Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου Γραμματέα στο στο Σ.Α του ΟΗΕ
09:08 - 23 Ιουλίου 2016
Το πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες ανέδειξε ως φαβορί η πρώτη διερευνητική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο της επιλογής του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στο χθεσινό πρώτο γύρο των πολλών ψηφοφοριών που θα λάβουν χώρα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και μειωθεί επαρκώς ο αριθμός των 12 σημερινών υποψηφίων, δεν υπήρχε δικαίωμα βέτο κι όλα τα ψηφοδέλτια ήταν του ιδίου χρώματος. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου είχα τρεις επιλογές, «ενθαρρύνω», «αποθαρρύνω» «δεν έχω γνώμη».
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες έλαβε 12 ενθαρρυντικές ψήφους, έναντι καμίας αποθαρρυντικής και τριών «δεν έχω γνώμη».
Δεύτερος ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ (11-2-2) με τρίτη τη Βουλγάρα Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα (9-4-2).
Ακολουθούν: O υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Τζέρεμιτς (9-5-1) και ο πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Σερτζιάν Κερίμ (9-5-1), η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής του UNDP Έλεν Κλαρκ (8-5-2), o Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Miroslav Lajcak (7-3-5), η ΥΠΕΞ της Αργεντινής Σουζάνα Μαλκόρα (7-4-4), η Κοσταρικανή Κριστιάνα Φιγκουερόες (πρώην εκτελεστικής γραμματέας της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή) (5-5-5), η πρώην ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Νατάλια Γκέρμαν (4-4-7), ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου Ιγκόρ Λούκσιτς (3-7-5) και ο πρώην ΥΠΕΞ της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς (2-11-2).
Τη θέση δικαιούται κανονικά η ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο υποψηφιότητα δικαιούται να υποβάλλει κάθε γεωγραφική ομάδα. ‘Εντονες πιέσεις ασκούνται επίσης και για γυναίκα Γενικό Γραμματέα.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς, καθώς δεν είναι σίγουρο ακόμη υπάρχει αρνητική διάθεση από μόνιμα μέλη για κάποιους υποψήφιους. Τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι τρεις πρώτοι θα πρωτοστατήσουν στη διαδικασία. Για τον κ. Γκουτιέρες το μειονέκτημα είναι πως προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, ενώ για την κ. Μπόκοβα ότι προώθησε την αίτηση μέλους της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, άρα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι ΗΠΑ θα την καταψηφίσουν, ή δεν θα εκφράσουν άποψη.