Μαύρο στην Τουρκία! Ο Ερντογάν κλείνει κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες
22:38 - 27 Ιουλίου 2016
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο η κυβέρνηση κλείνει τρία πρακτορεία ειδήσεων μεταξύ αυτών και το CIHAN, 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 45 εφημερίδες μεταξύ αυτών και τη "Ζαμάν".
Είναι χαρακτηριστικί πως η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από μερικούς μήνες σε μια πρωτοφανή παρέμβαση είχε "ξηλώσει" τους πάντες από την εφημερίδα "Ζαμάν" και είχε αλλάξει και την γραμμή της εφημερίδας που έως τότε "χτυπούσε" ανηλεώς τα έργα και τις ημέρες του σουλτάνου Ερντογάν.
Τα πρακοτορεία ειδήσεων που κλείνουν είναι τα εξής: Cihan Haber, Muhabir Haber και SEM Haber.
Τα τηλεοπτικά κανάλια που κλεινουν είναι τα εξής: Barış TV, Bugün TV, Can Erzincan TV, Dünya TV, Hira TV, Irmak TV, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap TV, Merkür TV, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT TV, Tuna Shopping TV και Yumurcak TV.
Ανησυχεί η Ουάσιγκτον
Λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό το σαρωτικό κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων εντάσσονται σε μια ανησυχητική τάση στη χώρα, που αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο.
«Το θεωρούμε... μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία, όπου επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο», επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
Το μεσημέρι της Τετάρτης οι τουρκικές αρχές είχαν εκδόσει εντάλματα σύλληψης κατά 47 δημοσιογράφων, πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman, ενώ την Δευτέρα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 42 δημοσιογράφων.
15.000 συλλήψεις σε 12 μέρες
Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Οπώς μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά, συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».
«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (...). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.
Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό.
«Οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες» σημείωσε.
Σχετικά με την επίσκεψη την 9η Αυγούστου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε:
«Αναμένεται η σύσφιξη των σχέσεων και αυτό πρέπει να γίνει διότι η Τουρκία είναι γείτονα χώρα της Ρωσίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, ένα κοινό μέλλον».