Επιτυχημένη η πρώτη πτήση του αεροσκάφους παροχής ασύρματου internet

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο το Facebook είχε αποκαλύψει σχέδια του για παροχή ασύρματου internet σε περίπου 4 δις ανθρώπων με τη χρήση drones και σήμερα μας ενημέρωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση στέφθηκε με επιτυχία.

Ο στόχος είναι η παροχή internet σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε με το Aquile, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηλιακά panel. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση με στόχο των έλεγχο των λειτουργιών έγινε σε χαμηλό υψόμετρο στη Γιούμα της Αριζόνα με το αεροσκάφος να παραμένει στον αέρα για περισσότερα από 90 λεπτά συνολικά, χρόνος που ήταν τριπλάσιος από τον αρχικά σχεδιαζόμενο.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο drone, σύμφωνα με την εταιρεία, είχε να κάνει με την αεροδυναμική του απόδοση, τα συστήματα ελέγχου, τις μπαταρίες και βέβαια την εκπαίδευση του προσωπικού εδάφους. Το Facebook ήδη έχει προγραμματίσει και δεύτερη δοκιμή για το Aquila στην οποία θα γίνει αξιολόγηση τόσο της ταχύτητας όσο και του υψόμετρου στο οποιο μπορεί να βρεθεί.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το Aquila έχει το άνοιγμα φτερών ενός Boeing 737, ζυγίζει όμως εκατοντάδες φορές λιγότερο από ένα Boeing χάρη στο σχεδιασμό του αλλά και την κατασκευή του η οποία περιλαμβάνει πλαίσιο από ανθρακονήματα. Το αεροσκάφος αντλεί ενέργεια από την ήλιο και θα πρέπει να την αποθηκεύει για να μπορεί να πετάξει και τη νύχτα. Είναι ικανό να δημιουργεί ακτίνα επικοινωνίας 50 χιλιομέτρων και να το κάνει αυτό για 90 συνεχόμενες ημέρες. Τα σήματα που στέλνει λαμβάνονται από μικρού επικοινωνιακούς πύργους ή δορυφορικά πιάτα στο έδαφος και μετατρέπονται σε WiFi ή 4G LTE δίκτυα. To drone δε υπάρχει σχέδιο να πετά στα 60.000 πόδια, επάνω από κάθε εμπορική πτήση και τα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να μην επηρεάζεται.

Πηγή:  Tech Blog
  

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών