Η κατασκευή τερματικού εκ νέου στο προσκήνιο

Μπορεί προ ετών το πλάνο για κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου να ήταν το βασικό σενάριο σε σχέση με τα αποθέματα που εκτιμάτο ότι υπήρχαν στο οικόπεδο 12, ωστόσο, στη συνέχεια το εν λόγω πλάνο εγκαταλείφθηκε ή τουλάχιστον μπήκε στο συρτάρι. Άλλα σενάρια, όπως η συμμετοχή της Κύπρου σε περιφερειακά δίκτυα αγωγών και δη στην ανατολική Μεσόγειο, τέθηκαν στο προσκήνιο των δυνητικών επιλογών. Παρόλα αυτά, οι αρχικές εκτιμήσεις που έχουν οι κολοσσοί ExxonMobil και Qatar Petroleum, διά της κοινοπραξίας με την οποία διεκδικούν το οικόπεδο 10, επανακαθορίζουν το ενεργειακό πλάνο της Κύπρου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι μιλώντας στο ΕnergyNews, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι οι δύο εταιρείες από ΗΠΑ και Κατάρ αντίστοιχα διαβλέπουν σοβαρό ενδεχόμενο οι ποσότητες που υπάρχουν στο οικόπεδο 10 να είναι τόσες που να καθιστούν βιώσιμο το πλάνο δημιουργίας τερματικού LNG.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης βασίστηκε στις εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του οικοπέδου 12, ωστόσο, οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που προέκυψαν από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις ανέτρεψαν τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Σημειώνεται ακόμη ότι ένα τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα κόστιζε κάπου 5 με 7 δσ. ευρώ, ποσό το οποίο βεβαίως καθιστά την αποπεράτωσή του ως ιδιαίτερα δύσκολο project. Η βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου απαιτεί ισχυρή χρηματοδότηση από το εξωτερικό, αλλά και συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών προς διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο project. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τις δικές της υποχρεώσεις έναντι του έργου, οι οποίες μπορεί να μην είναι σε κανένα επίπεδο οικονομικές, αφού το κράτος αδυνατεί να συμμετάσχει σε έργο δισεκατομμυρίων.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η συμμετοχή της Qatar Petroleum στην κοινοπραξία με την ExxonMobil χαρακτηρίζεται ως το σημείο-κλειδί για χάραξη οδικού χάρτη για κατασκευή τερματικού. Η εταιρεία διαθέτει και την τεχνογνωσία αλλά και κεφάλαια προς επένδυση σε ένα τέτοιου μεγέθους και φύσης έργο. Την ίδια ώρα η στρατηγική συμμαχία με την ExxonMobil, δυνατόν να συνεπάγεται συμφωνίες με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή αλλά και την υπόλοιπη Ασία.