Στην τελική ευθεία ο νέος γύρος των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό

 Την προτελευταία τους συνάντηση στο πλαίσιο του εν’ εξελίξει εντατικοποιημένου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό θα έχουν αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.  Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης βρίσκεται η εσωτερική ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία τους συνάντηση την περασμένη Παρασκευή, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν το θέμα της δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης πως ελάχιστα ή καθόλου απομένουν προς συμφωνία. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο και για σημαντική πρόοδο στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, με εναπομείναντα ωστόσο, όπως υπέδειξε, κάποια θέματα ουσιώδους σημασίας-ένα εκ των οποίων και η εκ περιτροπής προεδρία-.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς κατά πόσο οδεύουμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος υπέδειξε να μην υπάρχει βιασύνη, επισημαίνοντας ότι έχει παρατηρηθεί πρόοδος σε σωρεία κεφαλαίων, υπάρχουν όμως και κεφάλαια στα οποία ακόμα υπάρχουν διαφορές. «Όπως είναι το περιουσιακό, θα δούμε ποιες σκέψεις ανταλλάσσονται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και κάποιες άλλες εκκρεμότητες που αφορούν άλλα θέματα. Επομένως, θα πρέπει να πω ότι παρατηρείται πρόοδος, θα πρέπει να παραδεχθώ την ίδια ώρα ότι ακόμα υπάρχουν δυσκολίες. Αυτό που διαπιστώνω εν’ πάση περιπτώσει είναι την αποφασιστικότητα και τη βούληση και των δύο να ξεπεραστούν τα προβλήματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η τελευταία συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της παρούσας φάσης των εντατικοποιημένων συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 29 του μήνα, κατά την οποία θα συζητούν υπό μορφή ανταλλαγής απόψεων, το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μπορεί να μην αναφερθούν ονόματα κ.λ.π., αλλά θα τεθούν κάποιες παράμετροι μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες προς επίτευξη λύσης.
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron