Καβγάς για το φαβορί!

Λίγοι το γνωρίζουν, ίσως κάπως περισσότεροι μπορούν να το φανταστούν, αλλά στην Ελβετία το ποδόσφαιρο δεν είναι το λαοφιλέστερο άθλημα. Κατ’ ακρίβεια δεν συγκαταλέγεται καν στα τρία πρώτα (τένις, χόκεϊ, χάντμπολ, σκι είναι σαφώς πιο δημοφιλή). Τούτου δοθέντος δεν προκαλεί απορία ότι οι αναφορές των ελβετικών Μ.Μ.Ε. στην επικείμενη αναμέτρηση της Γκρασχόπερ με τον Απόλλωνα στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ λάμπουν δια της… απουσίας τους.
Δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, για τους φίλους των «ακριδών», για τους οποίους τα προεόρτια του αγώνα στο «Κίμπουνπαρκ» του Ζανκτ Γκάλεν έχουν ξεκινήσει ήδη. Στο επίσημο φόρουμ της πολυπρωταθλήτριας Ελβετίας μάλιστα έχει «ανάψει» η συζήτηση για το ποια ομάδα πρέπει να αποκαλείται φαβορί. Διαβάστε τη στιχομυθία:
Simmel: «Να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε με τη Λοζάνη και να παίξουμε στο φουλ από την αρχή. Ο Απόλλων ξεκινά το πρωτάθλημα σε σχεδόν ένα μήνα. Μπορούμε να καταβάλλουμε τους Κύπριους και να βάλουμε τις βάσεις για τα πλέι οφ!»
TO BE: «Ο Απόλλωνας δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε εμπόδιο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερος από τη Ρέικιαβικ. Αν όμως θέλουμε επιτέλους να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στην Ευρώπη, αυτή είναι η ευκαιρία. Επιτέλους κληρωθήκαμε μ’ έναν ισχυρό που όμως μπορούμε να τον λυγίσουμε, δίχως να πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Η Γκρασχόπερ έχει τρία επίσημα παιχνίδια στα πόδια, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα. Εγώ θα ξεκινούσα χωρίς τον Σέλστρεμ, δεν πρέπει να τον κάψουμε από την αρχή της περιόδου. Είναι ήδη 34 και προφανώς όχι σε τόσο καλή κατάσταση όσο θα έπρεπε. Ένα τραυματισμός σε τόσο πρόωρο χρονικό σημείο θα ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη».
MW115556: «Ο Απόλλωνας δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε εμπόδιο; Ο Απόλλωνας πρέπει να αποτιμάται ως πιο ισχυρός της Γκρασχόπερ. Έχεις δίκαιο ότι είναι μια καλή ευκαιρία για πρόκριση στον επόμενο γύρο, αλλά ακόμη και με είσοδο στα πλέι οφ η Γκρασχόπερ δεν αυξάνει εντυπωσιακά τον ευρωπαϊκό συντελεστή της. Και στα πλέι οφ θα περιμένει μάλλον κάποια από τις αποκαλούμενες υπερδυνάμεις. Η Γκρασχόπερ πρέπει να παρατάξει απέναντι στον Απόλλαν την καλύτερη ενδεκάδα, αλλιώς δεν θα της φτάσει»
Shakur: «Κι εγώ το βλέπω διαφορετικά. Πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι παίρνουμε σοβαρά αυτό το παιχνίδι και θέλουμε μια καλή αφετηρία. Ο Σέλστρεμ να παίξει από την αρχή και να βγει στο 60’ και να μπουν οι νέοι χωρίς πίεση. Έχουμε μεν τον μικρότερο συντελεστή, αλλά τον Απόλλωνα πρέπει να τον στείλουμε πίσω… πακεταρισμένο»
pete85: «Απέναντι στη Ρέικιαβικ σημειώσαμε μόλις ένα τέρμα παραπάνω απ’ όσα δεχτήκαμε και τώρα ΠΡΕΠΕΙ να στείλουμε τον Απόλλωνα πίσω… πακεταρισμένο;»
mühli: «Δεν βλέπω φαβορί και περιμένω δύο κλειστά παιχνίδια. Ενδεχομένως μ’ ένα μικρό μειονέκτημα για μιας, καθώς ο επαναληπτικός είναι εκτός έδρας. Ο Απόλλων δεν έχει ακόμη επίσημο παιχνίδι. 50% πιθανότητες για τα πλέι οφ»
TO BE: «Γιατί θεωρείς τον Απόλλωνα πιο δυνατό από την Γκρασχόπερ; Μόνον ένεκα του συντελεστή; Έχουν περισσότερους βαθμούς, διότι το 2013 απέκλεισαν στα πλέι οφ τη Νις και το 2014 τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Έτσι έπαιξαν δις στους ομίλους, παίρνοντας από 4 βαθμούς κάθε φορά, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων (δύο κερδισμένα παιχνίδια, ένα απέναντι στη Ζυρίχη, εννέα χαμένα). Αυτά όμως προ διετίας. Την περασμένη περίοδο ο Απόλλων τερμάτισε πέμπτος στην α’ φάση (με 14 ομάδες!) και τρίτος στη β’. Και δεν αξιολογώ το κυπριακό πρωτάθλημα στ’ αλήθεια ως πιο δυνατό απ’ ό,τι το ελβετικό. Δεν βλέπω την παραμικρή ένδειξη ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο η Γκρασχόπερ πρέπει να χαρακτηρίζεται αουτσάιντερ. Ακόμη και η αξία του ρόστερ συνηγορεί υπέρ μας, 18 εκατομμύρια έναντι 12 του Απόλλωνα.
Αν ο μοναδικός σκοπός σου στη δημιουργία ενός αουτσάιντερ είναι για να πάρουμε το παιχνίδι στα σοβαρά, έχεις φυσικά δίκαιο. Αν δεν το πάρεις σοβαρά, θα χάσεις. Άλλωστε οι Κύπριοι έχουν κάποιους έμπειρους παίκτες, προ πάντων στην άμυνα. Παρ’ όλα αυτά η Γκρασχόπερ λογικά πρέπει να αποκλείσει αυτόν τον αντίπαλο, ακόμη και χωρίς τον Σέλστρεμ. Το βλέπω ως καθήκον για την Γκρασχόπερ, οτιδήποτε άλλο θα είναι απογοητευτικό»
pete85: «Σαφώς, οτιδήποτε άλλο είναι ανάξιο μιας πολυπρωταθλήτριας;-)
Πέραν της πλάκας, οι υψηλές προσδοκίες μου βασίζονται στο ότι:
-ο Απόλλων δεν έχει επίσημο παιχνίδι (αυτό το πλεονέκτημα πρέπει ως ελβετική ομάδα να το αξιοποιήσεις)
-οι δύο εβδομάδες πρόσθετης προετοιμασίας της Γκρασχόπερ πρέπει λογικά να βγάλουν τους πρώτους αυτοματισμούς στο παιχνίδι
-ο Κιμ Σέλστρεμ είναι διαθέσιμος
-το στιλ του Απόλλωνα είναι λιγότερο προκλητικό απ’ αυτό των Ισλανδών
-ο Άντερσεν θα κάνει τη διαφορά»