Χ. Γεωργιάδης: Η ανάκαμψη της οικονομίας επιτρέπει υλοποίηση του ΓΕΣΥ

 Η Κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως και είναι έτοιμη ακόμη και αύριο, αν ήταν δυνατόν, να δει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε πως στα τρία τελευταία χρόνια έγιναν όλα όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, όπως είπε, ετοιμάστηκε το πλαίσιο της αυτονόμησης, προχώρησε και είναι έτοιμο για κατακύρωση το μηχανογραφικό σύστημα, λήφθηκαν και οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα και «είμαστε σήμερα έτοιμοι, τουλάχιστον από πλευράς Κυβέρνησης, να προχωρήσουμε». Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα, ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι η πρώτη απόφαση και η πρώτη νομοθεσία για το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε το 2001. «Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει και παρά το γεγονός ότι έγιναν αρκετές μελέτες και αρκετοί σχεδιασμοί, στην πράξη δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένα μέτρο αυτού του σχεδιασμού που να προετοιμάζει την εφαρμογή. Αυτό που ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε από τους σχεδιασμούς στην εφαρμογή. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και μάλιστα στους επόμενους μήνες να εγκριθούν και οι νομοθεσίες, να ξεκινήσει και η υλοποίηση του συστήματος πληροφορικής και να ξεκινήσει και το πρώτο στάδιο, έστω, εφαρμογής ΓΕΣΥ. Η Κυβέρνηση είναι και έτοιμη και πρόθυμη να εργαστεί και να στηρίξει την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.  
 
Η αυτονόμηση
Ο Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε πως το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει τις αποφάσεις του και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ήδη έχει ξεκινήσει να εξετάζει το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση. «Θα ιδρυθεί, και αυτή είναι πρόταση του Υπουργείου Υγείας, ένας δημόσιος οργανισμός, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της επιστημονικής, διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων», επισήμανε. Για να τονίζει πως αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που θα διασφαλίσει, από τη μια το επίπεδο των υπηρεσιών που τα νοσοκομεία μας προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα θα τα καταστήσουν έτοιμα να αντεπεξέλθουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού. «Αν δεν λειτουργούν με τρόπο αποδοτικό και ανταγωνιστικό, αν δεν γίνεται σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού -να μην εργάζονται όλοι το πρωί και το απόγευμα να αδειάζουν τα νοσοκομεία-, αν δεν αξιοποιούνται οι πανάκριβες υποδομές των νοσοκομείων σε ένα εκτεταμένο ωράριο, αν μένουν αδρανείς αυτές οι υποδομές, τότε δεν θα είναι βιώσιμα τα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν, αντί να αποτελούν φορείς που να παρέχουν ψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, να ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους ασθενείς», ανέφερε.
 
Οι δημόσιες δαπάνες
Ερωτηθείς κατά πόσο θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρχει δημόσια δαπάνη, περίπου όπως υπάρχει στο σχέδιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δηλαδή, τερματίζεται αυτή η έννοια της δημόσιας δαπάνης μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρούνται τα νοσοκομεία. «Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Αυτό που σήμερα καταγράφεται ως ψηλό ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης έναντι της δημόσιας ακαριαία θα τερματιστεί, τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος, και μέσα από τη δημόσια δαπάνη, η οποία θα χρηματοδοτείται από νέα φορολογία που θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και ως τρίτο μέρος το κράτος, γι’ αυτό είχα αναφερθεί σε ένα μοντέλο που θυμίζει αυτό των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο πολίτης δεν θα βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση απ’ ό,τι είναι σήμερα», εξήγησε.  
 
Σημαντική παράμετρος
Αναφερόμενος στο ΓΕΣΥ, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. «Βασικός σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό θέλουμε. Να μην είναι μόνη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο. Με τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να υπάρξει, από το Υπουργείο Υγείας, ο λεπτομερής διάλογος για να συμφωνηθούν οι παράμετροι της ένταξης αυτού του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στο ασφαλιστικό σχέδιο. Είναι κάτι που και εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, αναμένουμε επειδή είναι μια από τις πολύ σημαντικές παραμέτρους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα δημόσια αυτονομημένα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως ένας οργανισμός, με ξεχωριστή διεύθυνση στο κάθε νοσοκομείο, αλλά θα ανήκουν όλα σε ένα οργανισμό, ο οποίος, με τη σειρά του, θα ανήκει στον δημόσιο τομέα. «Το γεγονός ότι ο οργανισμός αυτός θα ανήκει στον δημόσιο τομέα, δεν αναιρεί την υποχρέωση του ιδίου και των νοσοκομείων που θα υπάγονται κάτω από αυτόν να λειτουργούν με τους ίδιους ουσιαστικά όρους που θα λειτουργούν οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Επειδή ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει είτε το ένα είτε το άλλο. Είναι σημαντικό να είναι αρκετά ελκυστικές οι υπηρεσίες και η εξυπηρέτηση που προσφέρουν και τα δημόσια νοσοκομεία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το σχέδιο θα καταρρεύσει».
 
 Οικονομική επίπτωση
Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής Συμφωνίας Δανείου για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά στη Β’ Φάση της Πανεπιστημιούπολης, και ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια κοστολόγηση για την οικονομική επίπτωση του ΓΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη μακρά περίοδο που μεσολάβησε από το 2001, όταν ψηφίστηκε η πρώτη νομοθεσία για το ΓΕΣΥ. «Το σημαντικό είναι ότι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας σήμερα μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πλαίσιο αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Αυτό αποτελεί την κορυφαία, αυτονόητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Συνεπώς, δεν είναι ζήτημα να αναζητούμε έναν αριθμό. Το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, που δεν είναι προϋποθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά προκύπτουν μέσα από ανεξάρτητες μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και θα διασφαλίσουν, εάν τηρηθούν, τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ. Και η πραγματική, ανόθευτη αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτή η προϋπόθεση που θα διασφαλίσει ότι το σχέδιο θα δουλέψει, θα είναι βιώσιμο και ότι μέσω αυτού θα προσφέρονται ψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες», επεσήμανε.
 
Σε παρατήρηση ότι γίνεται πολλή συζήτηση και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά το κομμάτι της συνεισφοράς των εργαζομένων, ο Υπουργός Οικονομικών  διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, διασαφηνίζοντας χαρακτηριστικά ότι η έγκριση του πλαισίου αποτελεί μόνο την αρχή, αφού «υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμη και υπάρχουν και σημαντικοί υπολογισμοί και στο οικονομικό σκέλος που πρέπει να μεσολαβήσουν, μέχρις ότου ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος και έτοιμος να εφαρμοστεί».
Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη αναφορά του ότι για να λειτουργήσει στη σωστή βάση το ΓΕΣΥ, θα πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι σε 24ωρη βάση, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Χωρίς αμφιβολία. Είναι αδιανόητο το σύνολο του προσωπικού σε οποιοδήποτε σύγχρονο οργανισμό να εργάζεται με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας και να μένουν συνεπώς πολύτιμες, πανάκριβες υποδομές ανεκμετάλλευτες. Βασικός σκοπός της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την αυτονόμηση και το ασφαλιστικό σχέδιο είναι ακριβώς η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτουμε τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο με αυτήν την αξιοποίηση των υποδομών και του προσωπικού θα είναι το Σχέδιο βιώσιμο».
 
 

Δειτε Επισης

Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας