Τσιόλας: Σε κομβικό σημείο οι συνομιλίες

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται αυτή την περίοδο  σε κομβικό σημείο, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, προσθέτοντας πως "με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έχουμε αναλάβει την συνολική διαπραγμάτευση και καταβάλλουμε μία εντατική προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε τα πεδία συναντιλήψεων που συνιστούν συγκλίσεις".

"Δεν είναι εύκολο έργο καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες. Αυτό, όμως, το γνωρίζαμε εξ αρχής και παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια μας", είπε ο κ. Τσιόλας σε ομιλία του στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, προσθέτοντας πως "με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μπορώ να πω ότι καταγράφεται πια, συγκεκριμένη  πρόοδος σε αρκετά σημεία".

"Την ίδια όμως στιγμή δεν θα αποκρύψω πως οι αποκλίσεις σε κρίσιμα κεφάλαια παραμένουν, γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν μας να παραγνωρίζει ανάλογες δυσκολίες που δεν βοηθούν στους στόχους που έχουν τεθεί για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο σύντομο μέλλον", είπε ο κ. Τσιόλας.

Σημείωσε εξάλλου πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, το αποτυχημένο πραξικόπημα και η αναταραχή που προκάλεσε, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως η μόνη ασφαλής λύση για την χώρα μας είναι αυτή που θα προβλέπει αποχώρηση του κατοχικού στρατού και άρση  εγγυήσεων, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην ζούμε στο μέλλον με το φόβο μεταφοράς κρίσεων από την Τουρκία στη Κύπρο.

Ανέφερε πως "είναι με αυτοπεποίθηση που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί γνωρίζουμε τους στόχους μας, παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτούς και ξέρουμε από την εμπειρία και την καθημερινή μας μελέτη και προετοιμασία πως να ξεπεράσουμε σκοπέλους που πράγματι υπάρχουν".

Είπε πως "μέσα από το διάλογο που διεξάγουμε επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος με νέα ομοσπονδιακή δομή.  Ένα κράτος που θα εξακολουθεί το ίδιο να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα υστερεί των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κράτος με δύο περιφέρειες, όπου εφαρμόζοντας την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η κάθε κοινότητα θα έχει τον πρώτο λόγο στη δική της περιφέρεια". 

Υπό την αυστηρή προϋπόθεση, όμως, πρόσθεσε, της πλήρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες σε όποια πολιτεία κατοικούν ή ανήκουν, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επιστροφή στις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

Ο κ. Τσιόλας είπε πως ο χρόνος αποτελεί παράγοντα που ενισχύει καθημερινά τις διχοτομικές παραμέτρους και αυτό  δεν  μπορεί παρά να αποβαίνει σε βάρος των δικών μας στόχων και επιδιώξεων. "Είμαστε πεπεισμένοι πως η επίλυση του Κυπριακού είναι πια ένα ώριμο αίτημα του Κυπριακού λαού στο σύνολο του καθώς διαπιστώνω  πως και στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε και ενισχύεται ένα κίνημα διεκδίκησης της λύσης", σημείωσε.
 
"Σήμερα βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την λύση. Τα πλεονεκτήματα για την δική μας πλευρά είναι προφανή: Επιστροφή εδαφών, επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους,  ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας και προοπτικές ευημερίας", είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε πως "για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, έχει τελειώσει η περίοδος των ψευδαισθήσεων και συνειδητοποιούν πια  πως η κατάσταση  τους  έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Το σχέδιο τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει αποτύχει και μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει πια καμία προοπτική επιτυχίας", ανέφερε.

Υπογράμμισε πως αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί το μόνο που θα πετύχουν θα είναι τη συνέχιση μίας παρασιτικής παρουσίας στο διεθνές περιβάλλον. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, μόνο μέσα από μία λύση θα μπορέσουν και εκείνοι να απαλλαγούν από τις όποιες εξαρτήσεις  και να αναδείξουν την δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυνατότητες, σημείωσε.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είπε πως  "θα πρέπει να δώσουμε όλοι τα χέρια και μέσα από συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν η προηγούμενη, αλλά και η σημερινή ηγεσία, να εργαστούμε έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους πως πράξαμε το καθήκον προς την πατρίδα. Να τερματίσαμε την κατοχή και να δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για παραμείνει ο  Ελληνισμός ασφαλής στη γη των πατέρων του".

Μετέφερε "προς τους απανταχού Έλληνες, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τη διαβεβαίωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως εμείς εννοούμε να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας, πως εμείς εννοούμε να συνεχίζουμε να θέλουμε την πατρίδα μας ελεύθερη, αλλά και δημιουργική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν, μακριά από εξαρτήσεις ή επιρροές, να μπορούμε επιτέλους να ξαναζήσουμε όπως ζούσαμε για αιώνες, ειρηνικά", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή
Με Μνημόνια σφράγισαν την τριμερή συνεργασία Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία
Η Κύπρος καλωσορίζει συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για κατάπαυση πυρός
Επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία με την Ελλάδα-Ευθυγράμμιση επιδιώξεων και κοινός βηματισμός
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή