Οι κρατικοί αξιωματούχοι στο εδώλιο… Οι καταδίκες και η «λίστα αναμονής»

 Ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι κρατικοί αξιωματούχοι που οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης για εμπλοκή τους σε διάφορα σκάνδαλα, τα οποία παρακολουθούν οι πολίτες που πλέον έχασαν την αξιοπιστία τους στους θεσμούς και εύλογα διερωτώνται ποιοί τελικά είναι αυτοί που δεν «άπλωσαν» το χέρι τους εις βάρος τους.

Από το 2014 άρχισαν οι πρώτες καταδίκες ηχηρών προσώπων, με αρχή αυτή του Πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου ενώ σαν βόμβα έσκασε η πρωτοφανής καταδίκη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στον οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ποινές που επιβλήθηκαν σε κατηγορούμενους χαρακτηρίστηκαν «χάδι» ενώ σε άλλες υποθέσεις, στις οποίες βρισκόντουσαν στο στόχαστρο και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλέξει μαρτυρίες που να τις λύνουν τα χέρια για να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, το «φαγοπότι» έχει και συνέχεια αφού ενώπιον δικαστηρίου εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, με την πιο πολύκροτη να θεωρείται αυτή που στο εδώλιο βρίσκεται ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Τα σκάνδαλα που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου και οι κρατικοί αξιωματούχοι που καταδικάστηκαν μέχρι στιγμής είναι:

27 Οκτωβρίου 2014 - Υπόθεση Focus

Καταδικασθέντας:

  • Χριστόδουλος Χριστοδούλου, πρώην Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: 5 χρόνια

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του και ειδικότερα με την ενέργειά του να μην δηλώσει στην Εφορία, επί σειρά ετών, το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus του Έλληνα επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα.

Η δικαστής θεωρεί αυτονόητο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τη σημασία του να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκατ. της FOCUS καθώς είναι πρόσωπο, όπως συμπλήρωσε, με γνώσεις νομικές  ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών.

5 Ιανουαρίου 2015 - Υπόθεση Δρομολαξιάς

Καταδικασθέντες:

  • Ευστάθιος Κιττής, Πρόεδρος  Δ.Σ. ΑΤΗΚ: 8 χρόνια
  • Χαράλαμπος Τσουρής, μέλος του Δ.Σ. ΑΤΗΚ: 3 χρόνια
  • Ορέστης Βασιλείου, τέως γραμματέα Σωματείου υπαλλήλων ΑΤΗΚ ΕΠΟΕΤ- ΟΗΟ ΣΕΚ: 9 χρόνια
  • Γρηγόρη Σουρουλλά, υπάλληλος  ΑΤΗΚ: 6 ½ χρόνια
  • Βενιζέλο Ζαννέτο, στέλεχος ΑΚΕΛ Λάρνακας: 3½ χρόνια

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στην πολύκροτη υπόθεση της Δρομολαξιάς. Το Κακουργιοδικείο έλαβε ως ελαφρυντικό το γεγονός τη μη δίωξη του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη ο οποίος ως γνωστό αποτέλεσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας εναντίον των κατηγορουμένων, ενώ στα αρχικά στάδια της υπόθεσης ήταν συγκατηγορούμενος τους.

Στην απόφαση του ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «εγκλήματα διαφθοράς», η σοβαρότητα των οποίων, «έγκειται και στο γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύουν τη χρηστή διοίκηση, το δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη, διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και τις ηθικές βάσεις της κοινωνίας».
 
11 Φεβρουαρίου 2015 - Υπόθεση ΤΟR

Καταδικασθέντες:

  • Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην Υπουργός Εσωτερικών: 15 χρόνια
  • Μιχάλης Μιχαηλίδης (γιός): 15 χρόνια

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Ελλάδας καταδίκασε τους πέντε κατηγορούμενους, τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και το γιό του, για διακίνηση παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με την δικογραφία οι καταδικασθέντες διευκόλυναν τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούσαν «μίζα» για την αγορά των επίμαχων όπλων, τα οποία από τον Αλ Ζαγιάντ και μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
 
18 Φεβρουαρίου 2015 - Υπόθεση ΣΑΠΑ

Καταδικασθέντες:

  • Σάββας Βέργας, τέως Δήμαρχος Πάφου: 6 χρόνια
  • Ευτύχιος Μαληκκίδης, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου: 6 χρόνια 

Οι δύο καταδικάστηκαν και σε μικρότερες ποινές φυλάκισης για κάποια από τα αδικήματα, οι ποινές όμως συντρέχουν. Το Κακουργιοδικείο απέρριψε σχεδόν στο σύνολο τους τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκε η υπεράσπιση για τους δύο.

Το σύνολο των χρημάτων που παραδέχτηκαν ότι έλαβαν ως προϊόν διαφθοράς και δεκασμού για τα συμβόλαια στο αποχετευτικό Πάφου είναι 520 χιλιάδες ευρώ για τον Σάββα Βέργα και 498 χιλιάδες για τον Ευτύχιο Μαλληκίδη, ποσά που ήδη επέστρεψαν υπό τύπον δωρεάς χρημάτων και ακινήτων στη Δημοκρατία.

Άλλες 6 υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου με κρατικούς αξιωματούχους να είναι στο «περίμενε» για την καταδίκη ή την αθώωση τους οι οποίες είναι:   

H «λίστα αναμονής»

Υπόθεση Providencia

Κατηγορούμενοι:

  • Ρίκκος Ερωτοκρίτου, πρώην βοηθός Γενικός Εισαγγελέας
  • Ανδρέας Κυπρίζογλου, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου «Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε
  • Παναγιώτης Νεοκλέους, δικηγόρος
  • Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους & Co LLC 

Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 7 κατηγορίες που προνοούν μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας περιλαμβάνει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκίας οικείων αξιωματούχων, συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, συνωμοσίας προς καταδολίευση. Όλοι οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον τους.

Υπόθεση Τρ. Κύπρου - Χειραγώγηση της αγοράς

Κατηγορούμενοι:

  • Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τρ. Κύπρου
  • Αντρέας Αρτέμης, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τρ. Κύπρου
  • Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος Τρ. Κύπρου
  • Γιάννης Κυπρής, πρώην διευθύνων σύμβουλος Τρ. Κύπρου
  • Γιάννης Πεχλιβανίδης, πρώην Αναπληρωτής Διευθύνονων Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα

Η πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, ως νομικού προσώπου, και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της τράπεζας με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς).

Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Υπόθεση Τρ. Κύπρου - Εξαγοράς ελληνικών ομολόγων

Κατηγορούμενοι:

  • Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου
  • Γιάννης Κυπρής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
  • Ανδρέας Αρτέμης, μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος
  • Γεώργιος Γεωργιάδης, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  • Κώστας Σεβέρης, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  • Κώστας Χατζήπαπας, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

Η εκδίκαση της δεύτερης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης στη βάση της

Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Σημειώνεται ότι Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση την οποία εκδικάζει το Κακουργιοδικείο.

Υπόθεση Λαϊκής Τράπεζας

Κατηγορούμενοι:

  • Ευθύμιος Μπουλούτας, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Λαϊκής Τράπεζας
  • Μάρκος Φόρος, μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου
  • Νεοκλής Λυσάνδρου, μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας
  • Παναγιώτης Κουννής, , πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας

Το δρόμο της δικαιοσύνης πείρε στις 15 Φεβρουαρίου 2016 η πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς λόγω της μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ως είχαν υποχρέωση, για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής την περίοδο 2011, που είχε ως αποτέλεσμα τη φερόμενη παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι δύο Κύπριοι κατηγορούμενοι Κουννής και Λυσάνδρου εμφανίστηκαν κανονικά κατά τις προηγούμενες δικασίμους, οι δύο εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι, Μπουλούτας και Φόρος, δεν εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να εκδοθούν εναντίον τους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους.

Υπόθεση ΣΑΠΑ

Κατηγορούμενοι:

  • Γιώργος Μιχαηλίδης, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ
  • Φειδίας Σαρίκας, πρώην Δήμαρχος Πάφου και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και βουλευτής ΕΔΕΚ
  • Ευστάθιος Ευσταθίου, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ
  • Βάσος Βασιλείου, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ
  • Γιώργος Σιαηλής, Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ  

Και οι 5 αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τους κατηγορούμενους «έκαψε» στην κατάθεσή του ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας που καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση, ο οποίος δήλωσε ότι επειδή είχε τύψεις ήθελε να αποκαταστήσει το όνομα του στους δημότες της Πάφου και μίλησε για τα λεφτά που πήραν ως μίζες τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 

Υπόθεση ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ

Κατηγορούμενοι: 

  • Δημήτριος Πατσαλίδης, Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου
  • Μιχάλης Πάντης, δημόσιος υπάλληλος
  • Αντώνιος Κουρουζίδης, πρώην λειτουργός ΥΠΕΣ
  • Στέλιος Παπαδόπουλος, λειτουργός ΥΠΕΣ
  • Χρίστος Πέτρου, λειτουργός ΥΠΕΣ
  • Ανδρέας Λουρουτζιάτης, Δήμαρχος Λάρνακας
  • Γεώργιος Κουλλαπής, πρώην λειτουργός ΥΠΕΣ
  • Νικόλας Κουλλαπής, Ιατρός
  • Imad Baqle, πολιτικός μηχανικός Helector
  • Σάββας Βέργας, πρώην Δήμαρχος Πάφου
  • Ευτύχιος Μαληκίδης , πρωήν Διευθυντής ΣΑΠΑ
  • Δημήτριος Γιαννακόπουλος, πρώην Διευθυντής Helector
  • Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε
  • Θεφάνης Λώλος, Διευθυντής Enviroplant
  • Helector Cyprus Ltd και 16. N.E MIDORIACO LTD

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2003 με 2015 στην Επαρχία Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία HELECTOR, συμφερόντων του Έλληνα επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στο ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, το Δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Σημειώνεται ότι το Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει το αίτημα της κυπριακών διωκτικών Αρχών για έκδοση του Προέδρου της Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το δικαστήριο δέχθηκε την επιχειρηματολογία των συνηγόρων του κ. Μπόμπολα ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται τελέστηκαν στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο.

Υπόθεση Εμπεδοκλή

Κατηγορούμενος:

  • Λευτέρης Εμπεδοκλής, Δημοτικός Γραμματέας Δήμου Λάρνακας

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο για υπόθεση που αφορά απόσπασης 35 χιλιάδων ευρώ από επιχειρηματία για μονιμοποίηση παράνομων κατασκευών στο κέντρο διασκέδασης που διαθέτει στην παραλία Μακένζι.

Οι κατηγορίες εναντίον του Εμπεδοκλή είναι δεκασμός δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, συναλλαγές με αντιπρόσωπο που υποδηλούν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσίας από ανώτερους λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά το έτος 2015 μέχρι σήμερα στην επαρχία Λάρνακας ενώ ο κατηγορούμενος απέρριψε τις κατηγορίες.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της