Περνά Ρόσενμποργκ, βλέπει αστέρια!

Στην πλέον… τροχιοδεικτική εβδομάδα της αγωνιστικής περιόδου 2016/17 εισέρχεται ο ΑΠΟΕΛ. Δίχως ίχνος υπερβολής οι δύο αναμετρήσεις με τη Ρόσενμπεργκ το προσεχές επταήμερο θα «σημαδέψει» σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη σεζόν των «γαλαζοκιτρίνων».
Σε αγωνιστικό επίπεδο, ενδεχόμενη πρόκριση επί της πρωταθλήτριας Νορβηγίας εξασφαλίζει τη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τέταρτη συναπτή χρονιά και ανοίγει διάπλατα την προοπτική επιστροφής του -έπειτα από μονοετή απουσία- στην κύρια φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάθεση και το πρόσθετο κίνητρο στον οργανισμό ΑΠΟΕΛ (παίκτες, προπονητής, διοίκηση, φίλαθλοι) τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο γ’ προκριματικός γύρος του Τσάμπιονς Λιγκ καθορίζει τα πάντα. Σε περίπτωση αποκλεισμού της Ρόσενμπεργκ, εξασφαλίζονται τα χρήματα από τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ που ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό. Αν ακολούθως έλθει και η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε η σεζόν δεδομένα θα κλείσει με σημαντική κερδοφορία.
Εν όψει αυτών των κρισιμότατων αγώνων ο ΑΠΟΕΛ νομιμοποιείται να αισιοδοξεί, τουλάχιστον βάσει στατιστικής. Από το 2009, όταν για πρώτη φορά προκρίθηκαν στην κύρια φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, οι «γαλαζοκίτρινοι» συμμετείχαν πέντε φορές στον γ’ προκριματικό γύρο.
Ο μοναδικός αποκλεισμός τους ήλθε κόντρα στη Μάριμπορ το καλοκαίρι του 2013, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέτρησαν προκρίσεις: επί της Παρτίζαν το 2009, της Σλόβαν Μπρατισλάβας το 2011, του Ελσίνκι το 2015 και της Μίντγιλαντ πέρυσι. Στις πρώτες τρεις μάλιστα η είσοδος στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ συνοδεύτηκε από πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης, ενώ μόνον την περασμένη περίοδο συνδυάστηκε με «υποβιβασμό» στους αντίστοιχους του Γιουρόπα Λιγκ. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση πρόκρισης επί της Ρόσενμποργκ η ιστορία ορίζει πως οι πιθανότητες του ΑΠΟΕΛ να κουνήσει το σεντόνι με τα αστέρια ανέρχονται στο 75%.