Ισχυρός παίκτης από Αμερική στον Γ’ Γύρο

Μερικές ώρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, στα πλαίσια του Γ’ Γύρου Αδειοδοτήσεων, το ενδιαφέρον που προκύπτει για τα τεμάχια αξιολογείται –από πλευράς κυβέρνησης- ως ικανοποιητικό.

Καλά ενημερωμένες πηγές του EnergyNews.com.cy από το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον δεν αφορά μεγάλο αριθμό εταιρειών, αλλά από ποιοτικής πλευράς είναι εξαιρετικό, αφού τα δεδομένα του Γ’ Γύρου έχουν εξασφαλίσει μεγάλες εταιρείες από τον τομέα ενέργειας του πλανήτη.

Την ίδια ώρα αρμόδια κυβερνητική πηγή έχει αναφέρει στο EnergyNews.com.cy ότι ο μεγάλος στόχος, ο οποίος έχει καθοριστεί μέσω τεράστιας εκστρατείας που πραγματοποίησε η κυβέρνηση έχει επιτευχθεί, αφού αμερικανικός κολοσσός εισέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν και οι πληροφορίες είναι μέχρι στιγμής χωρίς επιβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης, γίνεται λόγος για κάθοδο ομίλου του μεγέθους της Exxon Mobil ή της Chevron. Τα δεδομένα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Ιουλίου, οπότε και ο Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τις εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορές και για ποια οικόπεδα.

Σενάριο κοινής διεκδίκησης του οικοπέδου 10 από ΕΝΙ και Total
Την ίδια ώρα δεδομένη θεωρείται η πρόθεση της ιταλικής ΕΝΙ και της γαλλικής Total να διεκδικήσουν το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρονται σε κοινή πρόταση για –από κοινού- εκμετάλλευση του εν λόγω οικοπέδου.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή τόνισε μιλώντας στο InBusinessNews ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ενώ από μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθηθούν και οι δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Total κατείχε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του οικοπέδου 10, αλλά πέρσι έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει το εν λόγω τεμάχιο. Στη συνέχεια, όμως, η μεγάλη ανακάλυψη της ΕΝΙ του κοιτάσματος Ζορ, το οποίο βρίσκεται σε ίδιας γεωλογικής δομής περιοχή αλλά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, αλλάζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι τόσο η ΕΝΙ όσο και η Total θα διεκδικήσουν το οικόπεδο 10, εάν δεν προχωρήσουν με κοινή πρόταση για το εν λόγω τεμάχιο. «Δεν θα απέκλεια ένα τέτοιο ενεδεχόμενο» σχολίασε επί του προκειμένου θέματος, κυβερνητική πηγή.