Ημέρα μνήμης κήρυξε την 15η Ιουλίου ο Ερντογάν
09:57 - 22 Ιουλίου 2016
Η 15η Ιουλίου κηρύσσεται ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος δήλωσε χθες σε διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την ανάγνωση του διαγγέλματος δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο καθόταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αρχηγός του στρατού Χουλούσι Ακάρ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε επίσης τον λαό να συνεχίσει να είναι φρουρός της δημοκρατίας κρατώντας σκοπιά τα βράδια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν λίγο νωρίτερα έδωσε συνέντευξη και στο πρακτορείο Ρόιτερς λέγοντας ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του στρατού και θα έρθει καινούριο αίμα.
Ανέφερε ότι είναι πιθανή μια δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος αλλά δεν θα είναι εύκολο. "Αυτή τη φορά είμαστε άγρυπνοι", είπε. Πρόσθεσε ότι ο στρατός πρέπει να πάρει σοβαρά μαθήματα από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είπε ότι αν χρειαστεί θα παραταθεί , ενώ ανέφερε ότι οι περιορισμένες αλλαγές στο σύνταγμα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τα άλλα κόμματα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής συνελήφθησαν 10,400 άτομα και 4,060 τέθηκαν υπό κράτηση. Ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση, 103 είναι στρατηγοί. Τη ζωή τους έχασαν 246 άτομα και 2,185 τραυματίστηκαν.
Ανέφερε ακόμη ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατού μπορεί να γίνει μια βδομάδα νωρίτερα.
Για την απόπειρα πραξικοπήματος είπε: "Δεν φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαν να κάνουν τέτοια προδοσία".
Ο Τούρκος Πρόεδρος παραδέχθηκε εξάλλου ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του υπέπεσαν σε σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις, προτού εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Ερντογάν έμοιαζε ήρεμος και άνετος καθ` όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά η ασφάλεια ήταν ενισχυμένη μέσα και έξω από το τεράστιο συγκρότημα του μεγάρου του, με ειδικές δυνάμεις αστυνομίας στους κήπους και απορριμματοφόρα να κλείνουν τους δρόμους με πρόσβαση στο μέγαρο, σε διάφορα σημεία.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι το κίνημα του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για το πραξικόπημα, θα αντιμετωπιστεί ως "άλλη μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση", κάνοντας παραλληλισμούς με τη μάχη της Κυβέρνησής του εναντίον των Κούρδων μαχητών εδώ και τρεις δεκαετίες.
"Θα συνεχίσουμε τη μάχη όπου και να βρίσκονται. Αυτά τα άτομα έχουν διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό της χώρας αυτής και έχουν επαναστατήσει εναντίον του κράτους", τόνισε, αποκαλώντας τις πράξεις της περασμένης Παρασκευής "απάνθρωπες" και "ανήθικες".
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μέτρα ακόμη και για τις περιουσίες των πραξικοπηματιών στο πλαίσιο της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσοι έχουν άμεση σχέση με το κίνημα Γκιουλέν θα απολυθούν από τις δουλειές τους χωρίς αποζημίωση, η περίοδος σύλληψης χωρίς προσωποκράτηση προγραμματίζεται να επεκταθεί στις 7 μέρες, τα στρατιωτικά σχολεία θα τα αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Εκπαίδευσης, στους συμπαθούντες Κινήματος θα υποβαθμιστεί η θέση ή το αξίωμά τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να πάνε δικαστήριο, θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις για κλείσιμο οργανώσεων, ιδρυμάτων και σχολείων Φετουλάχ Γκιουλέν, η στρατοχωροφυλακή θα γίνει γενική διεύθυνση, οι πραξικοπηματίες θα δικαστούν σε ειδικές αίθουσες δικαστηρίων και θα διοριστεί μεγάλος αριθμός δικαστών και εισαγγελέων.
Εν τω μεταξύ, ένα ιστορικό γεγονός αναμένεται λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ, όπου το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που οργανώνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ ανάφερε ότι πήραν πρόσκληση από το κόμμα της αντιπολίτευσης γι αυτή την συγκέντρωση και αποφάσισαν να ανταποκριθούν.
ΟΗΕ και ΕΕ προειδοποιούν για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Την ελπίδα ότι οι διαδικασίες υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στην Τουρκία, θα λάβουν χώρα με πλήρη διαφάνεια, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μέσω γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου του, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα μέγιστα για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να θυμίσουμε ότι χθες η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, αλλά και το κράτος δικαίου, ανεξαρτήτως της κήρυξης στη χώρα καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης - προειδοποιώντας αυστηρά τον Ερντογάν πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του για εκπαιδευτικούς, δικαστές και μέσα ενημέρωσης "απαράδεκτες".
Στο μεταξύ , και ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην άσκηση διώξεων κατά των πραξικοπηματιών, σε μια τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χθες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Μπάιντεν "εξέφρασε την ανυποχώρητη υποστήριξή του στην τουρκική δημοκρατία και εξήρε την δέσμευση του τουρκικού λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς", σημειώνεται.
"Ο Αντιπρόεδρος παρότρυνε τη χώρα να διεξαγάγει τις έρευνες για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος με τρόπους που να ενδυναμώνουν τη δημόσια εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης