Καμπανάκι ΟΗΕ και ΕΕ στον Ερντογάν
07:15 - 22 Ιουλίου 2016
Την ελπίδα ότι οι διαδικασίες υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στην Τουρκία, θα λάβουν χώρα με πλήρη διαφάνεια, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μέσω γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου του, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα μέγιστα για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και τη δίκαιη αντιμετώπιση στη διαδικασία διερεύνησης και προσαγωγής όσων φέρονται ως υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον απόηχο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των συνεχιζόμενων, σε ευρεία κλίμακα, συλλήψεων, κρατήσεων και διαθεσιμότητας. Ο ΓΓ προτρέπει τις τουρκικές αρχές, σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί, να πράξουν τα μέγιστα για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας", αναφέρεται στη δήλωση.
Αυτά, προστίθεται, "περιλαμβάνουν, την ελευθερία έκφρασης, διακίνησης και ειρηνικής συνάθροισης, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και του δικηγορικού επαγγέλματος και την προσήλωση στην δίκαιη αντιμετώπιση (due process)”.
Να θυμίσουμε ότι χθες η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, αλλά και το κράτος δικαίου, ανεξαρτήτως της κήρυξης στη χώρα καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης - προειδοποιώντας αυστηρά τον Ερντογάν πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του για εκπαιδευτικούς, δικαστές και μέσα ενημέρωσης "απαράδεκτες".
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε την Τουρκία ως δημοκρατία”
Στο μεταξύ , και ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην άσκηση διώξεων κατά των πραξικοπηματιών, σε μια τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χθες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Μπάιντεν "εξέφρασε την ανυποχώρητη υποστήριξή του στην τουρκική δημοκρατία και εξήρε την δέσμευση του τουρκικού λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς", σημειώνεται.
"Ο Αντιπρόεδρος παρότρυνε τη χώρα να διεξαγάγει τις έρευνες για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος με τρόπους που να ενδυναμώνουν τη δημόσια εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Βροχή από πιεστικά ερωτήματα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, και το πώς αντιδρά η αμερικανική κυβέρνηση στις μαζικές συλλήψεις και στην αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δέχθηκε και πάλι από τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.
Ο κ. Κίρμπι επανέλαβε πως η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ήταν λάθος και οι ΗΠΑ την καταδίκασαν, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τα θέματα της δίκαιης αντιμετώπισης, του κράτους δικαίου, αλλά και της αντιμετώπισης με βάση το ίδιο το τουρκικό σύνταγμα. Στο ερώτημα αν θεωρεί την τουρκική Κυβέρνηση «δημοκρατική Κυβέρνηση», ο Τζον Κίρμπι είπε ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε την Τουρκία ως δημοκρατία».
«Παρακολουθούμε τα γεγονότα και ο Πρέσβης μας έχει συνεχή εμπλοκή με τους συνομιλητές του στην Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κέρι συνομίλησε τέσσερις φορές με τον Τούρκο ομόλογό του. Είμαστε λοιπόν σε επαφή με τους Τούρκους και παρακολουθούμε πολύ στενά τα γεγονότα», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να χαρακτηρίσει ως "υπερβολές" (excessive) τις αντιδράσεις των τουρκικών αρχών και τον αριθμό των 50.000 συλληφθέντων.
«Είναι δύσκολο για μας να γνωρίζουμε με ακρίβεια κάθε απόφαση που λαμβάνουν και γιατί τη λαμβάνουν. Γι’ αυτό θα μείνουμε σε επαφή μαζί τους όσο πιο στενά μπορούμε. Η Τουρκία δεν είναι απλά φίλη, είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ… `Εχουμε μαζί της διμερή και πολυμερή εταιρική σχέση και σας υπενθυμίζω ότι αντιπροσωπεύθηκε στη σημερινή συνάντηση εναντίον του ISIL. Ακόμη κι όταν πρόκειται για φίλους, δεν φοβούμαστε να έχουμε άμεσες και ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους και τέτοιες συζητήσεις γίνονται και θα συνεχιστούν. Αλλά, με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει μόλις λίγες μέρες, δεν θα χαρακτηρίζω κάθε τι και κάθε απόφαση που λαμβάνουν», είπε.
Πρόσθεσε ότι υπήρξε απειλή σε βάρος της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, και κάθε τέτοια απειλή χρειάζεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Συμμεριζόμαστε τη βαθιά ανησυχία για την απόπειρα πραξικοπήματος», πρόσθεσε ο κ. Κίρμπι.
«Η δημοκρατία στην Τουρκία έχει σημασία για μας. Θέλουμε να δούμε να δρουν στη βάση των δημοκρατικών αρχών με τις οποίες είναι εμποτισμένο το τουρκικό σύνταγμα, καθώς αντιμετωπίζουν αυτούς τους πολύ έντονους καιρούς», ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Ο κ. Κίρμπι είπε πως οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν να δουν να εφαρμόζονται υπερβολικά μέτρα», αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα, αν όσα έχουν ληφθεί τα θεωρεί υπερβολικά ή όχι.
Ερωτηθείς ποιόν θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την τουρκική δημοκρατία, αυτόν από ένα νέο πραξικόπημα ή τον τρόπο που αντιδρά η Κυβέρνηση της χώρας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις αναφορές για την ανάγκη οι τουρκικές αρχές να ερευνήσουν το τί συνέβη και να παραπέμψουν τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη, και την ανάγκη σεβασμού από την Τουρκία του συντάγματός της και του κράτους δικαίου.
Ο κ. Κίρμπι δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει τις μαζικές συλλήψεις ακαδημαϊκών, ενώ για την αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέπεμψε τους δημοσιογράφους για σχολιασμό στις τουρκικές αρχές. Σε σχέση με την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, είπε ότι παραμένουν οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν.