Στα βαθιά την Παρασκευή οι συνομιλίες, κολλημένη στις εγγυήσεις η Τουρκία

 Υπάρχει συνεχής, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δώσει μια αισιόδοξη νότα αν πρώτα δεν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα.
Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική. «Επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως είναι οι αρμοδιότητες, κλπ. Θα πρέπει να πω ότι μέσα από το διάλογο γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων και συνεχώς παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργική συνεισφορά και των δύο πλευρών βελτιώσεις και πρόοδος».
Ερωτηθείς αν σήμερα υπήρξαν συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά, ενώ κληθείς να αναφερθεί σε ποιους τομείς υπήρξαν απάντησε: «Όχι ακόμα γιατί έχουν δοθεί οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν περαιτέρω κάποια κείμενα, έτσι ώστε να διαμορφωθούν, να αποφύγουμε ασάφειες και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι με βάση τις οδηγίες που έχουμε δώσει στους διαπραγματευτές».
 
Στα βαθιά την Παρασκευή
Σε ερώτηση κατά πόσο στη συνάντηση τους την ερχόμενη Παρασκευή, οι ηγέτες θα μπουν στα «βαθιά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκεί είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή μας θα πρέπει να πω. Βεβαίως, θα είναι μια πρώτη συνάντηση, θα είναι αν θέλετε ένα brain storming, μια ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για να δούμε η κάθε μια των δύο πλευρών πού στοχεύει και πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναντίληψη και για τα μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένες βεβαίως και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο περιουσιακό». Ερωτηθείς αν θα δοθούν χάρτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι, δεν νομίζω η πρώτη συνάντηση να ασχοληθεί με χάρτες, δεν αποκλείεται, αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάτι ανάλογο. Εμείς θα κάνουμε την προετοιμασία μας με τους εμπειρογνώμονες μας και, συνεπώς, αυτό που θα πρέπει να πω ότι αναμένεται στην πρώτη συνάντηση είναι μια γενική ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πού η κάθε μια των δύο πλευρών στοχεύει».
 
Ο Έιντε και Ιούλιος
Σε παρατήρηση ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μίλησε για το ενδεχόμενο οι συνομιλίες της Παρασκευής να είναι και οι τελευταίες υπό την υφιστάμενη τους μορφή, και ερωτηθείς τι θα αλλάξει στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κ. Έιντε. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η όλη διαπραγμάτευση εναπόκειται στους δύο ηγέτες. Και αυτό που επιδιώκουμε είναι να είναι παραγωγικές οι συναντήσεις και όχι χάρη των εντυπώσεων. Και μέχρι στιγμής, θα πρέπει να πω ότι, ιδιαίτερα ο Ιούλιος, υπήρξε αρκούντως δημιουργικός στο να αντιμετωπίσουμε, στο να επιλύσουμε δυσκολίες που φαίνονταν πολλές φορές ανυπέρβλητες».
 
Προσγείωση στις πραγματικότητες
Κληθείς να πει πόσο ικανοποιεί την πλευρά μας το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν βλέπω τι είναι αυτό, το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα είτε στη δική μας είτε σε οποιαδήποτε πλευρά, είναι τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ουσία είναι τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο τι εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα».
Σε παρατήρηση ότι απαλείφθηκε η αναφορά για λύση εντός του 2016 και ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια συνεννόηση για να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα συνεννόησης, είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες και όχι στο τι θα επιθυμούσαμε να ακολουθείτο. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να σημειώσω είναι τη συνεχή, παρατηρούμενη πρόοδο σε μια σειρά από θέματα. Βεβαίως, δεν μπορώ να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε στο περιουσιακό είτε, θα δούμε, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ή και σε άλλα εναπομείναντα».
 
Η αξιολόγηση των συνομιλιών
Ερωτηθείς αν θα γίνει αξιολόγηση των εντατικοποιημένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είτε το θέλουμε είτε όχι. Διότι μεσολαβούν οι διακοπές και, εν συνεχεία, μπαίνουμε σε μια εντατικοποιημένη εξίσου διαδικασία το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη».
Σε ερώτηση αν φεύγουμε από το στόχο για λύση το 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορεί κανένας να πει αν φεύγουμε από το 2016 ή όχι. Ο στόχος και η ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το ποια είναι η επιθυμία, εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων». Τέλος, ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντηση οι ηγέτες συζήτησαν το θέμα της σύναψης διεθνών συνθηκών, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ένα από τα θέματα, δεν το συζητήσαμε σήμερα, νομίζω δεν υπάρχουν τόσες διαφορές που να θεωρώ ότι αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα».
 
Προκλητικός ο Γιλντιρίμ
Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί λύση το Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έπειτα από συνάντησή του στην Άγκυρα με τον “πρωθυπουργό” Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, λέγοντας ότι η αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Στηρίζουμε μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Οι διαπραγματεύσεις είναι η τελευταία ευκαιρία για την ε/κ πλευρά και προτείνω να αξιολογήσουν σωστά αυτή την κατάσταση. Κάτω από όποιους όρους και να επιτευχθεί η λύση, οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ουκ άνευ, αυτό να το γνωρίζουν όλοι», ανέφερε. «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν περιπέτειες. Θέλουμε ειρήνη, αυτοί που έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στους Τ/κ», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη πως «ό,τι υπάρχει στην Τουρκία θα γίνει και στην Κύπρο, όσο αναπτύσσεται και μεγαλώνει η Τουρκία θα μεγαλώσει και η Κύπρος». Ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει πολλά προγράμματα συνεργασίας για την Κύπρο, πρώτο βήμα είναι η μεταφορά του νερού, το δεύτερο η διανομή του και το τρίτο η ύδρευση».
 
«Βήματα προόδου…»
Την πεποίθηση πάντως ότι ο στόχος να γίνει το 2016 χρονιά της λύσης είναι ακόμη εφικτός, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι σημειώνονται βήματα προόδου σχεδόν σε κάθε συνάντηση. «Αυτό έγινε και σήμερα. Υπήρξαν θέματα στα οποία υπήρξε κοινή αντίληψη. Βεβαίως το να τα καταγράψουμε σε λεπτομέρεια παίρνει χρόνο». Αυτό, είπε, θα κάνουν οι διαπραγματευτές που θα συναντηθούν αύριο και θα καταγράψουν αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία. Η σημερινή συνάντηση, συνέχισε, ήταν αποδοτική και εάν αυτή η αποδοτικότητα συνεχιστεί και το δεύτερο ήμισυ του Αυγούστου που θα αρχίσει η νέα διαδικασία τότε δεν υπάρχει λόγος να μην επιτύχουν τον στόχο που έχουν θέσει. Σημείωσε ωστόσο ότι λέγοντας αυτά, δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα τα εμπόδια ήρθησαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Υπάρχουν, συνέχισε, ακόμη δύσκολα ζητήματα αλλά με αμοιβαία πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. «Πρέπει επιτέλους στην Κύπρο να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Την Παρασκευή, όπως ανακοινώθηκε και από πριν, θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα θέματα του εδαφικού και ασφάλεια- εγγυήσεις».
Αυτό, είπε ο κ. Ακιντζί, θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας συναντίληψης που υπάρχει και στο ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 ότι τα έξι κεφάλαια θα συζητηθούν εκ περιτροπής, αλλά αυτό-πρόσθεσε-για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. «Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να το πραγματοποιήσουμε. Με την εξής προϋπόθεση, χάρτης, ποσοστώσεις, ονόματα χωριών και τοποθεσιών σίγουρα δεν θα έρθουν στην ατζέντα. Θα γίνει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σε αυτή την πρώτη συνάντηση». Επανέλαβε δε ότι ιδιαίτερα τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και στο πλαίσιο μια διάσκεψης, ειδικά το θέμα των εγγυήσεων. «Γι’ αυτό σήμερα αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι μια γενική αξιολόγηση. Αυτό είναι απαραίτητο για να καταλάβει η μια πλευρά την άλλη. Γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι θα ζήσουμε σε αυτό το νησί με ασφάλεια». Όσον αφορά την μορφή των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα και δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την σημερινή συνάντηση.
 
Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού περί τελευταίας ευκαιρίας στον Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη δική του δήλωση πως αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από τη δική του γενιά, στην οποία ανήκει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτό, πρόσθεσε, «το ξέρει και ο κ. Αναστασιάδης, το ξέρω και εγώ. Ωστόσο αυτό που μπορώ εγώ να πω προχωρώντας παρακάτω ότι οι τρίτες πλευρές μπορούν να πουν ότι στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, υπάρχει κόμμα, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλά εγώ λέω ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την πιθανότητα μιας ομοσπονδιακής λύσης». Μίλησε για μια έντονη προσπάθεια πολλών ατόμων και παραγόντων, όχι μόνο των ηγετών, αλλά και του ΔΝΤ που έγινε με πολύ κόπο και κάνοντας αναφορά στο σχέδιο Ανάν από το οποίο πέρασαν 12 χρόνια για να ξαναρχίσει μια νέα προσπάθεια-όπως είπε-σημειώνοντας ότι αν και πάλι δεν βρεθεί λύση παρά τις έντονες προσπάθειες, τότε «και εμείς τι θα πούμε, ότι προσπαθήσαμε για την τελευταία ευκαιρία. Γι’ αυτό η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Πιστεύω ότι ήταν έκφραση μιας πραγματικότητας επειδή και εγώ το έχω εκφράσει αυτό πολλές φορές».

 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron