Ιμάμης πρώην οπαδός του Γκιουλέν αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης του κινήματος

Τον τρόπο που λειτουργούσε το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν αποκάλυψε σε κατάθεσή του ο γκιουλενικός ιμάμης της στρατοχωροφυλακής Χασάν Μπεκτάς χαρακτηρίζοντας την κοινότητα Γκιουλέν ως μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ , ο ιμάμης Μπεκτάς ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς ανέφερε ότι τη σύζυγό του την γνώρισε μέσω της κοινότητας Γκιουλέν και πως μεταξύ τους οι ιμάμηδες της οργάνωσης επικοινωνούσαν μέσω ενός προγράμματος που κατέβαζαν στα τάμπλετ τους.

Στρατιωτικοί με ψευδώνυμα
Ο ιμάμης Μπεκτάς ο οποίος καταζητείται σχετικά με τις έρευνες στα φορτηγά της ΜΙΤ και παραδόθηκε τελικά, ανάφερε επίσης στην κατάθεσή του ότι με την οργάνωση είχε σχέσεις από το 1998 και αργότερα κατά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο το 2000 έμεινε σε σπίτι της κοινότητας στην Κόνια. Σε εκείνα τα σπίτια παρακολουθούσαν τακτικά βίντεο με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και διάβαζαν τα βιβλία του. Στη συνέχεια άρχισε να διδάσκει στα σχολεία Γκιουλέν και του έδωσαν το ψευδώνυμο 'Ακίφ'.
Από το 2008 άρχισε να δουλεύει στα Άδανα και εκεί τον έφεραν σε επαφή με διάφορα άτομα που προφανώς είχαν κι εκείνοι ψευδώνυμα ενώ αργότερα έμαθε ότι όλοι αυτοί ήταν στρατιωτικοί. Μετά από κάποιο διάστημα τον διόρισαν ιμάμη της στρατοχωροφυλακής της περιοχής.

Έπαιρναν ποσοστά από τους μισθούς τους
Γνώρισε επίσης τον αξιωματικό της στρατοχωροφυλακής στη Μερσίνη με το ψευδώνυμο Ουγούρ, στο Οσμάνιγε υπεύθυνος ήταν κάποιος με το ψευδώνυμο Ερτουγρούλ. Το όνομα ενός άλλου αξιωματικού με το ψευδώνυμο Χαλίλ το είδε στην πόρτα του όταν χτύπησε μια μέρα το κουδούνι. Ήταν Χαμζά Αλί Ετζέ.
Ο Έτζε ήταν υπεύθυνος για όλους τους αξιωματικούς ιμάμηδες στην Μερσίνα, το Οσμάνιγε, το Χατάι και τα Άδανα και του παρέδιδαν όλα τα χρήματα που συγκέντρωναν. Η εντολή ήταν από τα μέλη της οργάνωσης που δεν ήταν νυμφευμένα έπαιρναν 10% του μισθού τους και από τα μέλη που ήταν νυμφευμένα έπαιρναν 5%, ωστόσο αυτή η εντολή δεν εφαρμοζόταν και ο καθένας έδινε ανάλογα με την περίπτωση.

Τους μοίρασαν tablet
Ο Μπεκτάς είπε ότι μετά τα γεγονότα της 17-25 Δεκεμβρίου τους είπαν ότι πλέον δεν στηρίζουν το ΑΚΡ και τους μοίρασαν τάμπλετ συνδεδεμένα με το διαδίκτυο για να επικοινωνούν μεταξύ του χρησιμοποιώντας  πρόγραμμα παρόμοιο με το Tango. Μέσω του προγράμματος αυτού διευθετούσαν τα ραντεβού τους και τα οικονομικά ζητήματα μέχρι το 2014.
Την ημέρα που σταμάτησαν τα φορτηγά της ΜΙΤ ήταν σε συνάντηση με το Χαλίλ ο οποίος ήταν σε μεγάλη σύγχυση. Δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε, στη συνέχεια όταν επέστρεψε στα Άδανα κατάλαβε ότι είχαν σταματήσει τα φορτηγά που πήγαιναν ανθρωπιστική βοήθεια στο Τουρκμενιστάν. Τα φορτηγά τα σταμάτησε η στρατονομία Αδάνων στην οποία υπαγόταν και ο ίδιος. Ωστόσο το βρήκε περίεργο και δεν κατάλαβε γιατί τα σταμάτησαν, ανέφερε στην κατάθεσή του.

«Η κυβέρνηση θα αλλάξει»
Μετά από αυτό το γεγονός άρχισε να είναι ψυχρός με την οργάνωση. Αν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο στο κράτος, τότε δεν μπορούσε να φανταστεί τί θα μπορούσαν να κάνουν στους ίδιους, ανέφερε ο Μπεκτάς. Ωστόσο από φόβο δεν αποχώρησε από την οργάνωση και το 2016 διορίστηκε στην Κόνια. Τον Μάιο του 2016 το τάμπλετ της οργάνωσης είχε πρόβλημα και του είπαν να πάει στην Άγκυρα. Τον παρέλαβε κάποιος από την οργάνωση με το ψευδώνυμο Ιρφάν και του είπε ότι θα γίνουν συλλήψεις για τα φορτηγά της ΜΙΤ και ότι αν τον συλλάβουν θα τον βασανίσουν. Του πρότειναν να φύγει για το εξωτερικό αλλά εκείνος δεν το δέχτηκε. Έτσι έμεινε για δύο μήνες στο σπίτι εκείνο χωρίς να βγει καθόλου. Τότε ρώτησε τον Ιρφάν τι θα γίνει και εκείνος του απάντησε ότι "ο κόσμος βλέπει τις πραγματικότητες και η κυβέρνηση θα αλλάξει".
Το βράδυ της 15ης Ιουλίου που άνοιξε την τηλεόραση είδε ότι έγινε πραξικόπημα και όταν είδε ότι έγινε επίθεση στις ειδικές δυνάμεις της Άγκυρας και σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί άρχισε να αισθάνεται μίσος για την οργάνωση. Την επόμενη το μεσημέρι μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε από το σπίτι.
Ο ιμάμης παραδόθηκε στην αστυνομία και έδωσε όσα στοιχεία γνώριζε για τους ιμάμηδες της οργάνωσης.  

Συνέλαβαν τον ανιψιό του Γκιουλέν
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συνελήφθη κατόπιν εντολών του Εισαγγελέα της Αγκυρας.
Πρόκειται για τον Μωχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου Τούρκου κληρικού τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ως «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.

Πηγή: KYΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πότε κλείνουν οι κάλπες, τι ώρα βγαίνουν τα exit poll, πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Τουλάχιστον 16 νεκροί και 90 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο Λίβανο
Οι κάτοικοι της Βαλένθια ετοιμάζονται για νέο κύκλο σφοδρών βροχοπτώσεων-Ηχεί ξανά κόκκινος συναγερμός
Οι διαρροές από το γραφείο του Νετανιάχου έβλαψαν την υπόθεση των ομήρων
Τουλάχιστον δύο μέλη της Χεζμπολάχ νεκρά από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Δαμασκό
Σαρώνουν πάρκινγκ και εμπορικά κέντρα στη Βαλένθια-Φόβοι για αύξηση των νεκρών (pics)
Οι επτά αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών
Ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του διοικητή της αεροπορικής βάσης Ναμπατίμ απέτρεψαν οι Ισραηλινοί
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι από ισραηλινά πλήγματα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας
Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου