Κάτω από 200 "ναι" αλλά πέρασε ο νέος εκλογικός νόμος στην Ελλάδα
08:51 - 22 Ιουλίου 2016
Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά κάτω από το όριο των 200 βουλευτών που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή του στις επόμενες εκλογές ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος για την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ετών.
"Ναι" επί της αρχής του νομοσχεδίου είπαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία. Πρόκειται για τους 153 του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους 15 του ΚΚΕ, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο.
Το ΚΚΕ καταψήφισε σύσσωμο τη διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στο 3%. Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή δεν υπερψήφισαν όμως και ο οικολόγος συνεργαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δημαράς.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν, πάντως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμίου με τους περισσότερους βουλευτές να μην υιοθετούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη για καταψήφιση όλων των άρθρων. Ειδικότερα, οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης οι βουλευτές Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς και Αχ. Ιλχάν είπαν «παρών» στην μείωση του ορίου της εκλογικής ηλικίας στα 17. Ο κ. Ιλχάν δήλωσε, όμως, παρών και στη διατήρηση του ορίου του 3%.
Πηγή: news247