«O κύβος ερρίφθη»! Σε δίκη Βγενόπουλος, Χριστοδούλου και άλλοι για τη FOCUS

Η Γενική Εισαγγελία καταχώρησε το κατηγορητήριο εναντίον επτά προσώπων αναφορικά για την υπόθεση δωροδοκίας μέσω της εταιρίας  FOCUS.

Συγκεκριμένα το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τον Ανδρέα Βγενόπουλο, Κυριάκο Μάγειρα και Μιχάλη Φόλε, όπως επίσης και τον ιδιοκτήτης της εταιρείας Focus εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, αλλά και των πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου καθώς και την κόρη του και τον γαμπρό του.

Η υπόθεση αφορά 1.000.000 ευρώ που κατατέθηκε σε λογαριασμό της εταιρείας A. C. Christodoulou Consultants. Το εν λόγω ποσό δεν δηλώθηκε στην Εφορία της Κύπρου και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ενοχή, ως διευθυντής της εταιρείας, για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες άμεση φυλάκιση.

Οι ανακριτές της υπόθεσης θεωρούν ότι το ένα εκατομμύριο δόθηκε στον κ. Χριστοδούλου από τον κ. Βγενόπουλο μέσω της εταιρείας Focus που λάμβανε δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα. Αν οι κατηγορούμενοι από την Ελλάδα δεν εμφανιστούν στο Δικαστήριο στη Λευκωσία, τότε θα εκδοθούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και θα ζητηθεί η βοήθεια των ελληνικών αρχών.

Οι επτά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις εξής κατηγορίες
 Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι:

  • Δόλος και κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο αξιωματούχο
  • Δεκασμός Δημοσίου Λειτουργού
  • Ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων
  • Δωροληψία από οικείους δημόσιων αξιωματούχων
  • Κατάχρηση εξουσίας
  • Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά
  • Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Βγενόπουλος: Δεν έχω καμία απολύτως σχέση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος  αναφέρει ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα  ότι καταχωρήθηκε υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας «λόγω υποτιθέμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος έλαβε μετά την αποχώρηση  από τα καθήκοντα του, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από πελάτη της Λαϊκής Τράπεζας κατ΄ ισχυρισμόν του για συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Οπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς.  Συμπληρώνει ότι  η υπόθεση αυτή, «αρμοδιότητος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει ήδη κριθεί με την διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών κας Τσατάνη, η οποία την αρχειοθέτησε επειδή δεν προέκυψαν καν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων από Έλληνες πολίτες».

Αναφέρεται περαιτέρω σε ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο στην Ελλάδα “κατά βολική σύμπτωση... μία ημέρα πριν την καταχώρηση της ίδιας υπόθεσης στην Κύπρο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, επί αυτού του σκέλους της υπόθεσης δεν παρατίθεται κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση και απλώς επισημαίνεται εμμέσως ότι οι Κυπριακές Αρχές πρέπει να στείλουν στην Ελλάδα μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία, που κατά την κρίση της, έπρεπε να περιμένει η κα Τσατάνη πριν να εκδώσει την απόφασή της.

Επιβεβαιώνεται συνεπώς εκ νέου η αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τους Έλληνες πολίτες και αναμένονται από την Κύπρο τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς ή μη της σχετικής αρχειοθέτησης».

  

Δειτε Επισης

Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας