«Δέκα εντολές» για το κλιματιστικό

Καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό δεν νοείται στην Κύπρο για ευνόητους λόγους. Καλό θα είναι λοιπόν να το συντηρούμε αλλά και να το λειτουργούμε ορθά, για λόγους εξοικονόμησης και κυρίως υγείας.
Ακολουθώντας δέκα βασικά βήματα μπορεί κανείς όχι μόνο να βελτιώσει τις συνθήκες του κλιματιζόμενου χώρου αλλά και να μειώσει την κατανάλωση.
1. Χρήση με μέτρο 
Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό με μέτρο. Καλό είναι να απενεργοποιείται όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο και αν το ανοίγουμε τη νύχτα να το κλείνουμε λίγο πριν τον ύπνο ή να προγραμματίζουμε το κλείσιμό του με χρονοδιακόπτη.
2. Σωστή θερμοκρασία
Ο θερμοστάτης του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζεται στη θερμοκρασία που ιδανικά θέλουμε να επικρατεί στο χώρο μας. Βάζοντας το θερμοστάτη σε ακραίες θερμοκρασίες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η σπατάλη ενέργειας, ενώ ο χώρος δεν ψύχεται (ή θερμαίνεται) γρηγορότερα.
Οι συνθήκες θερμικής άνεσης σε ένα χώρο είναι πάντοτε μεταξύ 20 και 27 °C, ενώ δεν πρέπει και να υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας (μεγαλύτερες από 6-10 βαθμούς) μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, αφού η ξαφνική μετάβαση μας στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας. 
3. Φυσικός δροσισμός
Είναι καλό τόσο για την τσέπη μας όσο και για την άνεσή μας, να εντάξουμε  φυσικούς τρόπους δροσισμού, παράλληλα με τη χρήση του κλιματιστικού, όπως είναι η φυσική σκίαση των χώρων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κλείνουμε παντζούρια, στόρια ή κουρτίνες, κατεβάζουμε τέντες, ώστε ο χώρος να προστατεύεται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Έτσι, η ψύξη των χώρων είναι ταχύτερη και πιο οικονομική. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε χρήση ενός ανεμιστήρα που καταναλώνει μικρά ποσά ενέργειας και υποβοηθά στον κλιματισμό του δωματίου.
4. Τοποθεσία εσωτερικής μονάδας
Τοποθετούμε πάντοτε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σε τέτοια θέση ώστε ο κλιματιζόμενος αέρας να μην πέφτει απευθείας πάνω μας. Καλό είναι η συσκευή όπως εγκατασταθεί μακριά από συσκευές που βγάζουν έντονη θερμότητα, όπως ο φούρνος ή από τζαμαρίες ώστε να μη μειώνεται η απόδοσή της τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο θερμοστάτης πρέπει να βρίσκεται σε κεντρική θέση στο χώρο, μακριά από πηγές θερμότητας και χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο.
5. Τοποθεσία εξωτερικής μονάδας
Ταυτόχρονα, η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε καλά αεριζόμενο χώρο και όσο το δυνατόν προστατευμένη από την άμεση έκθεση στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, όπως ισχυρούς ανέμους. Η θέση της θα πρέπει να είναι ελεύθερη από περιφερειακά εμπόδια, τουλάχιστον σε ακτίνα 35cm, όπως φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο που πιθανά να παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε να μη μειώνεται η απόδοση του μηχανήματος.
6. Ρύθμιση ροής αέρα
Η θέση των περσίδων της εσωτερικής μονάδας πρέπει να ρυθμίζεται πάντα ώστε να μην κατευθύνεται ο κλιματιζόμενος αέρας απευθείας σε μέρος που υπάρχουν άτομα. Το χειμώνα ρυθμίζουμε τις περσίδες ώστε ο αέρας να κατευθύνεται χαμηλά, ενώ το καλοκαίρι όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να πετυχαίνουμε σωστή διανομή αέρα στο χώρο. Πάντοτε επιλέγουμε ταχύτητα στον ανεμιστήρα του εσωτερικού μηχανήματος που να μη δημιουργεί ισχυρά ρεύματα στο χώρο.
7. Ανανέωση του αέρα
Πολύ σημαντικό είναι να ανανεώνεται τακτικά ο αέρας των χώρων που κλιματίζονται, ιδιαίτερα αυτών που κλιματίζονται με συμβατικά μηχανήματα, καθώς αυτά ανακυκλώνουν συνεχώς τον υπάρχοντα αέρα στο δωμάτιο. Ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια τη νύχτα καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα άνοιγμα ανανέωσης του αέρα. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνουμε, αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.
8. Καθαριότητα χώρου 
Καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται, όπως επίσης να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια κ.α. Το κλιματιστικό «ρουφάει» τον αέρα του δωματίου με τον καπνό ή τα αιωρούμενα σωματίδια και τον ξαναπετά στο χώρο, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών.
9. Αφύγρανση του αέρα
Όταν μια κλιματιστική μονάδα λειτουργεί στην ψύξη, ιδιαίτερα κατά τις πιο θερμές ημέρες, ο αέρας που περνά μέσα από την μονάδα ψύχεται και οι υδρατμοί υγροποιούνται και απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Αν η ψύξη είναι έντονη συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί και κατά τη θέρμανση του αέρα το χειμώνα. Οι περισσότερες απλές κλιματιστικές συσκευές δεν έχουν δυνατότητα να προσθέσουν υγρασία στον αέρα, οπότε για την αποφυγή της δυσάρεστης αίσθησης του ξηρού αέρα φροντίζουμε να μην επιλέγουμε ακραίες θερμοκρασίες.
 
10. Καθαρισμός και συντήρηση
Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού δεν αυξάνει απλά τη ζωή του, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα. Η διαδικασία συντήρησης των κλιματιστικών πρέπει να περιλαμβάνει:
• Συχνό καθαρισμό στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος, ώστε να αποφεύγεται εκεί η συσσώρευση σκόνης.
• Καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας.
• Καθαρισμό των φίλτρων αέρα της εσωτερικής μονάδας. Μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, να πληθούν με νερό και να επανατοποθετηθούν αφού στεγνώσουν. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φίλτρα κάθε 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού.
• Καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος από εξειδικευμένο συνεργείο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. 
• Τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο της εξωτερικής μονάδας κάθε 2 με 3 χρόνια.