Ωρολογιακή βόμβα ο Κοτσιάτης-Να κλείσει άμεσα

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου, αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας με επικεφαλής τον Επαρχιακό Γραμματέα κ. Χρίστο Χριστοφίδη, συνόδεψε αντιπροσωπία των κοινοταρχών της περιοχής Πέρα Χωρίου – Νήσου οι οποίοι ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη.
 
Το πρόβλημα που ταλανίζει τις κοινότητες της περιοχής είναι ο σκυβαλλότοπος του Κοτσιάτη, ο οποίος, όπως σημειώνει το ΑΚΕΛ “πρέπει να κλείσει άμεσα”, αφού “η πληρότητα του σκυβαλλότοπου είσαι σε οριακά επίπεδα ενώ από υγειονομικής πλευράς αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα”.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, “ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι είχε υποσχεθεί στις κοινότητες από τον Οκτώβρη του 2015 ότι εντός εξαμήνου θα είχε ξεκινήσει η εκτροπή αποβλήτων προς την Κόσιη. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό λόγο της γνωστής υπόθεσης ΣΑΠΑ αφού η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου στην Κόσιη είναι η “Helector” του γνωστού επιχειρηματία κ. Μπόμπολα. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα κινήσει διαδικασίες με οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για αλλαγή της διαχειρίστριας εταιρίας και ότι από τον Οκτώβρη θα αρχίσει η μεταφορά ποσοτήτων στην Κόσιη. Επίσης πρόσθεσε ότι σε 2 χρόνια θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες επέκτασης του εργοστασίου στη Κόσιη για να μπορεί να δέχεται εξολοκλήρου τα απόβλητα που καταλήγουν σήμερα στον Κοτσιάτη. Παράλληλα θα εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση του σκυβαλλότοπου στον Κοτσιάτη”.
 
Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ακόμη πως θέση του κόμματος είναι ότι “δεν πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα μόνο με αριθμούς και χρονοδιαγράμματα αλλά να λάβουμε υπόψιν ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζουν καθημερινά της άσχημες επιπτώσεις της παραμονής του σκυβαλλότοπου στον Κοτσιάτη”.

Ο σκυβαλλότοπος, συνεχίζει η ανακοίνωση, “επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την ανάπτυξη στην περιοχή”.

“Επίσης εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πορεία του πλάνου έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο διότι προϋποθέτει συνεργασία και θετική κατάληξη από πολλούς παράγοντες. Επίσης το υπουργείο πρέπει να δώσει βραχυπρόθεσμα κάποιες  λύσεις ούτως ώστε να μην βρεθούμε μπροστά από δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με την πληρότητα του σκυβαλλότοπου”, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»