευ περιεχομένου».
 
Τα .. λόμπυ
Ο κ. Ζαχαρίου απέρριψε, ωστόσο, ότι λόμπι που λειτουργούν εντός του Κοινοβουλίου προωθούν τις θέσεις τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτά. «Θεωρώ ότι η όποια η άσκηση πίεσης γίνεται σε ανοιχτές συνεδρίες, οι δε βουλευτές στο σύνολό τους έχουν την ευχέρεια να ακούσουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικά συμφέροντα, ώστε να αποκρυσταλλώσουν άποψη για το γενικότερο καλό», συμπλήρωσε.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone
Τουλάχιστον 4 νεκροί από τον τυφώνα «Έλεν» σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
«Είσαι αληθινός φίλος της Τουρκίας»-Τα τηλεφωνήματα και τα SMS που έκαψαν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης
Έξι μήνες διορία δίνει η Κομισιόν σε Τουρκία και Γερμανία να τα βρουν για το ντονέρ κεμπάπ
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron