Σβήστηκε κάθε πιθανή σκιά στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ

Κάθε πιθανή σκιά στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, έσβησε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στα Ιεροσόλυμα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στα ενεργειακά, στον απόηχο και του 3ου γύρου αδειοδότησης στην κυπριακό ΑΟΖ, με το Ισραήλ να ξεκαθαρίζει διά του πλέον επίσημου τρόπου στη Λευκωσία πως με άλυτο το Κυπριακό καμία πρόθεση δεν υπάρχει για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι χωρίς αμφιβολία, η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας(σ.σ. Κυπριακό) θα διευκόλυνε τα μέγιστα τον ρυθμό της ανάπτυξης μελλοντικών έργων που θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επίσης θα ενίσχυε κατά πολύ τη σταθερότητα στην περιοχή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα συνεκμετάλλευσης για τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Yishai, Νίκος Αναστασιάδης και Βενιαμίν Νετανιάχου κατέληξαν στο ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι δύο Υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές συζητήσεις.
Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης στα Ιεροσόλυμα, τόσο σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από πλευράς Ισραηλινών αναφορικά με τα ενεργειακά όσο και σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Ενώ την ίδια ώρα, η επαναβεβαίωση της απόφασης για πραγματοποίηση νέας τριμερούς συνάντησης Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας, περί τα τέλη του έτους, κρίνεται από τη Λευκωσία ως εξέχουσας πολιτική σημασίας.  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron